home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Látvány, szórakozás, sport
Tóth Lívia
2019.09.15.
LXXIV. évf. 37. szám
Látvány, szórakozás, sport

Gazdag rendezvénysorozattal ünnepelt Zenta

Az idén is többnapos, sokszínű városnapi program várta Zentán a községbeli lakosokat és a távolabbról érkező látogatókat. A kiváló szórakozást a múlt hétvégi, mennydörgéssel és villámlással érkező égi áldásnak sem sikerült elrontania.

Az események a városháza előtti térről és parkból új helyszínre, a sportcsarnokhoz költöztek, így bőven jutott hely a hőlégballonoknak, a vendéglőknek, a borutcának, a két színpadnak, a kézműves-kirakodóvásárnak…

Az egyik leglátványosabb rendezvény mindenképp a XVI. Nemzetközi Hőlégballon-fesztivál és –verseny, illetve a keretében megtartott Night Glow Show, vagyis ballonfáklyázás volt, melyet a tűzzsonglőrök bemutatója egészített ki. A megvilágított „óriáslufikat” sokan megörökítették, aminek eredményeként ezektől a felvételektől hemzsegett a legismertebb közösségi portál.

Reggel és kora délután — az időjárási viszonyoktól függően — a Tisza-parti település felett tizenkét ballon tűnt fel, köztük a legkülönlegesebb, a Szent Koronát formázó is. A Mede Ferenc felvidéki vállalkozó által megálmodott „égi jármű” elkészítése az ötlettől a kivitelezésig kilenc hónapot vett igénybe. A munkába festőket, művészettörténészeket, történészeket is bevontak.

A gyerekek kötött repülésen — a ballon anélkül emelkedik a magasba, hogy eloldanák a talajhoz rögzítő kötelét — vehettek részt. A függeszkedést vagy liftezést, ahogyan egyesek nevezték, ezúttal jótékonysági akcióval kapcsolták össze. A 100 dináros jegy megváltásával a helyi Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesületét, valamint a Vöröskereszt zentai szervezetét segíthették. A Vöröskeresztben a befolyt összeget a Versenyfutás a boldogabb gyermekkorért elnevezésű rendezvény nyereményeire kívánják fordítani. A „lajkásoknak” is nagy segítség a támogatás, hiszen sokszor saját zsebből kell finanszírozniuk védenceik elhelyezését, oltását, ivartalanítását és etetését.

A legkisebbeket egyéb meglepetések is várták, körhinta, vízen úszó, hatalmas műanyag labda, játékos foglalkozások, koncert, valamint az édességek és a kézművescsokoládé-különlegességek kiállítása. Habár az utóbbi nyilván a felnőttek figyelmét is felkeltette.

Az ünnepi összeállításban bemutatkoztak a községben tevékenykedő civil szervezetek és hagyományőrző csoportok, láthattuk a Merkur-Midnight tánccsoport és az M Dance Studio gálaműsorát, valamint a Flamenco Táncklub mazsorettkavalkádját. A legtömegesebb minden bizonnyal az Eridanus zenekar utcabálja és a két nagykoncert, a Hari Mata Hari és a Piramis együttes fellépése volt, emellett a színpompás tűzijátékot is nagy tetszéssel fogadta a közönség.

A hétvége sporteseményekben is bővelkedett. Harmincnegyedszer találkoztak, illetve játszottak baráti meccseket a két testvérváros, Zenta és Hódmezővásárhely teniszezői. A Zentai Rendőrség Független Szakszervezete tájfutó versenyt szervezett gyerekek számára. A Sporttal a kábítószer ellen elnevezésű rendezvényre több mint százan neveztek be. A Zentai Cukorbetegek Szervezete sportnapot, az Arcus Íjászegyesület örömíjászversenyt hirdetett — mindkettőt nemzetközi jelleggel.

A hét elején kóruszenei esten vehettek részt a műfaj kedvelői, fellépett a zentai Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusa, a petrőci Musica Viva vegyes kar és az Óbecsei Schola Cantorum énekkar. A Városi Hangversenyteremben leleplezték Aleksandar Šaca Vujić zentai származású, neves szerb zeneszerző, karmester és zongoraművész emléktábláját, amit komolyzenei hangverseny követett.

A rendezvénysorozat kiemelt támogatói Zenta Község Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, a JT International Rt. és a Pannon RTV voltak.

Talán nem tűnik szerénytelenségnek, ha azt mondjuk, Zentának van oka ünnepelni, hiszen tavaly, illetve az idei év elején olyan projektumokat sikerült valóra váltani, amelyek már huzamosabb ideje megoldásra várnak. Gondoljunk csak a hőerőtelep kiépítésére, az oktatási intézmények felújítására, a közkórház felszereltségének jelentős javulására… és sorolhatnánk még. Szerencsére a városban akadnak olyan cégek (JTI, Biospringer), amelyek nemcsak a saját tevékenységüket fejlesztik, hanem társadalmilag is elkötelezettek, hiszen többször nyújtottak már segítséget a közösség gondjainak megoldásához.

A községi képviselő-testület díszülését lapunk megjelenésének napján, szeptember 11-én tartják meg a zentai csata 322. évfordulója tiszteletére, délben a történelmi jelentőségű ütközet Tisza-parti emlékhelyénél megkongatják az emlékharangot és elhelyezik a kegyelet virágait. Erről, valamint a város legrangosabb elismeréseinek átadásáról lapunk internetes kiadásában olvashatnak.

 


Herédi Krisztián és a szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..