home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Legalább kenyerünk legyen!
MOLNÁR Aranka
2015.08.25.
LXX. évf. 35. szám
Legalább kenyerünk legyen!

Új kenyér ünnepséget tartottak vasárnap délután a nagybecskereki református templomban a Petőfi MME szervezésében, a Madách Amatőr Színház és az Emmanuel kamarkórus közreműködésével. A Szent István-napi megemlékezés ökumenikus istentisztelettel kezdődött, melynek keretében msgr. Gyuris László atya megszentelte, Kiss Nándor református esperes pedig megáldotta az új kenyeret.

Msgr. Gyuris  László elmondta, hogy az új kenyérből kapott néhány ember, de jó lenne, ha még többnek jutna belőle. Ebben a nehéz időben ugyanis nem csak a mi embereinkre kell gondolnunk, akik igazán nehéz körülmények között élnek, hanem azokra is, akik átvonulnak az országunkon, és nem tudjuk: mijük van és mijük nincs. Jó lenne, ha az ünnepség arra késztetne mindannyiunkat, hogy felmérjük az igényeket, és megpróbáljunk segíteni azokon, akik azt igénylik.

Kiss Nándor esperes arról beszélt, hogy a kenyér a legkevesebb, mely adható. „Legalább kenyér jusson“ – ez a szegény ember óhaja is. Így vált a kenyér a „legalább“-nak a jelképévé. Az esperes hozzátette: „Úgy kell tekinteni a kenyérre, mint az Isten áldására, mint biztosítékra, mely a túlélést biztosítja az ember számára.”

Az istentisztelet után a Petőfi MME nevében Balázs Ilona elnök köszöntötte a jelenlevőket, majd a Madách tagjai következtek. Jenovay Lajos Szent István kultuszáról beszélt, Balázs Józseftől és Lackó Inesztől pedig egy-egy szavalatot hallhatott a közönség. Az Emmanel kamarakórus, Konrád Emma vezetésével Szent István-dalokat adott elő. Az öt kis megszentelt cipót a két egyház képviselője, Kovács Elvira köztársasági képviselő, Várady József, a Petőfi oszlopos tagja és a Petőfi MME kapta.      

Az új kenyér ünnepe a református templomudvarban kellemes társalgással folytatódott, ahol házi kenyeret, üdítőt szolgáltak fel. A hagyományokhoz híven, a jövő évi megemlékezést a római katolikus templomban tartják meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..