home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Lángoló Bosznia
(T. L.)
2014.02.11.
LXIX. évf. 7. szám
Lángoló Bosznia

Belgrád és Zágráb is tart a boszniai eseményektől — Simon Gábor lemondott, az MSZP tagad — Pénzügyi segélyt a reformokért cserébe — A legsikeresebb magyar fiatalok

Belgrád és Zágráb is tart a boszniai eseményektől

Belgrádba hívták a boszniai Szerb Köztársaság elnökét, míg a horvát elnök Mostarba látogatott. Belgrádban azt mondták, hogy a boszniai Szerb Köztársaság, vagyis a Srpska stabilitása kulcsfontosságú Szerbia számára, s minden rendelkezésére álló eszközzel támogatják. Mostarból a horvát elnök pedig azt üzente, hogy a jelenlegi bosznia-hercegovinai helyzet semmilyen tekintetben nem felel meg Horvátország érdekeinek.

Arról, hogy mi okozta Belgrád és Zágráb ilyen fokú nyugtalanságát, Aleksandar Popov, a Regionalizmus Központ munkatársa beszélt a B92-nek. Megítélése szerint Belgrád és Zágráb is attól tart, hogy az elégedetlenség hulláma területeiken is végigsöpör, hogy a bosznia-hercegovinai események átszivárognak hozzájuk, a helyzet ugyanis sem Szerbiában, sem Horvátországban nem idilli, ha a gazdaságról van szó.

Simon Gábor lemondott, az MSZP tagad

Közvetlenül a választások előtt hatalmas botrányt kavart a Magyar Szocialista Párton belül az úgynevezett Simon-ügy. Simon Gábor szocialista pártelnök-helyettes évek óta hatalmas, több százmillió forintos vagyont „parkoltat” egy osztrák pénzintézet számláján. Ráadásul a csaknem kétszázötvenmillió forintos összeget éveken át nem tüntette fel egyetlen vagyonnyilatkozatában sem. Az ügy kirobbanása után Simon Gábor rövid idő leforgása alatt lemondott minden párttisztségéről, és kilépett az MSZP-ből. A Magyar Szocialista Párt illetékesei egyöntetűen elfogadták a lemondást. Mesterházy Attila szocialista kormányfőjelölt szerint Simon eltitkolt negyedmilliárdja biztosan nem az MSZP pénze. Az ügynek azonban nincs vége, még mindig nem tudni ugyanis, hogy honnan vannak a százmilliók. Némelyek Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő „áldásos” tevékenységét sejtik a gyanús ügylet hátterében. Sokatmondó lehet Gyurcsány Ferenc egykori nyilatkozata: „Én voltam ennek a pártnak az elnöke. Sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon. Ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk.”

Pénzügyi segélyt a reformokért cserébe

Az Egyesült Államok és az Európai Unió rövid távra szóló pénzügyi segélynyújtási tervet dolgozott ki Ukrajna számára, annak érdekében, hogy ellensúlyozza a Moszkva részéről érzékelhető nyomást. Stefan Füle, az Európai Bizottság bővítési biztosa az Európai Parlamentben kijelentette: „Készek vagyunk segítséget nyújtani Ukrajnának politikai és gazdasági reformok megvalósítására vonatkozó őszinte kötelezettségvállalás esetén, a Nemzetközi Valutaalappal és más nemzetközi szereplőkkel együttműködve.” Ezáltal az Európai Unió az ukrán politikai helyzet stabilizálását szeretné elősegíteni. A tervek szerint egyebek között a gazdasági reformokat és a demokratikus intézmények erősítését szeretnék pénzügyileg támogatni.

A legsikeresebb magyar fiatalok

A Forbes magazin a legújabb számában tette közzé a legsikeresebb, harminc év alatti magyar fiatalok listáját. A Harminc sikeres magyar, harminc alatt elnevezésű listán helyet kap Szórádi Bence, akinek cége, a lednagyker.hu már százmilliós bevételt könyvelhetett el, továbbá Lakatos Dávid, aki nemrég egy amerikai internetes óriásnak, a Boxnak adta el társaival alapított cégét, valamint Varga Noémi, aki a modellkedés mellett lett sikeres építész és két ígéretes startup vezetője. Az eredményes fiatal vállalkozókon kívül sportolók is jelen vannak a listán. Közülük Szilágyi Áron és Dzsudzsák Balázs szerepel az összeállításban. A Forbes magazin listájára került még Mihalik Enikő, Palvin Barbara modell, Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..