home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Látogatóban a Lakitelek Népfőiskolán
Tóth Lívia
2019.11.26.
LXXIV. évf. 47. szám
Látogatóban a Lakitelek Népfőiskolán

„Ember nélkül semmi nem lehetséges, intézmény nélkül semmi nem tartós” — vallja Lezsák Sándor, aki a feleségével a ’90-es évek végén alapította meg a Lakitelek Alapítványt és Népfőiskolát. A helyszínen jelenleg is építkezés folyik, de a meglevő objektumokat, programokat és szolgáltatásokat ez alatt az idő alatt is élvezhetik az érdeklődők.

A magyar országgyűlés jelenlegi alelnökének, Lezsák Sándornak az álma, a Lakitelek Népfőiskola hosszú évtizedek alatt alakult és fejlődött, illetve gyarapodik még napjainkban is. A beruházás természetesen jó alkalmat ad az ellenzéki sajtónak, hogy folyamatosan számolgassa, hány milliárd forintot fordít a kormányzat a „pusztai népnemzeti élményközpontra”, ahogyan a többi közt emlegetik a cikkeikben a komplexumot.

Aki viszont nem ilyen céllal keresi fel az intézményt, hanem például azért, hogy részt vegyen egy tartalmas konferencián, az tetszetős, különféle célokat szolgáló, gazdag programot kínáló épületeket, rendezett parkokat lát. És megállapíthatja, nem ok nélkül nevezik a többhektáros területen fekvő intézményt az ország egyik szellemi centrumának.

A Lakitelek Népfőiskola a magyar emigráció központja is, hiszen a világ minden részéből származó több ezer könyv, plakát, kisnyomtatvány, röplap és más írásos anyag ad hiteles képet a nyugat-európai és a tengerentúli magyar közösségek, alkotók, írók életéről, munkásságáról. Emellett a Rendszerváltó Archívum több mint másfél ezer irattári dobozban őrzi az időszakra vonatkozó dokumentumokat. A területet azonban egy-két hétre otthonuknak tekinthetik azok a Kárpát-medencei magyar fiatalok is, akik nyaranta itt táboroznak. A kínálatban szerepel honfoglalás kori életmódtábor, olvasótábor, cserkésztábor, néptánctábor stb. A hely hazai és nemzetközi vonzerejét az is növeli, hogy az igényes szellemi vendéglátás mellett ügyel a szabadidő kulturált és egészséges eltöltésére is. Egyedülálló közösségformáló és –teremtő, valamint nevelői módszereiről már sokan és sokszor írtak.

A népfőiskola minden tevékenységét szinte lehetetlen felsorolni — aki erről bővebben szeretne tájékozódni, keresse fel a www.nepfolakitelek.hu honlapot —, hiszen az európai rangú konferenciák, tudományos tanácskozások mellett hazai és külhoni értékeket feltáró kollégiumoknak, szaktanfolyamoknak, képzéseknek, szabadegyetemi formáknak, vetélkedőknek, időszaki kiállításoknak ad helyet, valamint rendszeres fóruma a Tisza menti táj valóságát felmérő, elemző programoknak. Emellett tartottak már itt képzést például a keleti nyitás stratégia megvalósulásának támogatására, mongol—magyar műfordítótábort, gombfocikupa, hungarikumtábor, filmszemle, valamint lakodalmak lebonyolítását is vállalja az intézmény.

A Kölcsey Ház a Lakitelek Népfőiskola legismertebb épülete, melynek 200 személyes konferenciatermében Ferencz Béla fafaragó életmű-kiállítása, a nyári képzőművészeti táborok alkotóinak festményei, az épület emeleti részében pedig az Emigráció a hazáért című állandó tárlat kapott helyet. A Széchenyi Épületben a többi közt egy 60 személy befogadására alkalmas oktatóterem, a Mindszenty-terem, valamint könyvtár és olvasóterem található. A Bolyai Ház emeletén vendégszobákat alakítottak ki, az alsó részében pedig a Rendszerváltó Archívumot helyezték el.

A Szent István-kápolna alapkövét 1996 őszén tették le. A szakrális objektum vályogból épült, mely szokatlan anyag a templomok esetében, viszont a tapasztva falazásban ott van maga az ember. A Keresztény Panteonban mások mellett Mindszenty József, Márton Áron, II. János Pál pápa, gróf Esterházy Lajos és Boldog Apor Vilmos, a Nemzeti Panteonban pedig Illyés Gyula, Sinkovits Imre, Németh László, Klebelsberg Kuno, Kodály Zoltán, Szent-Györgyi Albert stb. mellszobrát tekinthetjük meg. A pihenésre szánt fapadokat egy-egy jeles személynek ajánlja a támlájukon olvasható felirat. A nyári rendezvények központja az 56 négyzetméteres szabadtéri színpad.

Az újjáépített Hotel Club Tisza szálloda igényes szobákkal, valamint a Tisza Vendéglőben elfogyasztható finom, magyaros ételekkel várja a pihenni és kikapcsolódni vágyókat. A szállást keresők a Tiszavirág Vendégház és a Kincsem Fogadó szolgáltatásait is igénybe vehetik, a Mongóliából származó hét eredeti jurtasátrat június 1-jétől szeptember közepéig használhatják a vendégek és a táborozó diákok.

A felsoroltakon kívül érdeklődésre tarthat számot a Nimród Footgolf Park, Európa első, footgolfra tervezett, 18 szakaszos pályája, a Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő, a szabadtéri kemence, a lovarda, a tornacsarnok, a különféle sportpályák és a kemping. A következő években várható a négycsillagos Hungarikum Hotel elkészülte is. Mindezekkel a fejlesztésekkel azokat célozzák meg, akik a Kárpát-medencei értékek megismerésén túl szórakozni is szeretnének.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..