home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Lakrész a padlástérben
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2023.07.26.
LXXVIII. évf. 30. szám
Lakrész a padlástérben

Az ezúttal bemutatott lakrészt egy család padlásteres lakóházának felső szintjére terveztem, mégpedig két fiúgyermek számára.

A felső szinthez tartozó lépcsőfeljáró a ház előszobájából indul. Ez az előszoba ajtóval van elhatárolva az alsó szint többi részétől, valójában egy teljesen különálló egységet is alkothatna. A fenti terek elosztása így alakult: a két hálószoba az utcai fronton található, beljebb egy nagyobb közösségi tér, valamint egy fürdő- és vendégszoba kapott helyet.


A szerző látványtervei

A két hálószobához kialakítottunk egy-egy kisebb gardróbfülkét, melyben a fiúk a saját ruhájukat tárolhatják. A gardróbfülkéken csúszóajtó van. Mindkét szobában van televízió, természetesen internetelérhetőség, valamint spotlámpás hangulatvilágítás.

 

A hálószobák bebútorozása nem volt kihívás, hiszen a gardróbok miatt nem volt szükség nagyobb tárolókra. Csak alapdolgokat kellett beszerezni, mint amilyen a televízió alatti komód, az íróasztal, valamint egy-egy franciaágy.

Érdekesség, hogy a padlástér sötét, famintás laminált padlóval lett burkolva, fehér-szürke, famintás szegőléccel keretezve, az ajtók pedig fehér-szürke famintásak. A bútorzat kiválasztásánál megkerestük a hozzá illő fehér, famintás, illetve a sötét, famintás komódokat.

A fiúk rezidenciájának közösségi tere a nagy méretű nappali, mely a fenti előszoba irányában nyitott maradt, így növelve még jobban a helyiséget. Itt a központi falra egy LED-világítással kombinált médiafal került. Mindezt egy nagyobb méretű, L alakú sarokkanapéval kombináltuk, valamint néhány dizájnfotellel. A helyiség igazi bulihelyszín lehet, társasági élet folyhat itt, zenét hallgatni, filmet nézni is tudnak majd többedmagukkal.

Az előszobából nyílik a nagyobb méretű fürdőszoba tusolóval, mely ugyancsak a tetőtérbe lett beépítve. Szürke burkolatot kapott a fal és a padló is.

A nappaliból nyílik egy másik kisebb, tetőteres szoba, mely egy-két személyes vendégszobaként funkcionál.

Előtte a teljes felső szint falak és mennyezet nélküli volt, csupán ablakok és a balkonajtó volt beépítve. A tervezés, mondhatni, a nulláról kezdődött. A falak úgy lettek kialakítva, hogy a 120 m2-t teljesen kihasználtuk. A fal és a mennyezet gipszkartonnal és vastag hang-, illetve hőszigetelő anyaggal lett bevonva. A villanyszerelő szakembereknek nem volt nehéz dolguk, vésniük nem kellett, hiszen a falakban és a mennyezet felett könnyedén el tudták vezetni a kábelt a megfelelő helyre.

A tér padlófűtést kapott, és az alsó szint padlófűtésével lett összekapcsolva. A hőmérséklet így télen is nagyszerű, nyáron pedig a helyiségek hűtéséért a klímaberendezés felel.

Ami a berendezési stílust illeti, a fiúk szeretik a színeket, de a loft sem áll távol tőlük, sőt nagyon is kedvelik. Így a „loftot színesre kevertük” minden tekintetben. Több színkombinációt terveztünk, mely látható is a terveken — de ez menet közben még alakulhat.

A lépcső- és a balkonkorlátot mértani alakzatokból álló, kovácsoltvas elemekből alkottuk meg, a lépcső pedig faburkolatot kapott. Ezekre a kovácsoltvas elemekre rímelnek a helyiségek lámpái, melyek kovácsoltvas-imitációk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..