home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Látogatóközpontot nyitott a Vinculum Egyesület
Kartali Róbert
2021.10.07.
LXXVI. évf. 40. szám
Látogatóközpontot nyitott a Vinculum Egyesület

A hétvégén felavatták a Vinculum Egyesület kültéri látogatóközpontját, ahol kiállítás nyílt a szabadkai homokpuszta természeti értékeiről. A térség flóráját és faunáját bemutató pannók átadása után természeti kincseinkről, a földikutyáról és az egyhajúvirágról, valamint a szalakótáról hallhattak előadásokat a látogatók, köztük a Majsai Úti Általános Iskola másodikosai. A projektum Szabadka Város Környezetvédelmi Alapja támogatásával valósult meg.

A Vinculum Egyesület 2017-ben alakult meg azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Az egyesület olyan programokat szervez, amelyek a környezetvédelemmel kapcsolatos oktatásra helyezik a hangsúlyt — emelte ki Víg Szalma Stella, a Vinculum Egyesület elnöke. Mint mondta, a látogatóközpont az egyesület székhelyén, a Jovan Mikić út 178. alatt található, ahol kisállattenyésztéssel is foglalkoznak, a szervezett látogatáshoz pedig előre be kell jelentkezni.

— Az elmúlt néhány évben nemzetközi biológiaversenyt hirdettünk, rendszeresen megünnepeltük a Föld napját, előadásokat rendeztünk kisállatok tartásáról és tenyésztéséről. Szabadka Város Környezetvédelmi Alapjának pályázatára is edukatív céllal jelentkeztünk, hogy az óvodásoktól az általános iskolásokon át a családokig mindenkinek lehetőséget nyújtsunk ismeretei bővítésére egy tartalmas program keretében.

A megjelenteket Žika Reh, az önkormányzat környezetvédelmi titkárságának vezetője köszöntötte. Beszédében kiemelte, a pandákról mindenki tudja, hogy veszélyeztetettek, a földikutyáról pedig alig tud valaki valamit, pedig itt honos és sajnos sokkal veszélyeztetettebb faj, mint a panda. Ezeket az információkat tovább kell adni a gyerekeknek, ezért is jelentős az ilyen egyesületek működése.

Mészáros Klaudio, a Vasutastelepülés Helyi Közösségének tanácselnöke elmondta, örömére szolgál, hogy sikeresen működik egy ilyen környezet- és természetvédelemre nevelő egyesület a helyi közösség területén, ahol szívesen látnak minden, a polgárok javát szolgáló kezdeményezést.

A homokpuszta értékeit bemutató pannókon található információkat Sandra Čokić Reh, a Palics—Ludas Közvállalat munkatársa gyűjtötte össze, aki a megnyitón a térség flórájáról és faunájáról, a földikutyáról és az egyhajúvirágról tartott előadást a gyerekeknek. A homokpuszta madarait és azok védelmét pedig Szabó Viktor állatorvos, ornitológus előadásából ismerhették meg.

— A védelmi intézkedéseknek köszönhetően a Szabadka környéki védett területeken és pusztákon ma már egyre gyakrabban lehet találkozni szalakótával, mely egy egzotikus madárra hasonlít. Élénkkék színű, szárnyát kifeszítve pedig előbukkan a türkízkék szín is. Mérete hasonló a csókáéhoz, könnyen észrevehető. Rovarokra, gyíkokra és kisebb rágcsálókra vadászik. Afrikába vonuló madár, nálunk csak a költési ideje alatt található meg.

Az állatok tartásáról és védelméről Víg Attila beszélt, közben a gyerekek meg is simogathattak néhány állatot. Csincsillát, degu mókust, afrikai fehérhasú törpesünt, nyulat, tengerimalacot, hörcsögöt, lemminget, majd megnézhették az emukat, minimalacokat és minikecskéket is.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..