home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
„Legyen béke, szabadság és egyetértés...”
Összeállította: (Tha), M. I., k-ko
2015.03.18.
LXX. évf. 11. szám
„Legyen béke, szabadság és egyetértés...”

Összefoglaló a Bánátban megtartott megemlékezésekről

Magyarcsernyén az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 167. évfordulóján a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai alkalmi műsort mutattak be, majd megkoszorúzták az intézmény előtt tavaly felavatott Petőfi-szobrot.

Nagybecskereken a magyar közösség március idusára emlékezve a katolikus temetőben gyűlt össze. A jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait a kápolna falán lévő emléktáblánál, melyet Szemere Pál honvédőrnagy tiszteletére emeltettek néhány éve. Ezután a rendezvény a Petőfi Magyar Művelődési Egyesületben ünnepi programmal folytatódott.

Muzslyán a plébánia, a Szervó Mihály Általános Iskola és a Muzslai Petőfi Sándor MME közös szervezésében rendeztek ünnepi megemlékezést. A Mária neve templomban szolgáltatott szentmise után a művelődési egyesület előtti Petőfi-szobornál helyezték el a kegyelet virágait. Az esemény alkalmi összeállítással folytatódott, melyet Lukács Gabriella és Kósa Zoltán rendezett.

Tiszaszentmiklóson az egybegyűltek a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör szervezésében a katolikus parókián az óvodások, az általános iskolás diákok és a vegyes kórus műsorát tekinthették meg. A családias hangulatú összeállítást Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja köszönte meg. Másnap a katolikus temetőben a haranglábnál rendeztek koszorúzási ünnepséget a tiszaszentmiklósi magyarok.

Csókán a helyi Művelődési és Oktatási Központ szervezésében tartottak emlékműsort. Ünnepi köszöntőt Balázs Ferenc, Csóka község elnöke mondott. Az összeállítás első részében fellépett az Orpheus Egyesület Pannónia férfikara, Rúzsa Ildikó zongora- és Korponai László gitárkíséretével a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszony- és Pilike leánykórusa, valamint Pásztor Dániel versmondó. A folytatásában „Hol vagy március?” címmel a közönség a Zentai Magyar Kamaraszínház művészeinek produkcióját láthatta. Közreműködött: Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Nagyabonyi Emese, Nesity Máté, Papp Arnold, Virág György.

Horváth Noémi felvétele

Székelykevén az emlékezést Tizenhárom ragyogó csillag felülről őrzi a népet címmel a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezte. A program zenei részében az egyesület kórusa és a citerások léptek fel, az iskolások szavalatokkal érkeztek. Eközben a székelykeveiek egy nagyobb csoportja a székelyföldi Sepsiszentgyörgy városába látogatott. 

Törökbecsén koszorúzással egybekötött emlékezéssel méltatták március 15-ét. A katolikus temetőben felállított Hungaria-szobornál Ilia László mondott beszédet. Ezután alkalmi műsort tartottak a törökbecsei művelődési egyesület nagytermében.

Báló József felvétele

Versecen az ünnepséget a Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület rendezte az egyesület drámai szakcsoportjának és kórusának együttműködésével. Ebből az alkalomból érkezett a városba az Imre álma vándorkiállítás, mely Makovecz Imre Kossuth-díjas magyar építész grafikáiból készült.

Pancsova és Hertelendyfalva szórványmagyarsága az országos gyásznap miatt március 22-ére halasztotta el közös ünnepi műsorát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..