home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Lassítsanak, és vegyenek észre minket is!
Tóth Lívia
2007.11.07.
LXII. évf. 45. szám
Lassítsanak, és vegyenek észre minket is!

Csak egy követelésük vanMivel a Mezőgazdasági Minisztérium több mint két hónap után sem foglalkozott érdemben az aszálykárokkal, a múlt héten a gazdák erélyesebb lépésre, útlezárásokra szánták el magukat. Habár több követelésük is volt, a termelőknek most a pénzbeli segítség jelentené a legt...

Csak egy követelésük van

Mivel a Mezőgazdasági Minisztérium több mint két hónap után sem foglalkozott érdemben az aszálykárokkal, a múlt héten a gazdák erélyesebb lépésre, útlezárásokra szánták el magukat. Habár több követelésük is volt, a termelőknek most a pénzbeli segítség jelentené a legtöbbet. Minél előbb, mert már tegnap is késő volt - ahogy mondani szokás.
Október utolsó napján folyamatosan esett az eső, de ez nem akadályozhatta meg a Tornyos központjába tervezett forgalomlassítási akciót. A földművesek ugyanis 10 és 17 óra között csak a műút egyik oldalán sorakoztatták fel traktoraikat. A megmozdulás mögött a Magyar Polgári Szövetség kevi és tornyosi helyi szervezete állt.
Kiss Bicskei Zsolt és Fejes Tihamér fiatal kevi gazdálkodók a szüleikkel együtt 35, illetve 25 hektárt művelnek. Elmondták, a termés nagyon rosszra sikeredett, az idén a korábbi évek átlagos kukoricahozamának csak a húsz százalékát takaríthatták be. Bíznak a kártalanításban, mert szükségük lenne a támogatásra. A beígért tízezer dinárra hektáronként. Úgy hallották, illetékes helyen a kasszában van az összeg, de ők abból eddig semmit sem láttak. Hogy valaki látott-e, nem tudják, szögezték le keserűen, de az tény, hogy a kifizetésről nem érkeznek biztató hírek. Talán nem is akarják folyósítani ezeket a pénzeket, ami nagy baj lenne, mert a vágójószágnak sincs ára. A disznókat etetni kell, de mivel, ha szinte üresek a górék? - A háztól mégsem zavarhatjuk el őket - állapítják meg gondterhelten, majd kitérnek arra is, hogy kevesen jöttek össze. Pedig az elégedetlenek jóval többen vannak.
Rácz Szabó Lászlónak, a délvidéki Magyar Polgári Szövetség elnökének az a véleménye, hogy a kormány mostohagyerekként kezeli a földműveseket, hiszen a gazdaságpolitikája olyan, mintha szándékosan tönkre akarná tenni a gazdákat.
- A aszályról egyik fél sem tehet, de az lehetetlen, hogy a károk szanálásából a társadalom kivonja magát. A kormánynak ugyanis nagy a felelőssége. A földművesekkel befizettette a lecsapolási, a kanálishasználati, felújítási, kezelési díjat, de a csatornákat nem töltötte fel vízzel. Így azok sem öntözhettek, akik megtehették volna. Ezt a sarcot azonnal eltörölhetik, és más módon is megkönnyíthetik az érintettek életét. A jószágnak, a terméknek legyen ára, az embereknek keresete. Pénz van, de az ország irányítói abból nem adnak ki egy vasat sem, inkább lenyomják az euró értékét. Aki megszorul, kénytelen ezen a nevetséges áron beváltani a kis megspórolt tartalékát, vagyis ugyanúgy ellopja az állam a devizát, mint Milošević tette valamikor. Ha megtörténik a kártalanítás, visszatér a bizalom. A kormány nagyon sokat segíthetne, ha akarna. Én remélem, megoldódik ez a kérdés, a parlamenti pártoknak lesz annyi sütnivalójuk, hogy nem szállnak szembe éppen most a választóikkal.
Úgy tudjuk, a miniszterek valamilyen módon már szóba álltak azokkal, akik az autóút mellett tüntettek, ezért nem akartunk nagyobb méretű tiltakozást szervezni. De ha szükséges lesz, megmutatjuk az erőnket. Ez azt jelenti, hogy ma sem vagyunk kevesen, hiszen csak nyomatékosítani akartuk, hogy itt is vannak károsultak, akik a saját érdekükben tenni is kívánnak valamit. Bátorságot kell önteni az emberekbe, ez a nap erről szól. Szándékosan nem terveztünk teljes útlezárást, mert nem a közlekedők felbosszantása volt a célunk. Csak annyi, hogy lassítsanak egy kicsit, és amíg csökkentik a sebességet, olvassák el a transzparenseinket. A kiírások egyébként arról szólnak, hogy a kormány kártalanítsa a gazdákat. A sok hazugság után mi már csak a tetteknek hiszünk -magyarázta Rácz Szabó László, és hozzátette azt is, ezúttal muszáj megdicsérnie a rendőrséget, mert kiválóan végezte a feladatát.
- Nem ártani akartunk a forgalom részvevőinek, csak azt szerettük volna, hogy felfigyeljenek ránk. Lehet, hogy így is sokan szidnak minket, de bízunk benne, hogy az akciónknak lesz eredménye. Nem tartozunk semmiféle szervezethez, a saját igazunk mellett állunk ki. Bárhogyan is végződik, legalább megpróbáltuk - mondták beszélgetőtársaim és újra csatlakoztak az utcán álldogáló társaikhoz. Miközben az eső fáradhatatlanul kopogott a mozdulatlan traktorok tetején.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..