home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Legendák és kortársak fogata
(L. M. T.)
2014.02.05.
LXIX. évf. 6. szám
Legendák és kortársak fogata

A négy település: Doroszló, Gombos, Kupuszina és Szilágyi közös művelődési rendezvénye, a Négyesfogat az idén a kortárs művészet népszerűsítése jegyében zajlott. A csaknem háromórás műsort Kovács Izolda vezette, az idei házigazda, a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület képviseletében.

A gombosi Hugyik Lídia a helyi származású költő, Jung Károly két versét szavalta el. Variációk egy fantáziára címmel modern tánckoreográfiát mutattak be az egyesület fiataljai, akiket Stepanović Julianna vezet. A színjátszó csoport Rejtő Jenő Nincsenek gyerekek című vidám jelenetét adta elő Andrasics Albert és Klenanc József rendezésében. A doroszlói művelődési egyesület ifjú színjátszói Kellért Dezső Protekció című kabaréjelenetét vitték színre. A rendezés Dörner Krisztián érdeme. A Dor.Dance moderntánc-csoport könnyűzenei slágerhez és filmzenére készített koreográfiát Pál Rita vezetésével. A Csernicsek zenészfivérek, Ervin és Edvin örökzöld dalokat játszottak villanyzongorán, illetve klarinéton. Lennert Móger Tímea a kupuszinai és szilágyi kötődésű fiatal költő, Antalovics Péter két versét tolmácsolta. A Fogaton rendszeresen fellépő doroszlói színjátszó csoport állandó társulattal rendelkezik, de évente mindig csatlakozik a tagsághoz egy-egy újabb vállalkozó kedvű fiatal. A rendező személye is változott.

— Ez a jelenet volt az első önálló rendezésem, színjátszóként azonban részt vettem a Négyesfogatban már korábban is. Jelenleg Doroszlón élek, van lehetőségem bekapcsolódni a helyi művelődési életbe, és továbbfejleszthetem a rendezői ambícióimat — nyilatkozta Dörner Krisztián.

Az idén több Rejtő-darab szerepelt a műsorban. A kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület ugyancsak a legendás nevettető egyik művéből választott jelenetet és hozzá parádés szereposztást. Az egykori színjátszó csoport oszlopos tagjai léptek újból színre Vörös Endre rendezésének köszönhetően. A Tót Zsaklina vezette Step táncegyüttes Mert csak táncolni akarunk! címmel készített humoros koreográfiát. Vörös Endre a doroszlói Lennert Móger Tímea költeményét tolmácsolta.

A kupuszinai Dienes Blanka ebben az évben a Step táncegyüttes tagjaként volt jelen, ám állandó szereplője a Sturcz József színjátszó csoportnak is. Sokrétű tehetségének köszönhetően több módon bekapcsolódik a falu kulturális életébe.

— Vidéken tanulok, de nagyon fontos számomra a kupuszinai közösség, annak jelenlegi értékei és szokásvilága. Nem kérdés számomra, hogy visszatérek a faluba, és részt veszek a közösségi tevékenységekben — hallottuk Blankától.

A szilágyi József Attila Művelődési Egyesület fiataljainak villámtréfái külön színfoltot jelentettek. Közreműködött: Francia Gyólai Klára, Francia Flórián, Dudás Anita, Pásztor Zdravko, Kis Tibor, Szakál Szilárd, Tompa Aszter, Bársony Adorján, Vágó Jácinta, Cétényi Emma, Molnár Emese, Mészáros Félix és Kurta Vendel. Az ifjakból álló Forgotten 16 zenekar rock számai friss hangot ütöttek meg. Ódri Rudolf gitáron, Kurta Vendel dobokon, Mészáros Félix basszusgitáron játszott.

Tartalmas volt a szilágyiak összeállítása, noha a felkészülés okozott némi gondot. A több mint egy évtizedes színjátszói múlttal rendelkező Pásztor Zdravko így nyilatkozott:

— Szívügyünk a Négyesfogat, lelkesen készülünk rá, még ennyi év után is. Sajnos, egyre nehezebb új embereket találni a szerepléshez. Megfogyatkozott a falu lélekszáma, és ezzel arányosan még kevesebb az, aki hajlandó részt vállalni a művelődési tevékenységekben. Természetesen nem adjuk fel, a lelkes fiatalokat igyekszünk megtartani sorainkban.

A gombosi Klenanc József szerint is igencsak aktualitássá vált a Szózat ismert sora: ,,Megfogyva bár, de törve nem…”

— Nemcsak a fiatalokra, hanem az idősebb korosztályra is számítunk. Örülnénk, ha a jövőben minél többen csatlakoznának aktív tagjaink sorába. A Négyesfogat idei házigazdáiként kedvező tapasztalat volt, hogy a gombosi magyar ajkú lakosság egésze magáénak érezte a rendezvénysorozatot. A részvevőkön kívül a közönség, a helyi vállalkozók valamennyien elkötelezett segítői voltak a szervezőmunkának. Külön köszönettel tartozunk az újonnan nyílt Becker vendéglő tulajdonosának az együttműködésért, hogy az ünnepi mulatság megfelelő körülmények között zajlott.

A Négyesfogat vándorzászlaja átkerült Kupuszinára, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületbe, a rendezvénysorozat jövő évi házigazdájához.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..