home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Lelkesen, lendületesen, szenvedélyesen
Tóth Tibor
2024.04.22.
LXXIX. évf. 16. szám
Lelkesen, lendületesen, szenvedélyesen

A noszai Hinga Művelődési Egyesület 2000. november 23-án alakult. A művelődési életet betlehemes játékokkal kezdte, majd létrejött a moderntánc- és a két színjátszó csoport, az Esthajnalcsillag és az Éjjeli pávaszem. Az új generációk színre lépésével később új csoportok is alakultak, név szerint a CsillagÁszok, a Réce-Ruca és a Szemfüles.

Az elmúlt huszonnégy év sikerei főleg a színjátszó csoportokhoz fűződnek. Az első előadást 2001 februárjában állították színpadra. Az elmúlt több mint két évtized során elkészített amatőr színdarabok műfaja, tematikája változatos volt: az alsós korosztály népmeséket dolgozott fel, az általános iskola felső osztályos tanulóiból álló csoportok készítettek már vígjátékot, versfeldolgozást, modern mesét, saját kamaszkori világképükből összeállított darabot, míg a középiskolás generáció próbára tette magát a musical műfajában, drámában, valamint előadtak hallássérülteknek (is) szóló, jelnyelven tolmácsolt színdarabot.

Az egyesület idén megtartott tisztújító közgyűlésén Bicskei Ibolyát választották meg elnöknek, aki már korábban is betöltötte ezt a felelősségteljes tisztet. A múltra visszatekintve elmondta, már az egyesület működésének első tíz évében a színjátszók harminckét előadást és egy rádiójátékot készítettek, hét bemutatót tartottak. A legtöbb darabot a Szabadkai Gyermekszínház és a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagjai, valamint magyarországi drámapedagógusok rendezték.

— Jótékonysági estet is többször szerveztünk a rászorulók számára. A színjátszó csoportok az évek során nagyon sok szép eredménnyel örvendeztettek meg bennünket. A gyerekek nemcsak a környékbeli falvakban és városokban, hanem Magyarországon is színpadra léptek, de eljutottak Felvidékre és a Muravidékre is. Emellett több diákszínjátszó-táborban is részt vettek, a legtöbb alkalommal, legalább tízszer, Tiszasason, valamint a nyár végén a noszai iskola is rendszeresen otthont adott a táboroknak — mondta Bicskei Ibolya.


Bicskei Ibolya, a Hinga ME elnöke (a szerző felvétele)

A színjátszók sikereinek felsorolására a rendelkezésünkre álló oldalszám nem biztos, hogy elegendő, ezért csak a legfontosabbakat próbáljuk kiemelni. A Hinga ME színjátszói a tiszasasi színjátszó táborban több darabot állítottak színre magyarországi, felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és adai gyerekekkel közösen. A csoport több alkalommal megnyerte a Vajdasági Suliszínház fesztivált, a legjobb színészi alakításért, rendezésért, díszletért és jelmezért járó díjat, valamint közönségdíjat is kiérdemelt a fesztiválon. Kétszer képviselte Vajdaságot Debrecenben, a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón, ahol mindkétszer rangos elismerésben részesült. Az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjén a rendezésért és az előadásért többször nívódíjat, emellett színészi és innovációs díjakat is kapott. Mosonmagyaróváron, a Moson Megye Színjátszó Találkozón ezüst minősítést és a legjobb rendezésért járó díjat, az óbecsei Májusi Játékokon pedig kétszer Ezüst-, egyszer Bronzharsonát vehetett át. Több alkalommal — akkor még Hajdújáráson, hiszen a noszai művelődési házat tavaly augusztus 31-én adták át rendeltetésének — a házigazdája volt az ÁMV-nek és a Vajdasági Suliszínház Fesztiválnak is. 2010-ben megszervezte a Kelepelő tábort, melyen felvidéki, muravidéki és vajdasági fiatalok vettek részt. 


Lelkesek, lendületesek, és tele vannak ötletekkel (a Hinga ME archívuma)

Nagy Francsik Klementina már több évtizede tagja a Hinga Művelődési Egyesületnek, mely keretében több éven át három színjátszó csoport is működött.

— Nyolc alkalommal szerveztük meg a noszai nyári diákszínjátszó-tábort, melynek elsődleges célja az új évad előadásának színpadra állítása volt. 2017-ben jött az ötlet, hogy az egyhetes színjátszó tábort egynapos festőtáborral egészítsük ki, mely később önálló projektummá nőtte ki magát. A Vöröskereszt szabadkai szervezetének képzőművészeti csoportja két, a Vajdasági Képzőművészeti Kör alkotócsoport művészei pedig öt alkalommal látogattak el hozzánk. A táborban született alkotásokat a csoport tagjai az egyesületnek ajándékozták. Terveink szerint a munkákból állandó tárlatot állítanánk össze a művelődési házban. Műhelymunka-sorozatokat is szerveztünk, melyek célja a vajdasági településekről és az anyaországból érkező színjátszók közötti kapcsolatépítés volt. A színjátszók mellett ki kell emelni népmesemondóinkat is, akik a hajdújárási Lifka Sándor Művelődési Egyesülettel együttműködve kiváló eredményeket értek el a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyen. Jelenleg nincs működő színjátszó csoportunk, mert a koronavírus-járvány után még nem sikerült újat alakítanunk — mondta Klementina, hozzátéve, hogy az idén a kétnapos festőtábort a nyár végén rendezik meg.


A tavalyi festőtábor résztvevői (a Hinga ME archívuma)

Tikvicki Volfart Csilla és Kaszap Júlia színjátszással kezdték pályafutásukat, aminek köszönhetően rengeteg felejthetetlen élmény és több, életre szóló barátság köti őket az egyesülethez a mai napig is. A fiatalok nagy lendülettel vetették magukat a munkába, és számos programot szeretnének az új épületben megvalósítani.

— Próbáljuk fenntartani a hagyományainkat, de új ötleteink és elképzeléseink is vannak, melyeket igyekszünk megvalósítani. Decemberben megtartottuk a hagyományos Mikulás-bált, melynek most először a noszai művelődési ház adhatott otthont. Április 19-én kvízest lesz, melyre mindenkit szeretettel várunk. Háromtól ötfős csapatokra számítunk, jelentkezni a Hinga Művelődési Egyesület Facebook-oldalán lehet. A kérdések sokrétűek és változatosak lesznek, szinte minden területet érintenek. Minden csapat egy papírlapot kap, ezen válaszol a kivetítővásznon látható kérdésekre. A vetélkedő első szakasza után a csapatok kicserélik egymás között a lapokat, és a két kvízmester elárulja a válaszokat. A szünet után következik a második felvonás, ahol hasonló feladat vár a csapatokra. Kedvező fogadtatás esetén évente három-négy alkalommal szerveznénk meg a vetélkedőt. Emellett több gyerekprogram ötlete merült fel bennünk, ide kézműves- és egyéb foglalkozások tartoznak. Több veterán színjátszónak már családja van, nekik kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget szeretnénk nyújtani, illetve az is fontos, hogy az épületben összejöjjünk és együtt legyünk. A többiekkel gyerekkorunk óta ismerjük egymást, így sokkal gördülékenyebb lesz a csapatmunka — vélekedett Csilla.

Az elmondottakhoz Kaszap Júlia hozzátette, hogy retró estek, farsangi beöltözős batyubál, filmvetítés, mezőgazdasággal kapcsolatos előadások, karaokepartik is szerepelnek a terveik között, de nem feledkeznek meg a sportról sem, és hamarosan asztaliteniszezni és tornázni is lehet majd az épületben.

— Szeretnénk minél változatosabb tartalommal megtölteni a művelődési házat. A programokat az igények figyelembevételével szervezzük, tehát rugalmasak és lelkesek vagyunk, számos ötlettel és nagy lendülettel indulunk — mondta Júlia. Mindketten abban bíznak, hogy belátható időn belül, mire a kisgyerekek felcseperednek, újra elindíthatnak egy gyermekszínjátszó-csoportot.

Az egyesület különféle pályázatokon vesz részt, hiszen e források nélkül elképzelhetetlen a működés. Nemrégiben a Magyar Nemzeti Tanácshoz és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez adtak be egy-egy pályázatot, és remélik, pozitív elbírálásban részesülnek. A Hinga ME jövőre ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, melyet az egyesület hírnevéhez méltó módon szeretnének megünnepelni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..