home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Légy te is a közösség része!
(T. T.)
2015.07.06.
LXX. évf. 26. szám
Légy te is a közösség része!

Az Észak-bácskai Magyar Cserkészegyesület július 13-a és 20-a között egyidejűleg két tábort rendez meg a Kishegyes melletti Welker-tanyán. A cserkészjellegű Lúdas Matyi Táborba 10 és 17 év közötti fiatalokat várnak, akik képzett cserkészvezetők irányításával sokféle kalandban vehetnek részt, számtalan kihívásnak felelhetnek meg, és egy nagyszerű közösség tagjaivá válhatnak.

— A fiatalok megismerkedhetnek azokkal a tevékenységekkel, amelyekkel a cserkészek foglalkoznak. Hagyományőrzők, kézművesek, néptáncoktatók, hegymászók, úszómesterek várják őket a táborban. Tavaly a közösségi összefogás eredményeként, néhány vállalkozónak köszönhetően tavat létesítettünk, melynek közepén egy kis sziget található, a körülötte lévő vízterületen pedig különféle vízi játékokat szervezünk a fiataloknak. Lesz számháború, métacsata, esti tábortűz, tutajácsolás és -verseny, kajakozás, evezés, sátorverés, csillagvizsgálás, sárkányeregetés, iránytűs kincskeresés, táncház, barangolás, éjszakai túra, lubickolás a tóban. A táborozók nemcsak Vajdaság egész területéről, hanem Veszprémből, Nagyvázsonyból, Szegedről, Bajáról, Csongrádról is érkeznek. A csoportokat „összekeverjük”, így a különféle településekről érkező gyerekek együtt oldják meg a feladatokat, együtt jutnak el a célig. Tapasztalataink szerint a fiatalok a tábor után is kapcsolatban maradnak. Az a fiatal, aki a cserkészfoglalkozásokban megtalálja önmagát, a saját településén be tud kapcsolódni a cserkészmozgalomba. Felelősségtudata lesz, nemcsak saját maga, hanem az általa vezetett őrs iránt is, és ebben a közösségben felnőve büszke lesz a nemzete értékeire — mondta Kecskés Endre, az Észak-bácskai Magyar Cserkészegyesület ügyvezető elnöke, a tábor fő szervezője.

A cserkészjellegű táborral egyidejűleg megrendezendő Építőtáborba olyan felnőtt személyeket várnak, akik szeretnék elsajátítani a kemenceépítés tudományát, illetve bekapcsolódnának egy szabadtéri bungaló építésébe. A családoknak ez egy közös nyári program lenne, hiszen a szülők a tábor háttérmunkájában és az építkezésben vennének részt, a gyermekek pedig a cserkészek nyári táborában próbálnák ki magukat az ügyességi és jellemformáló kihívásokban, játékokban.

— Az emberek lassacskán visszatérnek a hagyományos értékekhez, melyek összetartanak bennünket. A cserkészet közösségformáló és -nevelő mozgalom. Hatalmas élmény, amikor a tábortűz után az egész közösség egyszerre felsorakozik, és levonjuk a zászlót. Nagy jelentősége van annak, ha a közösség számára maradandót alkotunk. A táborban határon átnyúló barátságok is köttetnek, melyek később még szorosabbá válnak — mondta a fő szervező.

A Lúdas Matyi Táborba 100, az Építőtáborba 30 személyt várnak, a jelentkezéseknél pedig az időrendi sorrend számít. A táborozás díja 3000 dinár fejenként (ebbe napi öt étkezés és rengeteg program tartozik), de a testvéreknek fejenként 2000 dinár. Jelentkezni a http://www.emcse.info/ oldalon lehet, ahol a jelentkezési lap is kitölthető, vagy a 064/355-47-99-es telefonszámon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..