home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Leállították a választási előkészületeket
MTI
2020.03.16.
LXXV. évf. 11. szám
Leállították a választási előkészületeket

Határozatlan időre leállította az április 26-ra tervezett általános választások minden előkészületi munkáját a szerbiai választási bizottság hétfő este.

A választási bizottság a kormány vonatkozó határozata, illetve a szükségállapot kihirdetése miatt úgy döntött, hogy leállítja a választási előkészületeket, ám az eddig elvégzett munkát, a támogatói aláírások gyűjtését, illetve a beadott és kihirdetett listákat nem nyilvánítja semmisnek.

A testület közölte, hogy a szükségállapot visszavonását követően új határidőket szab a választási előkészületeknek.

A választási bizottság hatáskörén kívül esik a választások elhalasztása, ám az előkészületi munkák leállítása arra utal, hogy a korábbi bejelentésekkel összhangban, valamint a pártok vezetőivel folytatandó tárgyalásokat követően a köztársasági elnök kedden bejelenti az április 26-ra tervezett országos, vajdasági tartományi és önkormányzati választások elhalasztását.

Szerbiában vasárnap hirdettek szükségállapotot az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A döntés következtében bezárták a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat és felsőoktatási intézményeket, hétvégi menetrend lépett életbe a tömegközlekedésben, a vendéglátó-ipari egységek nyitvatartási idejét 8 és 20 óra közé korlátozták, a beltéri rendezvényeken, illetve az éttermekben és kávézókban legfeljebb 50-en tartózkodhatnak. Szerbiába éjfél óta csak a szerb állampolgárok, valamint a diplomaták és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be, ám mindenki kötelezően házi karantén alá kerül 14 napra, míg a járvány európai gócpontjaiból - Olaszországból, Spanyolországból, Svájcból és Ausztriából - érkezőket 28 napos karantén várja. A karantén szabályainak megszegése három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. A szerb kormány emellett 30 napra megtiltotta a gyógyszerek exportját, valamint korlátozta a fertőtlenítőszerek, a maszkok és a kesztyűk megvásárolható mennyiségét. Az ügyintézés szinte teljesen leállt, a kormány bejelentése szerint a szükségállapot visszavonásáig a dokumentumok érvényességi idejét nem kell meghosszabbítani.

A nyugat-balkáni országban eddig 57 fertőzöttet regisztráltak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..