home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Legyen vajdasági a nemzet háziorvosa!
Fehér Márta
2019.08.08.
LXXIV. évf. 31. szám
Legyen vajdasági a nemzet háziorvosa!

Javasolja ön is doktorát!

Újra keresik az év orvosát — pontosabban a nemzet háziorvosát Kárpát-medence-szerte. Bárki jelölhet, ehhez nem kell mást tenni, mint megírni egy legalább 15—20 mondatos igaz történetet, és eljuttatni a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága által meghirdetett pályázatra. A nemzet háziorvosa pályázat nemcsak az anyaország, hanem az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági magyarok számára is lehetőséget nyújt, hogy megköszönjék orvosuk emberfeletti erőfeszítését. A szervezők nem a stílust, nem a bravúros műfaji megoldásokat, hanem a történetet és a praxist díjazzák.

Kilencedik alkalommal rajtolt el 2019. május 3-án a háziorvosok, nővérek megbecsülését, presztízsét erősítő pályázat, melyre ezúttal is várják a határon túli történeteket. A többfordulós pályázat első szakaszában szeptember 14-éig gyűjtik a történeteket, majd a második szakaszban szeptember 22-e és október 5-e között szavazhatnak is a zsűri által kiválasztott tíz magyarországi és tíz határon túli háziorvosra. Tehát nem a szakma, hanem a hálás páciensek szavazatai döntik el, hogy ki álljon a dobogó felső fokára, és ki vegye át A nemzet háziorvosa elismerést munkatársaival együtt a díjátadó gálán októberben — magyarázza dr. Bagi Bojan, a VMSZ tartományi képviselője, akit a Vajdasági Magyar Szövetség a szervezők megkeresésére arra kért fel, hogy itthon, a vajdasági magyarok körében népszerűsítse a pályázatot, koordinálja ezt az akciót.

— A Vajdasági Magyar Szövetség ezúttal is a közösség mellett áll, e módon is — fogalmaz. — Ahogyan a magyar kormány politikája, úgy a miénk is az egy nemzetben gondolkodás. Ezt az is bizonyítja, hogy ez a presztízspályázat megváltoztatta a nevét, és A nemzet háziorvosa címet kapta azért, mert egy nemzetben gondolkodván nemcsak határon belül, hanem kívül is a közösség tudja jelölni az orvosokat erre a pályázatra. Tavaly csaknem 300 ajánlás érkezett a hálás páciensektől, polgármesterektől, lelkészektől, orvosoktól, rezidensektől, idősotthonoktól, szerkesztőségektől, könyvtáraktól, iskoláktól, bemutatva a hazai és a határon túli háziorvosuk, illetve nővér munkatársuk áldozatkész munkáját, emberségét, betegszeretetét. Arra szeretnénk buzdítani mindenkit, akinek van olyan története a háziorvosával kapcsolatban, hogy jelentkezzen erre a pályázatra, és küldje el ezt a történetet, próbáljuk azokat az orvosokat kárpótolni, akik nehéz körülmények között dolgoznak, hogy egy ilyen presztízspályázaton vegyenek részt.

Az eddig beküldött több ezer ajánlásból is kiderül, hogy a nyugodt, türelmes, empatikus doktor betegei elégedettebbek, ráadásul ha a beteg úgy érzi, hogy ő fontos az orvosának, gyógyulása esélyei is jobbak. Mivel a szervezők a javasolt szakembereket, illetve a praxisukban dolgozó nővéreket értesíteni szeretnék arról, hogy szerepelnek portálukon, arra kérik a történetírókat, hogy ne feledkezzenek meg a felterjesztett személy adatairól, adják meg az elérhetőségeket, az orvos és a nővér pontos nevét, a praxis e-mail-címét és a rendelő telefonszámát is. A zsűri névtelen pályázatokat nem fogad el, ezért ne felejtse el aláírni történetét!

— Az egészségügyi ellátás az alapellátások közé tartozik, egyúttal egzisztenciális kérdéssé is válik. Sajnos nem tudja azt a színvonalat nyújtani, amilyet szeretnénk, hogy legyen, de a VMSZ szerint a tartományi és a köztársasági kormány is mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a helyzet javuljon. Az orvosok meg a nővérek nem mindig a legjobb körülmények között tudnak dolgozni, de biztos, hogy nagy részük emberfeletti erőfeszítést fektet bele abba, hogy megőrizze a legértékesebb és legfontosabb dolgot a világon, ez pedig az emberi élet és az egészség. Ezért arra kérünk mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel, javasolja doktorát A nemzet háziorvosa pályázaton, és ha bárkinek segítségre van szüksége, vagy kérdése van, a VMSZ irodájában telefonon, személyesen vagy e-mailben is állnak a rendelkezésére.

A pályázatról bővebb információ a www.evpraxisa.hu honlapon található, ahol az archívumban böngészve a korábbi évek ajánlásaiba is beleolvashatunk, és köztük vajdasági egészségügyi dolgozókkal kapcsolatos történetekre is bukkanhatunk.

Találomra a 2012. évi határon túli nyertesekre kattintva két itthoni orvos neve és a hozzájuk fűződő történetek kerültek elém.

A zentai dr. Montányi Muškinja Gabrielláról a következő sorok köszöntek vissza:

Kedves, határozott és kiegyensúlyozott, betegeire figyel, döntéseiket tanácsaival megkönnyíti. Soha nem türelmetlen, ingerült, mindig mindenkihez van egy-két kedves szava. Sokszor étkezési ötleteket, tanácsokat ad. Mindenki szereti. Kedvessége a beteg gyermekek arcára is mosolyt csal. Olyan szinten nyerte el a gyermekeim és az én bizalmamat, hogy máshoz nem szeretnénk elmenni. Ha orvosokról beszélünk, mindig azt kérdezi: az ÉN DOKTOR NÉNIM??? Amikor a nagyobb gyermekem tüdőgyulladást kapott, otthon is felhívott, és érdeklődött az egészsége iránt. Köszönöm, hogy van, és kívánom, hogy erőben, egészségben még sokáig tudjon dolgozni. Kérem, segítsenek megköszönni és megjutalmazni munkásságát.

Az oromhegyesi dr. Gazdag Veronikát pedig ezekkel a mondatokkal javasolták:

A doktornő és Gizella nővér odaadóan és szakszerűen végzik a dolgukat. Rendelőjükben a berendezéseik elavultak vagy működésképtelenek, felújításra nincs pénz. De szaktudásuk és emberségük pótolja a korszerű műszereket. Az ajánló édesapjának megmentették az életét, háromszori szívleállás után élesztették újra, és vihették be a kórházba. Amikor a papa áttétes csontrákot kapott, a doktornő és Teszlity Gizella nővér mindennap jöttek ellenőrizni, és sokat vigasztaltak. Csodálkozva néztük Édesapámat. A szó szoros értelmében már hiányzott neki a nővér jelenléte. Édesapám november 25-éig élt. Köszönöm, hogy életét ilyen hozzáállással és szaktudással meghosszabbították, és hogy csillapították a fájdalmait.

Ha ihletet és kedvet kaptak, írják meg saját történetüket, legyen vajdasági a nemzet háziorvosa!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..