Legördült a függöny
Tóth Tibor
2021.11.22.
LXXVI. évf. 46. szám
Legördült a függöny

A Spartacus Kerékpárklub versenyzői huszonkilenc éremmel zárták a 2021-es idényt, mely elsősorban a nemzetközi versenyeket figyelembe véve nem az elképzelések szerint alakult. Az ország legrégebbi kerékpárklubjában, mely a ritka nevelőegyesületek egyike, röpke szünet után november elején az alapozással elkezdték a felkészülést a 2022-re.

— Tizenkét kerékpározóval versenyeztük végig az idényt, mely országos és vajdasági bajnokságot, a tervezett kilenc helyett hat szerbiai kupaversenyt és számos nemzetközi futamot tartalmazott. A balszerencse sajnos nem került el bennünket, így a nemzetközi versenyeken nem azt nyújtottuk, amire számítottunk. Perčić Nikolina szinte egész évben térdsérüléssel küzdött, melyet csak az idény végére sikerült kikezelni, így a jövő évi Olimpiai Reménységek Versenyén minden bizonnyal rajthoz állhat. Az ország egyik legtehetségesebb ifjúsági versenyzője, Perčić Márk részt vett Belgiumban, a Mechelenben megtartott korosztályos világbajnokságon, ám már az 5. kilométernél bukott, és kórházba került. Az olaszországi Trentóban megrendezett Európa-bajnokságon szintén bukásba keveredett, de nem sérült meg, viszont 5 perccel elmaradt a főbolytól, és kizárták a versenyből. Csehországban, a világkupa keretében pontozott Kis Béke verseny harmadik szakaszán belázasodott, és fel kellett adnia a futamot. A miskolci világkupán szépen szerepelt, hiszen a sík pályán — melyet nem szeret, mivel ő hegyi versenyző — az élbolyban ért célba, a csehországi Grand Prix West Bohemia elnevezésű versenyen a pécsi Lotus Cycling Team színeiben indult, és a kritériumfutamon a győztes mögötti csoportban fejezte be a versenyt, az országúti futamot pedig a 43. helyen zárta. A szerbiai kupaversenyek közül néhányat megnyert, és több érmet is szerzett, tehát hazai porondon jól szerepelt, viszont a nemzetközi versenyeket illetően rendkívül balszerencsés volt az idény. Márk mellett a szerbiai ifjúsági válogatottban még egy szabadkai kerékpáros, Mihajlo Bolić is szerepelt — mondta Perčić Dejan, a Spartacus Kerékpárklub edzője, a szerbiai ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya.


Csoportkép a 2021-es idény végén (a Spartacus Kerékpárklub felvételei)

Az egyesület legeredményesebb versenyzőjének a serdülő korosztályban indult Fábián Enikő bizonyult, aki a különféle versenyeken két aranyat, három ezüstöt és hét bronzérmet nyert. Őt Marko Tikvicki követi két arannyal, négy ezüsttel, egy bronzzal, majd Perčić Márk következik két arannyal és két bronzzal. Perčić Ivan teljesítménye két ezüst és két bronz, Vuk Tršić egy ezüstöt, Mihajlo Bolić egy bronzot nyert, míg Perčić Nikolina, Miskolci Márton, Bogdan Mandić, Nikola Vujković Lamić, Mirnity Valentin és Miskolci Bálint az idén nem szerzett érmet.

A Spartacusban főleg ifikkel és fiatalabbakkal foglalkoznak, a jelenlegi keretben is ketten ifjúsági korúak, míg a többiek a serdülő és a pionír korosztályhoz tartoznak.

— Ahhoz, hogy egy felnőtt kerékpározót felneveljünk és versenyeztetni tudjunk, rengeteg pénz szükséges. Márk és Mihajlo felszerelése és edzésprogramja nagyon sok pénzbe kerül, pedig ők még az ifimezőnyben tekernek. Sajnos nemcsak Szabadkán, hanem egész Szerbiában sincsenek meg azok a feltételek, amelyekkel egy tehetséges felnőtt versenyzőt itthon lehetne tartani. A kerékpározás a legdrágább sportok közé tartozik. Mi is kénytelenek voltunk tagsági díjat bevezetni, és itt ki kell emelnem a szülők segítségét, akik fizetik a versenyekre való utazást, de szükség szerint felszerelést is vásárolnak mind a kerékpárra, mind a versenyzők számára. Jó lenne támogatót/támogatókat találni, ez azonban nem egyszerű. A fiatalok részéről nincs nagy érdeklődés a kerékpársport iránt, a tíz feletti létszámot azonban minden évben sikerül tartanunk. Rengeteg gyerek biciklizik, a városban is sokan, de az érdeklődés nem akkora, mint bármelyik csapatsportág esetében — szögezte le Perčić.


Perčić Márk (balról) és Mihajlo Bolić

A következő évi tervekkel kapcsolatban az edző elmondta, hogy a szövetséggel való megbeszélés értelmében minden versenyzőt letesztelnek a téli előkészületek előtt, majd februárban tengerparti edzőtáborba utazik a csapat. Szabadkáról Perčić Márk és Nikolina, valamint Mihajlo Bolić tagja a válogatott keretnek, de a felmérések után elképzelhető, hogy mások is bekerülnek a válogatottba.

— Márk jövőre utolsó évét tölti az ifi korosztályban, és jó lenne, ha valamilyen nagyobb eredményt érne el, ami a továbblépés szempontjából is fontos. Márkról a jelenlegi adatai alapján elmondható, hogy Tour de France- és Giro d’Italia-szintű versenyző, hatalmas kapacitással. Biztos vagyok benne, hogy képes erre, abban pedig csak reménykedni tudok, hogy a szerencse is mellénk áll. Nikolina és Enikő jövőre az Olimpiai Reménységek Fesztiválján áll rajthoz, ezt a versenyt az idén kellett volna megrendezni Szlovákiában, ám a járványhelyzet miatt a jövő évre halasztották. Nikolina első-, Enikő pedig másodéves serdülőként ül nyeregbe a viadalon — mondta Dejan.

Beszélgetésünk során nem mehettünk el szó nélkül a szlovén kerékpározók teljesítménye mellett sem, ami azt bizonyítja, hogy egy kis ország is érhet el világraszóló sikereket. Mindezt figyelembe véve talán Márk számára sincsenek már olyan messze a világ legnagyobb háromhetes versenyei.

A három legrangosabb háromhetes verseny közül Tadej Pogačar megnyerte a Tour de France-ot, azaz a francia kerékpáros körversenyt, Primož Roglič pedig a Vueltán, a spanyol körversenyen diadalmaskodott.

— A korábbi síugró, Primož Roglič öt évvel ezelőtt nyert először szakaszt a francia körversenyen. Előtte mindez elképzelhetetlennek bizonyult, és mindenki azt hitte, ez a csúcs. Szlovéniában hatalmas léptekkel halad előre a sportág, hiszen az országnak tizenhét profi versenyzője van, aki a világ Pro-Tour csapatainak tagja. Roglič, Pogačar, Matej Mohorič, Luka Mezgec, hogy csak néhány világklasszist említsek. Náluk nagyon nagy munka folyik, hatalmas érdeklődés nyilvánul meg ez iránt a sport iránt, rengetegen kerékpároznak, és a világranglista első két helyét is szlovén versenyző foglalja el. Pogačar amellett, hogy a Touron megvédte címét, megnyerte a legfiatalabb versenyzőnek járó fehér és a legjobb hegyi menőnek járó pöttyös trikót, a nyári olimpián pedig az országúti versenyen bronzérmet nyert. Roglič a francia körversenyen bukott, viszont a Vueltán megvédte címét, a tokiói olimpián pedig aranyérmet szerzett időfutamban, mindössze négy nappal a Tour de France befejezése után. Pogačart tizenöt-tizenhat éves kora óta ismerem, edzőjével, Miha Koncilijával hetente beszélünk. Ő már korábban kijelentette, hogy ebben a gyerekben óriási tartalékok vannak. Tadej játéknak veszi a kerékpározást, olyan versenyeken is rajthoz áll, ahol nem ő a legesélyesebb, nem fél a vereségtől, és szívesen segít a nála gyengébb csapattársainak. Emellett rendkívül gyorsan regenerálódik. A győzelmek, a temérdek pénz és a kitűnő szerződések sem változtatták meg, emberileg olyan, mint évekkel ezelőtt. Csapatában, a Pogi Teamben 120 fiatal kerékpározik, akivel nyolc edző dolgozik. Harminc ifjúsági korosztályú sportolója van, de versenyeken csak hat indulhat, így huszonnégyet otthon kell hagynia. Kellemes gondokkal kell megküzdeni — mondta Dejan.

A Spartacus edzőjének legfőbb célja, álma, hogy néhány éven belül a három legrangosabb körverseny bármelyikén a Spartacus Kerékpárklubnak legyen képviselője. Addig még rengeteg kilométer vár rájuk, de a szabadkai klubban sosem féltek a kihívásoktól.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg A Pálya Széléről rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..