home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Lelassulva
(—)
2015.08.03.
LXX. évf. 30. szám

A nyári kánikula a szerb belpolitikát is elérte. Igaz, volt még némi utóhangja a közelmúlt felkavaró történéseinek, a hét híre azonban értékelésünk szerint a vagyonosodási vizsgálatot meglebegtető törvénytervezet bejelentése volt.

Elengedték őket

Mint azt a múlt heti számunkban mi is megírtuk, nagy botrányt idézett elő Aleksandar Vučić szerb miniszterelnöknek és kíséretének megtámadása a srebrenicai megemlékezésen. A bosnyák hatóságok Almir Merdićet, Elvedin Himzićet és Mujo Dizdarevićet vádolták meg a bűncselekmény elkövetésével. A zenica—doboji kanton rendőrsége azonban néhány nappal később megerősítette a szabadon bocsátásukat. Az egyik megvádolt támadó, Merdić a szarajevói Patria hírügynökségnek mindezzel kapcsolatban röviden azt nyilatkozta, hogy nem tudja, mi fog történni, mivel semmit sem mondtak neki.     (Beta, Tanjug)

Tudják, hogy idő kell

Az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője, David McAllister különösen fontosnak tartotta a szerb hatóságok reagálását a srebrenicai incidensre. „A szerb kormány és Vučić miniszterelnök reakciója igen mérsékelt és megfontolt volt” — mondta. McAllister Szerbia integrációját illetően is derűlátó, úgy véli, eljött az ideje a csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos fejezetek megnyitásának. Egyszersmind azt is nyomatékosította, hogy a tárgyalások sikeres lezárása sok időt fog igénybe venni.     (Tanjug)

A legeslegutolsó esély

Željko Sertić gazdasági miniszter kijelentette, hogy az átstrukturálás alatt álló tizenhét vállalatnak vissza kell térnie a piacra. Számukra ez lesz a legutolsó esély. A miniszter szerint a gondot az okozza, hogy ezek a cégek a múltban hatalmas adósságokat halmoztak fel. A minisztérium ezért azt követeli a vezetőktől, hogy a tartozásokat mielőbb rendezzék. A vállalatok között van a Galenika gyógyszergyár is. Sertić szerint a helyzet nem reménytelen, van ugyanis érdeklődő a szebb napokat is megért óriásvállalat magánosítására.     (B92)

Jövőre megdrágulnak a használt autók

A szerb kormány olyan rent hozott, amelynek értelmében 2016-tól csak az Euro 6 szabványhoz tartozó új gépjárműveket lehet majd behozni az országba. A használt autók esetében a motor az eddigi Euro 3 helyett Euro 4-es szabványnak kell, hogy megfeleljen. Mindez drágulást fog okozni a piacon, viszont a szakemberek egyelőre nem tudják megjósolni ennek pontos mértékét. Dragan Škrnjić használtautó-kereskedő szerint Szerbiában évente 20 000 új és 100 000 használt autót adnak el.     (Večernje novosti)

Tömegverekedés Magyarkanizsán

Tömegverekedés tört ki Magyarkanizsa központjában, amikor a humanitárius szervezetek vizet kezdtek el osztani a városkában tartózkodó migránsoknak. A Blic úgy értesült, hogy mindennek az volt az oka, hogy a bevándorlók között nézeteltérés alakult ki a kapott víz mennyisége körül. A belgrádi napilap azt is hozzáteszi, hogy a migránsok között naponta törnek ki incidensek, viszont a helyi lakossággal eddig nem kerültek összetűzésbe.     (Blic)

Amerikába készül

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök szeptember 15-én találkozik Washingtonban Joe Biden amerikai alelnökkel. A Večernje novosti értesülése szerint az időpont már nem fog változni. A tárgyalások fókuszában Szerbia európai útja, az ország energiabiztonsága, a Bitići fivérek ügye és a belgrádi amerikai nagykövetség felgyújtása fog állni. A találkozót eredetileg júniusra tervezték, ez azonban az alelnök fiának halála miatt elmaradt.     (Večernje novosti)

Vagyonosodási vizsgálat

Aleksandar Vučić miniszterelnök bejelentette, hogy szeptember végéig a képviselőház meg fogja kapni azt a tervezet, amely a vagyon eredetét vizsgáló törvényt fogja szabályozni. A miniszterelnök kijelentette, hogy aki havi 50-70 000 dinárt keres, annak nem lehet két Porscheje vagy három Mercedese és tizenhét lakása. „Az ilyen személyeknek meg kell majd magyarázniuk, hogy minderre miből futotta nekik. Ha sikerül, akkor minden rendben van, sőt rugalmasak is leszünk, viszont ha nem, akkor az azt jelenti, hogy az államtól vették el” — célzott finoman a miniszterelnök a várható vagyonelkobzásokra.     (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..