home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Lassan helyreáll az élet
Fehér Márta
2020.05.17.
LXXV. évf. 20. szám
Lassan helyreáll az élet

Sétáló emberek, játszótereken önfeledten virgonckodó gyerekek, buszok fordulnak el a kanyarban, intenek egymásnak a sofőrök, megint el lehet szaladni a sarki boltba a lehető leglehetetlenebb időpontban is egy tasak sütőporért.

Lehet cipőt és ruhát próbálni, nagymamával korzózni, állatkertbe menni vasárnap délután, könyvet kölcsönözni a könyvtárból, ügyes-bajos dolgokat intézni a közigazgatási hivatalban, közjegyzőnél, edzeni, és ha nagyon rászorulunk, oviba, napközibe vihetjük a gyermeket — és még sorolhatnám vég nélkül. De: a színházak és a mozik még nem nyithattak meg, rendes iskolai tanítás sincs, úgy tűnik, fesztiválozni sem lehet majd, és maradtak a sorok, főleg a bankok előtt, meg maszkok mögé rejtjük az arcunk, cipőt, kezet fertőtlenítünk, mielőtt belépünk valahová, és tartjuk a 2 méteres távolságot.

Május 11-én újra megnyitották az óvodákat és az iskolai napköziket, azok a szülők vihetik gyermekeiket, akik dolgoznak. A diákok reggel fél 8-tól délután fél 5-ig tartózkodhatnak az iskolában.

— Szeptemberben 57 tanuló jelezte, hogy igényli a napközis ellátást, most közülük 11-en szóltak, hogy érdekeltek — nyilatkozta Bognár Beáta, a Majsai Úti Általános Iskola igazgatója. — Így két csoportunk lesz, hiszen a miniszteri utasítás szerint egy csoportban legfeljebb 9 tanuló és 1 tanár lehet. A gyerekeknek követniük kell a távoktatást, a tévés adást, nekünk kötelező televízióról vagy laptopról gondoskodnunk. Az egyik teremben a szerb nyelvű adást, a másikban a magyart követik majd. A fertőtlenítésre vonatozó előírásokat kötelesek vagyunk betartani, már az előző héten elvégeztük a fertőtlenítést, nagytakarítást, hétfőtől pedig a takarítónőknek naponta minimum kétszer kell takarítaniuk és fertőtleníteniük, kora reggel és késő délután. A 2 méteres távolságot úgy fogjuk betartani, hogy minden második asztalnál fog ülni egy gyerek. Tanulás után pihenniük és játszaniuk is kell, olyan játékokat fognak használni, amelyek fertőtleníthetőek nap mint nap. Minden gyerek önállóan, a saját asztalánál tud majd játszani, olvasni, kifestőzni, és az időjárástól függően minél többet a szabadban fognak tartózkodni. A tanítóknak állandóan emlékeztetniük kell majd a diákokat arra, hogy betartsák a 2 méteres távolságot, a rendszeres kézmosásra, arra, hogy szemhez, szájhoz, orrhoz ne nyúljanak. Mindenkinek kötelezően maszkot és gumikesztyűt kell viselnie, kötelező az állandó jellegű kézfertőtlenítés, az épületbe való belépéskor pedig a lábbeli fertőtlenítése. Beszereztünk minden egészségügyi felszerelést annak érdekében, hogy megóvjuk saját és mások egészségét. Egy kicsit mindenki tart az újtól, de én úgy gondolom, hogy nem lesz gond és akadály.

— Május 5-én, kora délután kaptuk meg az oktatási minisztériumtól a részletes utasítást — mondta Weiss Vesna, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola igazgatója. — Kevesen jelezték, hogy élnének a lehetőséggel, a 118 napközisünk közül még 20-an sem. Már az előző héten beszéltem a napköziben dolgozó tanítókkal, készültünk a gyerekek fogadására. Az utasításban a minisztérium hangsúlyozza, hogy kötelezően be kell tartani a megelőző biztonsági intézkedéseket, valamint hogy az iskola, az önkormányzat és a szülők közötti együttműködés kulcsfontosságú. A gyerekek általános iskolában való tartózkodása esetén a fertőzés esélye nagyobb, mint egy családon belül. A szülő köteles minden reggel otthon megmérni a saját és a gyereke hőmérsékletét, és magas láz esetén gyerekét nem viheti az iskolába, ilyenkor köteles értesíteni az igazgatót, akárcsak tájékoztatni a felelős tanárt arról, hogy másnap a diák megjelenik-e az iskolában. Minden igazgatónak minden héten értesítenie kell a saját iskolaigazgatóságát a napköziben tartózkodó diákok számáról. Az iskola nem köteles ebédről és uzsonnáról gondoskodni, viszont megfelelő körülmények esetén megteheti. A napközi működtetésén kívül a nyolcadikosok záróvizsgájával kapcsolatos előkészítési folyamat is megindult.

— Ami a múzeumot illeti, a munka nem állt meg a rendkívüli helyzetben sem, de most már a kiállításaink is látogathatóak, 10-től 16 óráig, hétfő és vasárnap kivételével — ismertette Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója. — De amióta újranyitottunk, még senki sem volt a múzeumban, nem ilyen a közhangulat, sokára fog ez helyreállni. Gyönyörű kiállításaink vannak jelenleg, a Bosch + Bosch Csoport és Szabadka, az LP — a gramofon története és a lemezek aranykora, valamint a csodálatos Tornyai Szabadkán. Kár, hogy üresen kong az épület, de hát majd csak lesz valami. A Múzeumok Éjszakája valószínűleg elmarad, ezt nagyon sajnáljuk. Valójában semmiféle érdeklődés nincs. Ilyenkor általában — a szabadkaiaknak egyébként sincsenek múzeumlátogató szokásaik — külföldi vendégek érkeztek, meg diákkirándulások, most kellene hogy legyen a turisztikai csúcs, de az idén elmarad. Ez egy óriási bevételkiesés, hiszen forrásaink 10–15 százalékát a saját bevételeink adják, ezt beiktattuk a teljes évi költségvetésbe, a jövedelmek kivételével minden tételnél megjelenik. Nem tudom, hogyan fog az év végén megmutatkozni ez a hiány. Új kiállításokkal nem is készülünk, hiszen semmiféle aktivitás nincs, a költségvetésből csak a rezsit és a fizetéseket hívhatjuk le, a projektpénzeket nem. Kizárólag az uniós projektumok működnek, egyelőre a magyarországi támogatások is késnek.

— A rendkívüli helyzet után visszatértünk az edzőtermekbe — újságolja örömmel Ostojić Melitta, a Border Fitneszklub zumbaoktatója. — Mi is megkaptuk az utasítást, hogy mihez kell igazodnunk. Legfeljebb tíz ember edzhet egyszerre, a maszk és a gumikesztyű használata az edző számára kötelező, a többieknek javasolt. Mindenhol van lábbeli-fertőtlenítő, két edzés között elegendő időt hagyunk arra, hogy a távozók és az érkezők ne találkozhassanak, ne legyen köztük érintkezés. Emiatt valószínűleg minden klubban minden edzésre előre be kell majd jelentkezni. Én már nagyon vártam, akárcsak a zumbázóim, hogy újra legyenek edzések, főleg azok, akik ezt rendszeresen csinálták. Lehet, hogy bevezetjük a délelőtti foglalkozást is, én két terminusban fogok dolgozni, hogy mindenki sorra kerülhessen, hiszen ez a mozgásfajta a latin táncokat és a fitneszlépéseket kombinálva hatalmas élményt nyújt.


Ostojić Melitta

— Szerkesztőségünk is visszatért a hétköznapok rendes kerékvágásába. Körlevelemre, melyben tájékoztattam kollégáimat, hogy május 12-étől az előírt óvintézkedések betartásával visszatérünk a szerkesztőségbe, többen is pozitívan reagáltak, mondván: már alig várom! — fogalmaz László Edit, a Hét Nap Lapkiadó Kft. Igazgatója. — Az elmúlt mintegy két hónapban távmunkával, otthonról dolgoztunk, csak szükség esetén ment be az irodába az a kolléga, akinek éppen halaszthatatlan munkája volt a szerkesztőségben. Az életet ugyan takaréklángra kellett venni, de közben végeztük a munkánkat, csak egy kicsit máshogyan. Értelemszerűen nagyobb hangsúly került a honlapos változatunkra, melynek látogatottsága, főleg a rendkívüli állapot bevezetése elején, csúcsot döntött. Azt mondják, minden rosszban van valami jó. Az embernek a kényszerpihenő alatt volt ideje arra, hogy átgondolja a dolgokat, azt hiszem, sokunkban átértékelődött a szabadság, az egészség és az élet fogalma. Biztos vagyok abban, hogy ezentúl egy kicsit jobban fogjuk értékelni az apró, banális dolgokat is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..