home 2024. szeptember 07., Regina napja
Online előfizetés
Látogatás a Tisza mentén
Tóth Tibor
2024.07.22.
LXXIX. évf. 29. szám
Látogatás a Tisza mentén

Dr. Pásztor Bálint hétfőn Magyarkanizsán szoboravatáson vett részt, majd Zentán megbeszélést folytatott Burány Hajnalkával, Zenta polgármesterével és csapatával.

Szoboravató a születésnapon

Hétfő délelőtt a magyarkanizsai Vajdasági Birkózóakadémia harmadik születésnapján, a nándorfehérvári diadal 568. évfordulóján átadták a kishegyesi Vass Szabolcs és a bajsai Stefan Preradović A birkózók címet viselő, természetes anyagokból készült alkotását, mely két birkózó küzdelmét örökíti meg, amint egyikük ötpontos dobást hajt végre. Az akadémia főbejáratánál elhelyezett szobor avatását mások mellett megtisztelte jelenlétével dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Juhász Bálint, a tartományi képviselőház elnöke, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Németh Szilárd, a Magyar Birkózószövetség elnöke, Süle László, a Kozma István Magyar Birkózóakadémia Alapítvány kurátora, Željko Trajković, a szerbiai sportminiszter segédje, Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetője, Binder Aranka olimpiai bronzérmes sportlövő, a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság altitkára, Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja, Lőrincz Tamás olimpiai és világbajnok, négyszeres Európa-bajnok birkózó, Sreten Damnjanović világ- és Európa-bajnok birkózó, Frísz Krisztián Európa-bajnok birkózó, Fábián Anna magyarkanizsai, U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes birkózó, a vajdasági magyar közösség köztársasági, tartományi, önkormányzati és nemzeti tanácsbeli képviselői és tisztségviselői, valamint számos közéleti személyiség.

A szoboravató ünnepség a magyarkanizsai Tisza Menti Tamburazenekar, majd a Bakos Trió fellépésével kezdődött. Őket Németh Szilárd, a Magyar Birkózószövetség elnöke követte, aki kiemelte, hogy a mai nap számos szimbólummal van tele, hiszen megemlékeztünk 1456. július 22-éről, a nándorfehérvári diadalról, Hunyadi Jánosról, Szilágyi Mihályról, Kapisztrán Jánosról, a magyar—szerb csapatokról, népi felkelőkről.

— A hazánkat védtük, közösen a szerbekkel. Ez a mi közös hazánk, amit nem akartunk odaadni senkinek. Ez erőt adott ahhoz, hogy óriási túlerővel, az akkori világ legerősebb hatalmával szemben megvédjük hazánkat. Egész Európát védtük mi ketten, magyarok és szerbek, ahogy most is. A Balkán, Szerbia, a Duna-völgynek ez a része ma is Európa biztonságának a kulcsa. Az elmúlt évek azt bizonyították, hogy Szerbia és Magyarország, az országok két vezetője, Orbán Viktor és Aleksandar Vučić barátsága, a két nép összefogása új világot teremtett, és még újabb és jobb világot teremthet. A török megszállás alatt több száz évig szolgáltuk Európa védelmét, ugyanis amíg itt nálunk nyögtük a török rabigát, és háborúra kellett költenünk, addig a békés Nyugat fejlődésnek indult, amit reneszánsznak, reneszánsz kori iparosodásnak, kereskedelemnek, a világ újrafelfedezésének ismertünk meg, és hozta el a gazdagságot. Ez mind amiatt következhetett be, mert mi itt feltartóztattuk a törököt — mondta beszédében Németh Szilárd, hozzáfűzve, hogy az akadémia alapításával nemcsak kiváló birkózókat, hanem igazi, jó magyar embereket szándékoztak nevelni, és így jutottak el Magyarkanizsára is. Németh Szilárd gratulált a VMSZ vezetőségének a június 2-án megtartott önkormányzati választáson elért eredményhez, mely az összefogásnak és az egy irányba haladásnak köszönhető.

Željko Trajković, a szerbiai sportminiszter segédje rövid köszöntőjében kiemelte, hogy a rendkívül jelentős esemény kapcsolódik a két nép közös történelméhez. Az akadémia a legjobb úton halad, és megéri befektetni a fiatalokba, hiszen ők a jövőnk.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke Winston Churchillt idézte, miszerint minél távolabbra tekintünk hátra, annál messzebbre látunk előre.

— Ma 568 évet tekintünk hátra, és látjuk azt, hogy a nándorfehérvári diadal hősei nem hiába küzdöttek, és megvédték Európát. Mi, magyarok és szerbek megvédtük Európát 70 esztendőre, feltartóztatva az Oszmán Birodalom hordáit, és elhoztuk Európa nyugati felének a gazdasági és művészeti felemelkedést. Mi küzdöttünk, a vérünket és verejtékünket adtuk annak érdekében, hogy mi magunk is ugyan, de a nyugat-európaiak is békében, nyugalomban és prosperitásban élhessenek. Az elmúlt évszázadok nem sok olyan eseményben dúskálnak, amikor mi, magyarok és a szerbek egy oldalon álltunk. A nándorfehérvári pont ilyen esemény volt, ami nemcsak a magyarok és szerbek történelmében meghatározó, hanem Európa és a világ történelmében is. Évszázadoknak kellett eltelniük ahhoz, hogy újra egy csónakban evezzünk, újra a közös érdekek mentén küzdjünk mi, magyarok és a szerbek. Ehhez szükség volt a történelmi megbékélésre, amit 2013-ban sikerült elérnünk Aleksandar Vučićnak, Orbán Viktornak és talán mindenekelőtt Pásztor Istvánnak köszönhetően. Abban az évben került sor Csúrogon a közös államfői főhajtásra, abban az évben került elfogadásra az 1944/45-ös magyarellenes atrocitások elítéléséről szóló parlamenti nyilatkozat Belgrádban, akkor kért magyar köztársasági elnökként Áder János újra bocsánatot az 1941-es szerbellenes gaztettekért. Ezek voltak azok az esztendők, amikor több évszázad súlyos történelmi fejezeteit sikerült lezárnunk, és a jövőbe tekintenünk, hiszen a jövőbe akkor lehet tekinteni, ha a múlt rendben van. 2014-ben a szerbiai kormány eltörölt két olyan kormányrendeletet, amelyekkel kollektív alapon bélyegezték meg a teljes vajdasági magyar közösséget. Ilyen politikai döntések és határozatok bizonyos európai uniós tagországokban a mai napon is hatályban vannak, de mi újra, magyarok és szerbek megmutattuk Európának, hogyan kell egyenrangú felekként békében együtt élnünk annak érdekében, hogy a mi hazáink fel tudjanak emelkedni, és emberhez méltó életet lehessen élni akár Vajdaságban, akár Szerbiában, akár Magyarországon magyarként és szerbként. Nem véletlen, hogy a szoboravatóra ma kerül sor, ahogy az sem volt véletlen, hogy a birkózóakadémia három évvel ezelőtt ezen a napon nyitotta meg kapuit. Mindezt az juttatja kifejezésre, hogy nekünk, magyaroknak és a szerbeknek együtt kell vitézkednünk, mint ahogy 1456-ban is együtt vitézkedtünk annak érdekében, hogy ne csak önmagunkat, hanem Európát is meg tudjuk védeni — mondta dr. Pásztor Bálint, hozzátéve, hogy a mai napnak a diadalról, a sikeres történelemről, de a jelenről, a jövőről és az együttműködésről is kell szólnia, és az ifjú tehetségek felkarolásáról, tevékenykedjenek a sport, a művészet vagy bármely más területén az életnek.

A műalkotást dr. Pásztor Bálint, Németh Szilárd, Željko Trajković, Süle László, Fábián Anna és Bálint Zoltán leplezte le.

Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetője újságírói kérdésre elmondta, hogy a szoboravatással hároméves álmuk vált valóra, hiszen az akadémia építésének kezdetekor is terveztek egy birkózót ábrázoló szobrot, de pénzügyi kereteik akkor ezt nem tették lehetővé.

— Az elmúlt három évben a megtakarított pénzünkből és saját bevételünkből összegyűjtöttük a szoborállításhoz szükséges összeget. Nagyon örülök, hogy a birkózás központjának számító létesítményünket ilyen szoborral tudtunk gazdagítani. Fontos, hogy mi, birkózók emlékezzünk meg erről a sportról, hiszen ez a sport, az állandó küzdeni akarás jellemző az itt élő emberekre. Bízom benne, hogy sok embernek örömet szereztünk a szoborral, mely ékessége lehet a városnak — mondta Bálint Zoltán.

Az esemény kötetlen barátkozással és ebéddel ért véget.

 

Zentai tervekről és elképzelésekről

Burány Hajnalka, Zenta polgármestere és csapata a polgármesteri hivatalban fogadta dr. Pásztor Bálintot, a VMSZ elnökét. A találkozón egyebek mellett a közös célokról és a következő négy évben megvalósítandó tervekről esett szó.

Burány Hajnalka, Zenta polgármestere bemutatta csapatát, azokat az embereket, akik a következő mandátumban a polgárok gondjaival fognak foglalkozni, és azon dolgoznak majd, hogy minél könnyebben megoldást találjanak ezekre a problémákra.

— Elnök úrral megbeszéltük a következő négy év feladatait, a nagyobb terveket, mert azt gondoljuk, és abban hiszünk, hogy közös erővel minden akadályt le tudunk és le is fogunk küzdeni — mondta a találkozót követő sajtótájékoztatón Burány Hajnalka.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke elmondta, hogy Zentának új polgármestere van, új, fiatal, energikus csapat áll Zenta Önkormányzatának élén.

— Tájékozódtam arról, hogy melyek Zenta Önkormányzatának elképzelései az elkövetkező időszakra vonatkozóan, és arról is beszélgettünk, hogyan tudok a Vajdasági Magyar Szövetség elnökeként és köztársasági parlamenti frakcióvezetőjeként segíteni abban, hogy Zenta minél élhetőbb város legyen, és a község olyan életkörülményeket tudjon biztosítani az itt élők számára, amelyek feljogosítanak bennünket abbéli reményeinkben, hogy az emberek itthon maradjanak, és a szülőföldjükön boldoguljanak. Az elmúlt években és mandátumokban is voltak olyan projektumok, amelyek megvalósultak országos, tartományi, magyarországi, uniós és önkormányzati költségvetési eszközökből is. Végignéztük azokat a projektumokat, melyek évtizedek óta elgondolásra kerültek, de sok előrelépés nem történt ezekben az ügyekben. Arról beszélgettünk, hogy a következő négyéves mandátumban ezekből mit tudunk megvalósítani. Abban állapodtunk meg, hogy elkészül majd egy részletes ütemterv, mely az aktuális számokat is tartalmazza. A Vajdasági Magyar Szövetség tartományi és köztársasági tisztségviselői feladatul kapják, hogy a zentai projektumok közül minél többet sikerre vigyenek. Természetesen nemcsak Zenta mellett fogunk lobbizni, de kiemelt helyen fognak szerepelni azok az önkormányzatok, így Zenta is, ahol a választópolgárok bizalmából mi irányíthatjuk az önkormányzatot. A kapott bizalmat meg kell szolgálni, amit úgy tudunk megtenni, ha azok az elképzelések megvalósulnak, amelyeket a kampányban közösen a zentai polgárokkal felvázoltunk — mondta a sajtótájékoztatón dr. Pásztor Bálint.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..