home 2024. május 09., Gergely napja
Online előfizetés
,,Legyél te magad a változás!'
(drobina.laura)
2011.10.19.
LXVI. évf. 42. szám
,,Legyél te magad a változás!'

Beszélgetés az újonnan megalakult topolyai CLIO ifjúsági csoporttalA CLIO nem formális ifjúsági csoport 2011 májusában alakult. Célja a múzeum kulturális életének a fellendítése, az oktatási és művelődési programok színvonalának javítása és bővítése. A CLIO csoport küldetése egy olyan nemze...

Beszélgetés az újonnan megalakult topolyai CLIO ifjúsági csoporttal
A CLIO nem formális ifjúsági csoport 2011 májusában alakult. Célja a múzeum kulturális életének a fellendítése, az oktatási és művelődési programok színvonalának javítása és bővítése. A CLIO csoport küldetése egy olyan nemzedék felnevelése és képzése, amely aktív szerepet vállal közösségünk fejlesztésében. Az első projektumuk révén Legyél te magad a változás! címmel a fiataloknak lehetőségük volt megismerkedni az önkéntesség és az aktív ifjúsági részvétel fogalmával. Együtt fotóztak, kisfilmet készítettek és jótékonykodtak.
- Mi is ez a CLIO? És miért kapta ezt a különleges nevet?
- Ebben az évben merült fel bennünk a gondolat, hogy jó lenne egy olyan csoportot létrehozni a topolyai múzeumban, amely azokat tömöríti, akik fontosnak tartják a helyi értékek megőrzését, fölkutatását, és majd beszélnek is róla a jövő nemzedéknek. Föl szeretnénk hívni a figyelmüket a megőrzés feladatára, és hogy ez miért fontos. Arra az elgondolásra jutottunk, hogy alapítunk egy olyan csoportot, amelyben alkothatunk, ismereteket adhatunk át abból, amit mi tanultunk, amit mi hoztunk magunkkal. Így találtunk mi hárman egymásra: Pató Angéla ifjúsági képző, aki ért a fiatalok nyelvén, tudja, hogy hogyan kell őket megszólítani, hogyan kell őket összekapcsolni, és meg tud szervezni egy kimondottan nekik szóló és őket érdeklő képzést; Fekete Dénes szobrászhallgató, aki sokat foglalkozik művészettörténettel, Topolya helytörténetével, az egykori Topolyával, és ötletekben is kimeríthetetlen; és jómagam, aki a Topolyai Múzeumban dolgozom, és azt próbálom továbbadni a csoportnak, amihez értek valamennyire: irodalom, programszervezés, értékek továbbítása a különböző generációknak, kulturális programok szervezése - meséli Gazsó Hargita a még nem formális csoportról, melyet CLIO-nak neveztek el. - Clio a görög mitológiában a történetírás múzsája, és mivel egy helytörténeti múzeumban vagyunk, ezért esett a választásunk erre a névre. Bízunk benne, hogy mihamarabb bejegyzik a csoportot, ezáltal ugyanis nagyobb lehetőségek nyílnak majd előttünk.
- A plakátokon olvashattuk a Legyél te magad a változás! felszólítást... Pontosan mire utal?
- Ez valójában egy projektumnak, azon belül pedig a képzésnek is a neve, ugyanakkor a CLIO első nyilvános tevékenysége is volt. A projektum három fázisra tagolódott. Az első fázis egy kétnapos képzésből állt, melynek az önkéntesség volt a tárgya. A fiatalok megtapasztalhatták, milyen is az, amikor aktívan bekapcsolódnak a társadalomba. A második részben helyi akciók megszervezése és lebonyolítása szerepelt. Volt egy kisebb csoport, mely fényképeket készített idős emberekről a saját környezetükben, a másik csoport kisfilmet forgatott, melyben kikérték a helyi fiatalok véleményét az önkéntességről, a multikulturalizmusról, illetve az ifjúság cselekvőképességéről. A harmadik csoport pedig a Bethesda javára szervezett jótékonysági akciót, mely során készségfejlesztő játékokat gyűjtöttek, könyveket, és még sok mást. A projektum harmadik fázisa egy zárórendezvény volt szeptember 3-án a topolyai Színház Klubjában - Az ötletek tárházában. Ekkor átadtuk a Bethesdának az összegyűlt adományt, megnyitottuk a fotókiállítást, illetve bemutattuk az elkészült kisfilmet. A projektum a Szerb Köztársaság Ifjúsági és Sportminisztériumának anyagi támogatásával és a Topolyai Község Fejlesztési Társulásának koordinálásával valósult meg - mondja Pató Angéla.
- Hogy vélitek: úgy sikerült az egész, ahogy elterveztétek, vagy talán még jobban is?
- Szerintem nagyon jól sikerült. Azt is mondhatom, hogy jobban, mint amilyenre számítottam, hiszen nagyon lelkesek voltak a fiatalok. Kezdetben nehéz volt őket megszólítani, de később már feloldódta és érdeklődtek, folyton kérdeztek, hogy mi lesz a következő lépés, hogyan vehetnek részt mindjobban a csoport munkájában. A Topolyai Község Fejlesztési Társulásnak is elnyerte a tetszését a kezdeményezésünk, és felajánlotta, hogy segítenek nekünk abban, hogy civilszervezetté váljunk - közli Angéla. - Szerintem az is nagy öröm volt, hogy mivel a múzeumban volt a képzés, sok új arcot sikerült behoznunk. A visszajelzések pedig lelkesítők. Tehát hallottak a megmozdulásunkról az emberek, érdekli őket, és reméljük, éberen is tudjuk tartani a figyelmüket. Mindemellett bízom abban is, hogy támogatni fognak bennünket más intézmények, szervezetek, csoportok, alapítványok, cégek - teszi hozzá Hargita.
- Milyen gyakorisággal szeretnétek ilyen programokat létrehozni?
- Most a pályázati lehetőségeket nézzük, illetve az a legfontosabb, hogy civilszervezetté váljunk. Ötleteink már most is vannak.
Kíváncsi voltam rá, hogy egy résztvevő miként vélekedik az egészről, ezért Harkai Katinkától azt kérdeztem meg: amikor értesült a kezdeményezésről, vajon nyomban mozgósította-e.
- Nem azonnal. Átfutott az agyamon, hogy jó lenne részt venni benne, de mivel korábban még nem volt részem ilyen jellegű képzésen, tétováztam. A Hargitával való beszélgetés azonban megerősített az elhatározásban, hogy ott a helyem. És egyáltalán nem bántam meg, mivel nagyon jó volt. Én a filmkészítésben vettem részt, a fiatalság véleményének felhasználásával. Nem hiszem, hogy saját magamtól bármikor belefognék kisfilm készítésébe, de nagyon élvezetes volt ebben is kipróbálnom magam. Örülök annak is, hogy ezáltal a múzeum kicsit közelebb került hozzám - fejezte be Katinka.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..