Lement a nap, feljött a hold

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Lement a nap, feljött a hold

Lement a Nap, feljött a Hold... - a házigazdák bemutatkozásaAz elmúlt hétvégén a negyedik alkalommal adtak egymásnak találkát a pancsovai magyarság kultúrfészkecskéjében a vajdasági magyar néptáncegyüttesek kamara tánccsoportjai. A Temes-parti kisváros Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesü...

Lement a Nap, feljött a Hold... - a házigazdák bemutatkozása

Az elmúlt hétvégén a negyedik alkalommal adtak egymásnak találkát a pancsovai magyarság kultúrfészkecskéjében a vajdasági magyar néptáncegyüttesek kamara tánccsoportjai. A Temes-parti kisváros Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesülete és a szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Folklórközpont 2004-ben indította útjára a Silladri néven bejegyzett dél-bánsági rendezvényt, mely azóta hagyományőrző rangos fesztivállá nőtte ki magát.
Kiemelt házigazdai köszönet illeti a horgosi Bartók Béla Közművelődési Egyesület Ropogó tánccsoportját, mely kezdettől fogva aktív részese ennek a megmérettetésnek. Táncosai ezúttal a csoportvezetők szavazatai alapján vihették haza a húszezer dináros ''vigaszdíj”-at. A fesztivál harmincezer dináros fődíját az újvidéki székhelyű Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ Csűrdöngölő tánccsoportja érdemelte ki. A mezőny igen erős és kiegyensúlyozott volt, az említettek, valamint az őket kísérő Véka együttes előadásán kívül a fejértelepi Ady Endre Művelődési Egyesület középcsoportjának, valamint a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Maroknyi néptáncegyüttesének hagyományőrző produkcióját is láthatta a publikum - mindkettőt a pancsovai Csörömpölő zenekar közreműködésével.
A szakzsűriben Strack Orsolya néptáncpedagógus, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranygyöngyös táncos, a budapesti Hagyományok Háza folklórdokumentációs központjának munkatársa, valamint Varga János, az anyaországi Zala Táncegyüttes művészeti vezetője és a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes koreográfusa értékelt. Amíg a bírálóbizottság döntött a teljesítményekről, az ugyancsak magyarországi Bács-Kiskun megye Gara falucska vendégegyüttese mutatott be három fergeteges somogyi, szatmári és bukovinai tánctörténetet a Büdös Vornyik nevű zenekaruk kíséretében. A fiatalok a fesztivál előestéjén Fejértelepen is bemutatkoztak.
Üres kézzel és élmény nélkül senki sem távozott. A VMF-et képviselő Raj Rozália titkár nemcsak szívhez szóló köszöntőbeszéddel érkezett, hanem a díjazottak részére egy-egy szőttessel is, melyeket a Hertelendyfalván megtelepedett bukovinai székelyek mintakincséből származó motívumok díszítettek. A székelyvarrottas díszletekről ezúttal is Erős Mária és János gondoskodtak, a bemutatásra kerülő tájegységekről pedig a műsorvezetői szerepben is jeleskedő Györfi Sándor prímás, zenetanár készített ízelítőt. Természetesen a peremvárosiak mesemondója, Lőcsei Antal sem érkezett üres tarsollyal, a sor végén pedig a pancsovai Petőfi elnöke, Rancz Károly úr mondott kétnyelvű köszönetet mindazoknak, akik bármily módon hozzájárultak a rendezvény sikerességéhez. A késő estébe nyúló társalgás pedig főtt kukoricával, zsíros kenyérrel és bodzaszörppel, talpbizsergető táncházi hangulatban folytatódott.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Lement a nap, feljött a hold
Szabadkai Napló
Lement a nap, feljött a hold
Média
Facebook

Támogatóink