home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Legyünk büszkék arra, akik vagyunk!
Csernai Panna
2023.03.10.
LXXVIII. évf. 10. szám
Legyünk büszkék arra, akik vagyunk!

Szabadkán, a VM4K Klubhelyiségében, a Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként a Csütörtök Esték elnevezésű eseményen L. Simon László író, költő, kultúrpolitikus, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója volt a vendég.

Az előadáson szó esett arról, hogy egy múzeumnak mi a küldetése és a feladata a digitalizált korban, valamint hogy mi a múzeum szerepe a nemzet életében, és mi a titka Petőfi kultuszának. Felmerült az a kérdés is, vajon Petőfi ott volt-e a nemzeti múzeum lépcsőjén, és elszavalta-e a Nemzeti dalt.
A XXI. században a múzeumok több nehézséggel küzdenek — hallottuk. A fiatal generációkat egyre nehezebb megszólítani, hiszen másképp fogadják be a kultúrát, mint az idősebbek, így el kell gondolkozni azon, hogy a múzeum le tud-e nyűgözni egy fiatal diákot. Nem könnyű rivalizálni az internettel, a filmekkel, a különböző szórakoztatási fórumokkal, a múzeumok viszont nevelnek, oktatnak, élményt adnak és inspirálnak.
L. Simon László kifejtette, hogy a nemzet elsősorban történetekben él, és a történeteink, a mítoszaink mind összekovácsolják a közösséget.
Tárgyi, anyagi és szellemi kultúránkat kell megmutatni, valamint fontos a történelmi emlékezés és a nemzeti önazonosság kialakulásának a kapcsolata, mert (többek között) hozzásegít az identitásunk megőrzéséhez.

Fényképezte: Csernai Panna

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..