home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Lassan fő foglalkozássá válik a méhészet
R. P.
2005.11.01.
LX. évf. 44. szám
Lassan fő foglalkozássá válik a méhészet

Szabadka, Újvidék és Belgrád után Nagybecskereken is eladással egybekötött kiállítást szerveztek a méhészek, azzal a céllal, hogy közelebb vigyék az emberekhez ezt az egészséges táplálékot. A város főterén mintegy ötven méhész és méhészeti felszerelést forgalmazó cég mutatkozott be a tartom...

Szabadka, Újvidék és Belgrád után Nagybecskereken is eladással egybekötött kiállítást szerveztek a méhészek, azzal a céllal, hogy közelebb vigyék az emberekhez ezt az egészséges táplálékot. A város főterén mintegy ötven méhész és méhészeti felszerelést forgalmazó cég mutatkozott be a tartomány minden vidékéről, Szerbia szűkebb területéről, sőt még a tengerpartról, Budvából is.
A szemet gyönyörködtető csomagolások, az ötletesen berendezett standok, a különlegességek, mint például a mézpálinka, igen sok látogatót csalt ki a rendezvény helyszínére, a méhészet iránt érdeklődők pedig szakelőadásokon bővíthették ismereteiket. A mézfesztivál szervezője a nagybecskereki és a muzslyai méhészegyesület volt. Bálint János méhész, a szervezőbizottság elnöke elmondta, rendkívül elégedettek az eseménnyel, a kiállítók és a látogatók érdeklődésével, de a helyi önkormányzat támogatásával is, amely egyébként a fő védnök volt. Remélik, hogy ezután még többen kapnak kedvet a méhészethez és növekszik a méz fogyasztása is. Bálint János szerint ezen a téren nem vagyunk éppen a rangsor alján, legkevesebb mézet ugyanis a kínaiak esznek, ahol mindössze 120 gramm az egy főre eső évi fogyasztás, de nem is dicsekedhetünk. Az adatok alapján az államközösségünk területén 600 grammos az évi mézfogyasztás, de örvendetes, hogy egyre többen ismerik fel a termék kiváló tulajdonságait, az egészségre gyakorolt pozitív hatását. A méhészet igen jövedelmező foglalkozás is lehet. Korábban inkább jövedelempótló szerepe, hobbi jellege volt, de ma már egyre inkább fő tevékenységgé, családi vállalkozássá alakul. Muzslyán például öt hivatásos méhészet működik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..