home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Leleplezték a Szabadkai Városi Könyvtár új névtábláját
Kartali Róbert
2022.10.13.
LXXVII. évf. 41. szám
Leleplezték a Szabadkai Városi Könyvtár új névtábláját

A Szabadkai Városi Könyvtár új, négynyelvű névtábláját az intézmény megalapításának 132. évfordulóján dr. Pásztor Bálint, a Városi Képviselő-testület elnöke, valamint Kozma Adrienn, az intézmény igazgatónője avatta fel.

A Szabadkai Városi Könyvtár kétszeresen ünnepel, mivel a minisztérium 1892-ben hagyta jóvá Iványi István által az 1890-ben megfogalmazott működési elveket és célokat rögzítő alapítói okiratot, jövőre pedig 70 éve lesz annak, hogy az intézmény 1953-ban beköltözött a Raichle Ferenc által tervezett ingatlanba, a Nemzeti Kaszinó valamikori épületébe.

A rendezvényen Kozma Adrienn megköszönte kollégái odaadó munkáját és támogatását. Mint mondta, a Szabadkai Városi Könyvtár a legjelentősebb bácskai törzskönyvtár, mely fiókkönyvtárainak köszönhetően a város egész területén jelen van, fenntartva a kapcsolatot a felnőtt olvasókkal, illetve végezve az olvasóvá nevelés feladatát a gyermekeknél.

A Szabadkai Városi Könyvtár felújított homlokzatát fél éve adták át. A 18 millió dinár értékű munkálatokat köztársasági eszközökből fedezték. Ez nemcsak a homlokzat felújítását foglalta magában, hanem az Atlasz-szobrok restaurálását is, hiszen az egyik majdnem menthetetlen állapotba került — összegezte Pásztor Bálint. Mint mondta, sikerült a nyílászárókat is kicserélni és egyéb munkálatokat is elvégezni, melyeknek köszönhetően ez az 1896-ban Raichle Ferenc által megtervezett épület újra a régi fényében szolgálhatja a szabadkaiakat. Hozzátette, ugyanitt tavalyelőtt egy XXI. századi feltételeknek eleget tévő olvasótermet adtak át, mely a magyar kormány 610 000 eurós támogatásával készült el.

A Szabadkai Városi Könyvtár új névtáblája összhangban áll az új szabadkai alapszabállyal, melynek értelmében a város területén négy hivatalos nyelv van használatban.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..