home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Látványos elmozdulás a holtpontról
Martinek Imre
2011.05.18.
LXVI. évf. 20. szám
Látványos elmozdulás a holtpontról

Az épülő sportcsarnokAz idei májusi ünnepek előtt újraindultak végre a kellő anyagi fedezet híján megfeneklett építkezési munkálatok a torontálvásárhelyi Moša Pijade Elemi Iskola udvarában. Mint ismeretes, a leendő multifunkcionális sportobjektumhoz szükséges pénzösszeg előteremtését...

Az épülő sportcsarnok

Az idei májusi ünnepek előtt újraindultak végre a kellő anyagi fedezet híján megfeneklett építkezési munkálatok a torontálvásárhelyi Moša Pijade Elemi Iskola udvarában. Mint ismeretes, a leendő multifunkcionális sportobjektumhoz szükséges pénzösszeg előteremtését anno a Tartományi Nagyberuházási Alap vállalta magára, a kivitelezéssel pedig a nagylajosfalvi (Padina) Građevinar Petrović építőipari vállalatot bízták meg. A építkezést (az alapkövet egyébként még 2008 őszén elhelyezték a községi, illetve helyi elöljárók, a csarnok felavatását pedig eredetileg a 2009/2010-es tanévnyitóra tervezték) sajnos a világgazdasági válság akadályozta, így bizony üres szólamnak tűntek a biztató ígéretek. Mármint hogy ez a vállalkozás nem marad bevégezetlen! Az eredetileg sportszentélynek tervezett, ám idestova csaknem két éven át torzszülöttként éktelenkedő objektum sorsa végre tisztázódni látszik. Minderről, valamint a falut érintő más tervekről, gondokról ifj. Balogi András iskolaigazgatót kérdeztük egyúttal úgy is, mint a torontálvásárhelyi helyi közösség tanácsának elnökét.
- Értesüléseink szerint a csarnokot építészetileg végre teljes egészében befejezik. A hordozófalak külső és belső szigetelése, illetve azok vakolása már megtörtént, s mihelyt a tető is felkerül, a beltér rendezése is megkezdődhet -- mondta Balogi iskolaigazgató úr, szembenézve ugyanakkor egy kényesebb kérdéssel is. - Kellemetlen beszélnem róla, de e másfél éves igazgatói mandátumom alatt immár negyedik alkalommal jártak az iskolánkban ,,éjjeli látogatók''. Iskolánk vagyona ugyan biztosítva van, s az anyagi kár - mindnyájunk szerencséjére - mindegyik alkalommal viszonylag kis tételű volt - kivéve talán azt az esetet, amikor az igazgatói szobából a laptop tűnt el, a benne tárolt értékes adatokkal együtt -, ez így nem mehet tovább, lépnünk kell a betolakodók megfékezésére.
Bezúzott ablakról, feltört ajtókról és tanári rekeszekről, feszítővassal ''megtisztelt” könyvtárról, padlóján összetört CD-kről tett jelentést az utóbbi helyszínelési jegyzőkönyv. Vagyis csupa olyan ''apróság”-ról, ami miatt a kárvallott legfeljebb csak bosszankodhat...
- Ezt a kellemetlen folytonosságot mindenképpen és mielőbb meg kell szüntetnünk. A kérdés már csak az, hogyan, hiszen a térfigyelő kamerák beépítése, a pásztázni kívánt terület nagysága, illetve a környék nem adekvát megvilágítása miatt aligha adna kellő biztonságot. Esetleg riasztóberendezéseket szereltetünk be. Persze, mihelyt sikerül előteremteni a rávalót! Iskolánk szinte mindegyik termére, helyiségére igencsak ráfér(ne) már a felújítás. A festés, valamint új padok és taneszközök beszerzése... Mellesleg a tavaszi tanítási szünetben nemcsak a csarnoképítő mesterek szorgoskodtak nálunk. Becsei Mária tanító néni másodikos kisdiákjainak szülői közössége közös akarattal, saját pénzükből kifestették a saját tantermüket. Szó szerint új színt lopva be gyermekeik második otthonába. Ezúton is megköszönöm önzetlen fáradozásukat!
A megoldásra váró gondok ellenére az ún. ''házon kívüli” eredmények mégiscsak azt mutatják, hogy nincs értelme a csüggedésnek. A tavalyi év folyamán például, a szerbiai illetékes minisztériuma által meghirdetett Digitális iskola pályázatának bírálóbizottsága huszonöt új számítógépet hagyott jóvá a torontálvásárhelyi iskolának. Ezek érkezésére vártak beszélgetésünk idején a suli informatikai szaktantermének használói. A Telekomtól továbbá ingyenes ADSL-vonalat kapott az iskola az elmúlt időszakban. A világhálóra persze egyelőre csak a mindennapi munkavégzéshez szükséges iskolai számítógépek vannak ''rákötve”.
A település (sz)építése körüli aktuális teendőkre is rákérdeztünk.
- A tavaszi időszak úgymond leglátványosabb megmozdulása a néhai Tóth Ferenc-sarok eltakarítása volt. Okmányilag a telek és a rajta levő, néhány évre visszamenőleg a köztudatban egyre inkább romhalmazként rögzülő sarokház, amely szabályos adásvételi szerződéssel (!) állami tulajdon, falunk szégyenévé vált. A telket letakaríttattuk és bekeríttettük, de egyelőre nem lesz rajta semmi sem építve. Viszont eladó. Az esetleges érdeklődők a jogélvező antalfalvi község illetékeseihez fordulhatnak. Folyamatban van továbbá az utcai közvilágosítás karbantartása, s a vasútállomásnál lévő Tóth Ferenc-park kandelábereinek javítását is tervbe vettük, valamint újak üzembe állítását a Vásártér legmozgalmasabb pontjain. Rendbe tettük továbbá ismét a focipálya mögötti gödröt, amibe az építészeti hulladékon kívül, sajnos, továbbra is kerül más állagú szemét. Többen ide dobálják ugyanis a hulladékot a szervezett szemétkihordás ellenére, mindnyájunk kárára!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..