home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Látogatóban a topolyai szülészeten
Plohl Krisztina
2015.01.22.
LXX. évf. 3. szám
Látogatóban a topolyai szülészeten

Szinte az egész világon hagyomány, hogy az év első újszülöttjét megajándékozzák. Nincs ez másként Topolyán sem, ahol 2015. január 1-jén, 20 óra 45 perckor jött világra Ozorák Petra, az év első babája. Miközben a népszaporulati mutatók az egész országban egyre negatívabb irányba mozdulnak el, a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház szülőotthonában már több éve nő a születendő gyermekek száma.



Kislinder Gábor
, Topolya polgármestere, Plohl Edvin, a topolyai községi képviselő-testület elnöke, valamint a Vöröskereszt képviselői, Kospenda Josip és Lestár Tibor társaságában érkeztem a szülészetre. A vendégekkel tartott dr. Agyánszki János, az egészségház igazgatója, dr. Muhareb Sela, a szülészet osztályvezetője és dr. Varga Lívia, a gyermekosztály vezetője is. Az önkormányzat az ajándékcsomagon kívül 30 000 dinárral ajándékozta meg a 2015. év első topolyai újszülöttjét. A Vöröskereszt és az egészségház képviselői is ajándékkal érkeztek a szülészetre. Az esztendő második újszülöttje egy kisfiú, aki január 4-én született. Őt és családját is megajándékozták a vendégek. Az önkormányzat a község elsőszülöttjeinek tízezer dináros egyszeri juttatást nyújt, a második, a harmadik és a negyedik gyermek után pedig ötezer dináros támogatást. A topolyai helyi közösség húszezer dinárral támogatja a topolyai újszülötteket.

A topolyai Dr. Hadzsy János Egészségházban 2012-ben 175 újszülöttet segítettek a világra, 2013-ban 190, 2014-ben pedig 196 kisbaba született.  Dr. Agyánszki János elmondása szerint a szülések számának növekedése a jó csapatmunkának és a minőségi ellátásnak köszönhető, valamint a terhestorna is hozzájárul ahhoz, hogy az anyukák biztonságban, családias közegben érezzék magukat. Éppen ezért Belgrádból, Szabadkáról, Újvidékről, Kúláról, Zomborból, Verbászról is érkeznek kismamák a topolyai szülészetre.

A terhestorna 2012-ben indult dr. Cservenák Péter szülész-nőgyógyász szakorvos kezdeményezésére. A tanfolyam a szülésre és az anyaságra való felkészülést segíti különféle előadásokkal és magával a kismamatornával, melyet Pátyerkó Bánov Judit gyógytornász vezet. Fontos az is, hogy a leendő anyukák megismerkednek a személyzettel, nővérekkel, orvosokkal, akik majd a szülésnél jelen lesznek, így nem lesz idegen számukra a környezet, és nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Az is nagyon fontos, hogy a személyzet szerbül és magyarul is beszél.

— A terhestorna részvevői egymással is megismerkednek, tapasztalatot cserélnek, a foglalkozásnak tehát közösségformáló ereje is van. Magában a szülőotthonban is családias a környezet. Lehetőség van rá, hogy az apuka vagy egy másik, az anyuka számára kedves személy jelen legyen az ultrahangos vizsgálat, de akár a szülés közben is. A vajúdás során különféle segédeszközök vehetőek igénybe. A szülés után a babát még magzatmázasan az anya mellkasára helyezzük. Ezek az első, meghatározó pillanatok hozzájárulnak ahhoz, hogy szorosabb kapcsolat alakuljon ki a szülő és a gyermeke között, ami hatással van a szoptatás és a nevelés sikerességére is. A szülészet szobái kétszemélyesek, így nyugodtabb a légkör, a gyermekeket az édesanyjuk ágya mellé tolják. Igénybe vehető az apartman is, ahol a kismama egyedül lehet a gyermekével. 2013-ban pályázat útján egy kardiotokográffal, egy infúziós pumpával és egy aspirátorral bővült a felszerelésünk, 2014-ben pedig a topolyai Rotary Club jótékonysági megmozdulása jóvoltából a terhességfenntartó részlegre egy televízió került. A jövőben a többi közt egy hordozható inkubátort szeretnénk beszerezni. A környezeten kívül az orvosi szakértelemre is nagy hangsúlyt helyezünk. A 2014. évtől, az országban harmadik szülészetként, lehetőséget kínálunk a köldökzsinórvér eredetű őssejtlevételre is. Habár az állami létszámstop minket is érint, mi is káderhiánnyal küszködünk, mégis mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szülészetünket egyre magasabb színvonalon működtessük, és reméljük, hogy az idén átlépjük a kétszázas bűvös határt, ami a Topolyán születettek számát illeti — mondta dr. Agyánszki János igazgató.

Miután elköszöntem tőle, bekukkantottam az újdonsült szülőkhöz is.

— Petrát január 14-ére vártuk, de előbb érkezett, ezért ő lett a mi újévi ajándékunk — mondta büszkén Sándor, az ifjú apuka. — Mindenki nagyon segítőkész és kedves, örülök, hogy itt szülhettem — tette hozzá Andrea, miközben felkészítette kislányát a hazaútra. Éppen a beszélgetésünk közben sírt fel az év harmadik csecsemője is a topolyai szülészeten. Dr. Muhareb Sela, a szülést vezető orvos örömmel újságolta: kisfiú született.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..