home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Legyen Zenta az igazi otthon!
Tóth Lívia
2009.09.16.
LXIV. évf. 37. szám
Legyen Zenta az igazi otthon!

Városnapi díjazottak: Kormányos Ákos, Mezei Erzsébet, Perényi György, Persida Ćuić, Nagy József főeesperes (Caritas) és Szepesi Zoltán (Locator) - Szabó Attila fotójaAz idén is számos rendezvény tette színesebbé és gazdagabbá Zenta város napját. Az eseménysorozat többek között Vám...

Városnapi díjazottak: Kormányos Ákos, Mezei Erzsébet, Perényi György, Persida Ćuić, Nagy József főeesperes (Caritas) és Szepesi Zoltán (Locator) - Szabó Attila fotója

Az idén is számos rendezvény tette színesebbé és gazdagabbá Zenta város napját. Az eseménysorozat többek között Vámos Miklós neves budapesti író, dramaturg, műsorvezető irodalmi estjével és Kaiser Ottó világhírű fotóművész kiállításának a megnyitójával, valamint a hagyományos virágkötészeti versennyel kezdődött. A Mihály arkangyal-templomban ünnepi gyászmisét tartottak, a Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány vendége Milovan Danojlić Franciaországban élő neves akadémikus volt, a Fő téren pedig Zvonko Bogdan és tamburazenekara adott koncertet.
Szeptember 11-én, a zentai csata 312. évfordulójának napján a Városháza előtt a Tisza Menti Fúvószenekar fogadta az érkezőket Asztalos Alfréd karmester vezényletével.
A községi képviselő-testület városnapi díszülését számos rangos vendég tisztelte meg jelenlétével. Pék Zoltán polgármester köszöntőjében a jelentőségét hangsúlyozta az ünnepeknek, melyek nélkül szürkévé, elviselhetetlenné, embertelenné válna világunk. Felsorolta, az elmúlt évben mit tettek azért, hogy a község otthonosabbá váljon, majd rámutatott arra, hogy a sikert nem elég akarni, dolgozni is kell érte.
- Rajtunk múlik, hogy kezünkbe vesszük-e sorsunkat, jövőnk alakulását. Ennek a szándéknak, elhatározásnak álltam az élére, de a közös, építő munkában mindenkire számítok, hiszen tudjuk, hogy terveink megvalósítása csak együtt sikerülhet. Tisztában kell lennünk értékeinkkel és lehetőségeinkkel, hogy kialakíthassuk a céljainkat, amelyek közé tartozik a tenni akarás, a tettrekészség, az egymás mellett élő nemzetek kölcsönös megbecsülése, hagyományaink ápolása és megmaradásunk biztosítása. Mindezt hittel és kitartással tudjuk csak elérni. Azt kívánom, hogy községünk ebben a rohanó világban a béke, a nyugalom és az igazi otthon megteremtésének a szigetévé váljon - fejezte be beszédét.
Az egybegyűlteket köszöntötte Muškinja-Heinrich Anikó, az emberi jogi és kisebbségügyi minisztérium államtitkára, Dragoslav Ćirković, Niš város Medijana önkormányzatának vezetője és dr. Tomislav Stantić köztársasági egészségügyi államtitkár, aki ebből az alkalomból egy új, a legkorszerűbb műszerekkel felszerelt mentőautó kulcsait adta át dr. Lengyel Víg Ibolyának, a zentai egészségház igazgatónőjének.
Zenta község érdekében kifejtett kimagasló teljesítményéért Pro Urbe díjat vehetett át Ćuić Persida nyugalmazott német nyelv szakos tanárnő, Mezei Erzsébet képzőművész, a Thurzó Lajos Általános Iskola pedagógusa és a Caritas humanitárius segélyszervezet. Első alkalommal ítélték oda a fiatalok alkotótevékenységéért járó Juventus Pro Urbe elismerést, amelyet Kormányos Ákos, a zentai Gimnázium tanulója érdemelt ki. Zenta község polgármesterének elismerő oklevelét Perényi György nyugalmazott gépipari technikus és a Locator Város- és Környezetvédő Egyesület kapta.
A műsorban közreműködött a zentai Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány énekkara Marjanović-Fodor Valéria vezetésével. Szeli István akadémikus Tájkép- és portrévázlatok Zenta honlapjára című könyvét Bordás Győző író mutatta be a neves zentai születésű irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi tanár 88. születésnapja alkalmából. A Tanár úr sajnos betegsége miatt nem lehetett jelen a díszülésen.
Ezen a napon került sor a felújított zentai Művelődési Ház ünnepélyes átadására. A szalagot Toshio Tsunozaki, Japán szerbiai nagykövete, dr. Bojan Pajtić tartományi kormányelnök és Pásztor István tartományi gazdasági titkár, a VMSZ elnöke vágta át. A létesítmény felújítását, mely másfél évig tartott, a Japan Tobacco International (135 ezer dollár) és a Tartományi Nagyberuházási Alap (18,9 millió dinár) pénzelte.
A már említetteken kívül köszöntőt mondott Pék Zoltán polgármester, Tamer Tecerlioglu, a JTI zentai részlegének igazgatója és Milorad Đurić tartományi művelődési titkár. Az európai város megérdemli az európai szintű színházat - bókolt szülőhelyének dr. Bojan Pajtić, de valamennyi felszólaló a reményét fejezte ki, hogy az új köntösbe öltöztetett, immár 106 éves Művelődési Ház nemcsak a közönség kényelmét és kellemes időtöltését szolgálja, hanem az idelátogató színtársulatok és más fellépők igényeit is kielégíti. Az igazi munka tulajdonképpen most kezdődik, amikor tartalommal töltődik fel az intézmény.
Az épület előtt a zentai Stevan Mokranjac Zeneiskola Fúvósszextettje muzsikált, a programban a szabadkai Garden Quartet Antonio Vivaldi Négy évszak című zeneművét adta elő, a szabadkai Gyermekszínház bábkiállítással kedveskedett a Tisza-parti város lakóinak.
Kora délután a zentai csata emlékhelyén megkondult a harang, és kezdetét vette a koszorúzási szertartás. Este az Emléktemplomban hálaadó ünnepi szentmisét celebrált ft. Nagy József zentai főesperes-plébános. A Művelődési Ház zsúfolásig megtelt színháztermében elsőként a szabadkai Népszínház Szomorú vasárnap című kiváló, többszörösen díjazott előadásának tapsolhatott a közönség.
A rendezvénysorozat a hétvégén Zenta község művészeti csoportjainak és civil szervezeteinek a bemutatkozásával, mazsorettgálával, Kozsó és az Ámokfutók koncertjével folytatódott. Az idén a sportkedvelők sem unatkozhattak, hiszen többek között volt teke-, tenisz- és sporthorgászbajnokság, Tisza-átúszó verseny, valamint Nemzetközi Hőlégballonverseny és -bemutató.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..