home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Lélekpihentető akvarellek
Zséli Ágnes
2022.05.06.
LXXVII. évf. 18. szám
Lélekpihentető akvarellek

Az akvarellfestészet világának egyedi csodáját élhették meg mindazok, akik ellátogattak a Törökbecse Községi Művelődési Ház képtárába. A sajátos élményt nyújtó kreatív munkák az óbecsei, nyugalmazott Tót Kása Piroska alkotásai, aki huszonhárom éve foglalkozik amatőr festészettel.

Piroska már gyermekkorában vonzódott a képzőművészet iránt, hiszen szeretett rajzolni, aminek a továbbfejlesztését a nemrégiben elhunyt, szintén óbecsei Sípos Tibor képzőművésznek köszönheti.

— Korábban sok mindennel foglalkoztam, a többi közt kosárfonással, papírmerítéssel, gyermekjátékok készítésével, de hogy miért éppen a festészetet választottam, erre nem tudnék pontos választ adni. Lehet, hogy azért, mert a festészet megszeretett engem, én pedig a festészetet. Ez egy erős kötelék, egy barátság, mely több mint két évtizede tart, s a jövőben is megmarad. Kezdetben, amikor festeni kezdtem, az akvarell technika nem volt olyan népszerű. Száraz pasztellel is dolgoztam, de hosszú időn át számomra az olaj volt a festészet, melyet, különösen az elmúlt két évben, az akvarell váltott fel.

Megtudtam, hogy az alkotók, műkedvelők régebben a Sípos-galériában jöttek össze, ahol sokat tanultak Sípos Tibortól. Piroska tájképekkel kezdte, hiszen, mint mondja, az alföldi rónaság felbecsülhetetlen értékekkel bír.

— Az utóbbi években a kedvenceim a virágmotívumok lettek, melyeket az alkotásaimon nem hagyományos módon mutatok be, tehát nem vázába helyezett virágokat festek. A növényvilág csodáit a réten, mezőn, Tisza-parton látom meg, és akár már ott a helyszínen papírra is viszem őket. Emellett a festményeim főleg a szülővárosomról, Óbecse épületeiről regélnek.

Beszélgetőtársam azt is megjegyezte, ahhoz, hogy az ember alkotóvá váljon, elsődlegesen tehetségre van szükség, de elengedhetetlen a gyakorlás, a szorgalom, sőt, nem utolsósorban a kitartás, mely jó úton tartja a művészt. Egyébként Tót Kása Piroska az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör berkeiben húsz éve sikerrel működő Szivárvány festőcsoport vezetőjeként is tevékenykedik, amiről örömmel számolt be.

— Gőzerővel készülünk megünnepelni a jubileumot. Csütörtöki napokon jövünk össze. Vagy a Petőfiben alkotunk, vagy ilyenkor, a tavasztól kezdődően, a rendelkezésünkre bocsátott hétvégi házban tevékenykedünk, mely a Tisza közvetlen közelében található. Huszonöt tagunk van, főleg nyugdíjasok, ami azt bizonyítja, hogy a művészet nem ismer korhatárt. Összetartunk, s a munkáinkból évente kétszer, júniusban és decemberben szervezünk kiállítást, de nem maradnak el a táborokban való részvételek, a más településeken szervezett kiállítások sem, sőt, alkotásainkat már Magyarországon is bemutattuk. Az a tervünk, hogy más országokba is eljussunk.

A Törökbecse Községi Művelődési Házban szervezett, hatvan festményt felölelő, Lélekpihentető akvarellek című kiállítás Tót Kása Piroska pályafutásának a kilencedik önálló tárlata volt, melyet április végéig nézhettek meg a látogatók. Akik lemaradtak róla, május 6-ától az óbecsei Kör Galériában tekinthetik meg a műveket.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..