home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Legyen zöld a Föld
Szerda Zsófi
2021.09.15.
LXXVI. évf. 37. szám
Legyen zöld a Föld

A Greenpeace a világ legnagyobb független természet- és környezetvédelmi szervezete, s pontosan ötven évvel ezelőtt, 1971. szeptember 15-én alapították békemozgalmi aktivisták Kanadában, Vancouverben azzal a céllal, hogy követeljék az amerikai kísérleti atomrobbantások beszüntetését. Néhány igencsak bátor ember egy bérelt halászbárkával a tenger alatti atomrobbantások helyszínén akkoriban folyamatosan tüntetett. A széles körű médiavisszhang hatására az amerikai atomkísérleteket még ugyanabban az évben leállították.

A Greenpeace központja ma Amszterdamban található, s negyvenöt országban van irodája. A civilszervezetként működő Greenpeace célja, hogy kampányaival a környezettudatosságot népszerűsítse, illetve figyeli a természetet és az emberi környezetet pusztító tevékenységeket, s ezek felelőseit változtatásra bírja. A szervezet a nemzetközi környezetvédő mozgalom radikális irányzatát képviseli, elsősorban a látványos és bátor akcióiról ismert. Ezek az akciók sok esetben a hatóságok részéről konfliktusokhoz is vezetnek, melyekben a Greenpeace aktivistái minden esetben az erőszakmentesség elvét követik. Világszerte mintegy 400 000 ember vesz részt önkéntes munkájával a Greenpeace tevékenységében. A szervezet mindenfajta politikai szervezettől és irányzattól elhatárolódik. Olyan témákban folytat nemzetközi kampányt, mint például az átállás a megújuló energiaforrásokra a fosszilis tüzelőanyagok és az atomenergia helyett, vagy pedig a globális felmelegedés megállítása. Nagy hangsúlyt helyeznek a genetikailag módosított (GMO) élőlények üzleti célú előállításának betiltására (kivéve az orvosi kutatást), a tengerek szennyezésének és a tengeri élővilág pusztításának beszüntetésére, valamint a trópusi esőerdők megmentésére is.

A Greenpeace valójában egy globális hálózat, melyhez egy nemzetközi, valamint négy regionális és tizenkilenc országos központi iroda tartozik. Az egyes Greenpeace-irodák helyi szintű kampányokat folytatnak, részt vesznek a nemzetközi kampányok tervezésében és végrehajtásában, nagyjából önállóan teremtik elő pénzügyi forrásaikat, és irányítják az önkéntesek helyi csoportjait. Minden országban és régióban, ahol a Greenpeace jelen van, a helyi törvényeknek és nonprofit szervezeteknek megfelelő jogi személyiségként működik. Kizárólag magánszemélyek adományait fogadja el, csaknem 3 millió ember támogatja a szervezetet. Vállalatoktól, kormányoktól, politikusoktól nem fogad el pénzt, így őrzi meg teljes függetlenségét.

Forrás: Wikipedia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..