home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Legyél te is „svetkós”!
Bíró Tímea
2020.03.02.
LXXV. évf. 8. szám
Legyél te is „svetkós”!

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium február közepét annak szentelte, hogy a nyolcadikos diákok tanórákat látogathassanak az intézményben, és ezáltal betekinthessenek az iskolai tananyagba, valamint az oktatási módszerekbe.


Tolnai Eszter (a szerző felvételei)

Tolnai Eszter angoltanárnő, a program egyik koordinátora lapunknak elmondta, hogy a nyílt hét több lehetőséget nyújt a diákok számára, mint ha csak egy napot tölthetnének el a gimnáziumban.

— Szeretnénk minél több tehetséges diákhoz közelebb hozni a gimnáziumot, mely nemcsak tárgyi tudást kínál, hanem olyan módon is próbáljuk nevelni a diákjainkat, hogy feltalálják magukat az életben. Hatalmas érték az, hogy az iskolában a magyar mellett szerb és horvát nyelvű tagozatok is vannak, hiszen ezáltal a tanulók megtanulnak alkalmazkodni egymáshoz, fejlődik a szociális készségük. Fontos megjegyezni, hogy a nagyérettségin a gimnáziumi tananyagot kérik, tehát hatalmas előnnyel indulnak a gimnazisták. Pozitív tapasztalat, hogy az egykori diákjaink bárhol tanulnak tovább, mindenhol megállják a helyüket. Szoros együttműködést ápolunk a Magyar Nemzeti Tanáccsal, mely felkészítő tanfolyamokkal és szerb nyelvű felzárkóztató programmal segíti az érettségiző diákokat a felvételi előtt, illetve több ösztöndíj-lehetőség áll a tanulók részére.

Gellér Noel másodikos a gimnázium társadalomtudományi tagozatán, és úgy érzi, hogy az iskola olyan tudást ad, amelyet kamatoztatni tud majd az egyetemen.

— A nyelvek és a történelem vonzottak ebbe az iskolába, és úgy érzem, hogy már ez alatt a másfél év alatt rengeteg tudást kaptam. Természetesen én is féltem a tanárok szigorától, az elvárásoktól, de ez elmúlt az első évben, amikor megszoktuk a tanárok módszereit, és láttuk, hogy könnyen bele lehet rázódni a gimnáziumi tananyagba.


A tanárnő és a két diákja, Noémi és Noel

Kocsis Noémi, a gimnázium másodikos tanulója azzal a céllal látogatott el korábban az intézmény nyílt napjára, hogy a természettudományi tagozatra szeretne bejutni, de végül a társadalomtudományi mellett döntött, és nem bánta meg.

— A tanulmányaim alatt a Szabadkai Diákotthonban lakom, ahol megfelelőek a körülmények ahhoz, hogy készüljek az órákra, de szabadidőm is bőven marad a tanulás mellett. A magyar- és a történelemtanár rendszeresen informál bennünket az aktuális versenyekről, melyeken nagyon szép eredményeket érnek el az iskola diákjai.

Tolnai tanárnő elmondta, hogy egyre kibontakozóbb az Interkultúra program, mely a cserediákoskodást teszi lehetővé, illetve a tervek között szerepel, hogy a jövőben a szülői értekezletekre is ellátogatnak, hogy megismertessék a szülőkkel az iskola programját.

Az influenzajárvány miatt félbe kellett szakítani a nyílt hetet, de bepótolják a többi napot. A nyílt napok pontos dátumáról a gimnázium Facebook-oldalán informálódhatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..