home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Lánchíd
Talpai Lóránt
2021.08.12.
LXXVI. évf. 32. szám
Lánchíd

Leemelték az első oroszlánt — Vuhanban ismét megjelent a koronavírus — Republikánus jelentés a SARS-CoV-2-ről

Leemelték az első oroszlánt

Megkezdődött a Lánchíd hídfőit díszítő kőoroszlánok restaurálása, ezért az alkotásokat elszállítják. A munkálatok augusztus elején indultak, részekre szedve viszik el a szobrokat, először az oroszlán fejét, majd a mellső lábait. A restaurálás után, a tervek szerint a jövő év végén, visszakerülnek a helyükre. A kőszobrok egyébként egyenként mintegy 10 tonnát nyomnak. Elsőként a pesti hídfő két oroszlánját emelték le, a budai hídfőn állókat pedig augusztus második felében viszik el. Az oroszlánok három kőtömbből állnak, eddig csak össze voltak cementezve. A három rész összességében nagyon nehéz, nagyjából egy busz súlyának felel meg. A szobrokat most is három részben emelik le, majd ugyancsak három részben helyezik vissza, a közúti forgalomnak pedig várhatóan 2022 végén adják vissza a hidat, így addigra a négy oroszlánszobor is visszaérkezik a hídfőkre — közölte Puskár Anett, az A-Híd Zrt. kommunikációs vezetője.

 

Vuhanban ismét megjelent a koronavírus

A világjárvány legelső gócaként ismert közép-kínai Vuhanban ismét felbukkant a vírus, ezért a helyi hatóságok elrendelték a teljes lakosság tesztelését — írta internetes kiadásában a Global Times című kínai lap. A városban, ahol 2020 júniusa óta nem regisztráltak újabb helyi fertőzötteket, augusztus elején hét személyt diagnosztizáltak a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegséggel. Az érintettek által lakott városrészt, valamint az egyik fertőzött munkahelyéhez közeli további hét lakónegyedet azonnal vesztegzár alá helyezték. Az iskolákat a tantermi oktatás felfüggesztésére szólították fel, és felgyorsították a tanárok, diákok beoltását — közölték a helyi hatóságok. A Global Times szerint a fertőződések eredete ahhoz vezethető vissza, hogy az azonosított hét beteg egyike nemrég kapcsolatba került egy, a kelet-kínai Csiangszuból érkező turistacsoporttal.

 

Republikánus jelentés a SARS-CoV-2-ről

Az amerikai képviselőház külügyi testületének republikánus tagjai tavaly szeptemberben készítettek egy jelentést a koronavírus lehetséges eredetéről, majd ezt a dokumentációt egészítették ki egy most publikált állásfoglalással. A jelentés erős felütéssel indul: a többi közt az olvasható benne, hogy a SARS-CoV-2 az eddigi bizonyítékok alapján nagy valószínűséggel a Vuhani Virológiai Intézetből szabadult el egy baleset folytán, 2019. szeptember 12-e előtt. A most terjedő koronavírustörzs pedig valószínűleg egy genetikailag módosított vírus, melyet eredetileg a Jünnan tartománybeli barlangban gyűjtöttek be, 2012 és 2015 között. A Kínai Kommunista Pártot azzal vádolják, hogy amerikai állampolgárokat felhasználva szándékosan megpróbálta eltussolni a labori eredettel kapcsolatos nyilvános eszmecserét és az erre irányuló nyomozást. A jelentésben az is szerepel, hogy az eddigi bizonyítékok alapján már teljesen kizárható a halpiaci eredetelmélet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..