home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Lakossági fórum a Makkhetesen
(tv.)
2009.11.25.
LXIV. évf. 47. szám

A Vajdasági Magyar Szövetség makkhetesi helyi szervezete november 19-én lakossági fórumot tartott, amelyen a vendégek Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke, és Pásztor Bálint parlamenti képviselő voltak. A tanácskozáson az időszerű politikai kérdéseken kívül szó esett a vajdasági...

A Vajdasági Magyar Szövetség makkhetesi helyi szervezete november 19-én lakossági fórumot tartott, amelyen a vendégek Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke, és Pásztor Bálint parlamenti képviselő voltak. A tanácskozáson az időszerű politikai kérdéseken kívül szó esett a vajdasági magyar választói névjegyzékre való feliratkozás fontosságáról. Először Csúszó Endre, a párt helyi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Pásztor Bálint a köztársasági parlament munkájáról beszélt. Beszámolójában kiemelte: jelenleg a parlamentben egy 58 napirendi pontból álló üléssorozat van folyamatban, majd ezt követően várható a jövő évi költségvetés elfogadása, valamint megkezdődik a hatásköri törvényről szóló vita is.
- Úgy tűnik, hogy megérte végigharcolni a mögöttünk álló 13 hónapot. A VMSZ volt az egyetlen következetes politikai erő, amely a kezdetektől fogva kitartott amellett, hogy a statútumot el kell fogadni - mondta Pásztor. A hatásköri törvény elfogadásával bővül a vajdasági hatalom jogköre, például a tartomány lesz az általános iskolák alapítója, de fejlesztési bankot is alapíthat. A nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel kapcsolatban Pásztor elmondta: az nem igaz, hogy a jövőben csak véleményezési joga lesz az intézménynek, hiszen bizonyos esetekben vétójoggal is rendelkezik. Például azokban az iskolákban, ahol a magyar osztályok vannak többségben, az igazgatót és az iskolaszék tagjait is a nemzeti tanács nevezi ki, illetve tanterveket is kidolgozhat és javasolhat. A választói névjegyzékről Pásztor elmondta, hogy a közvetlen választás a legdemokratikusabb formája a szavazásnak.
- Nehogy valaki azt gondolja a többi pártból, hogy a közvetlen választásokon más eredmény születik, mint az elektori választások útján. Nagy meglepetésre nem kell számítani, a polgárokat nem lehet félrevezetni, tudják, hogy melyik az a párt, amelynek legnagyobb a politikai ereje, befolyása - fogalmazott Pásztor. A cél az, hogy március 11-éig 117 320 magyar választó iratkozzon fel a névjegyzékre. Természetesen ha ezt a számot elérik, akkor sem fejezik be a munkát, tovább folyik majd az ívek kitöltése.
Maglai Jenő a szabadkai önkormányzat 2 éves munkáját így jellemezte: A király meztelen, a pénztárca üres! A választások előtt a Demokrata Párt részéről nagyon kecsegtető ígéretek hangzottak el, ehhez képest Szabadka nemhogy helyben toporog, hanem hátrafelé menetben van.
- Több ezer új munkahelyet, nagy beruházásokat ígértek, ipari parkok kialakítását is tervezték, valamint a homokkitermelés szabályozását. Mindebből semmi sem valósult meg - emelte ki Maglai, majd hozzátette, hogy a gazdasági helyzet egyre súlyosabb, és nem lát reális esélyt arra, hogy a problémákat rövid időn belül rendeznék. A jelenlegi vezetés (DP) elzárkózik az együttműködéstől, ugyanakkor úgy tűnik, hogy a Demokrata Pártnak nincs kellő politikai tapasztalata és hiányoznak a szakembereik ahhoz, hogy a várost eredményesen vezessék. Maglai a választói névjegyzékről elmondta, hogy szerencsére a polgárok türelmesek, és nagyon kevés elutasító magatartással találkoznak az aktivisták. A beszámolók után a megjelent polgárok kérdéseket tehettek fel a vendégeknek.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..