home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Lakossági fórum Tordán
RAJOVIĆ
2007.12.05.
LXII. évf. 49. szám
Lakossági fórum Tordán

Pásztor Bálint, Lázár Jenő, Tápi Lajos, Dobai JánosA VMSZ tordai helyi szervezetének lakossági fórumán Tápi Lajost, a Magyar Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulját és Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselőt, mintegy hatvan tordai polgár jelenlétében, Lázár Jenő, a...

Pásztor Bálint, Lázár Jenő, Tápi Lajos, Dobai János

A VMSZ tordai helyi szervezetének lakossági fórumán Tápi Lajost, a Magyar Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulját és Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselőt, mintegy hatvan tordai polgár jelenlétében, Lázár Jenő, a VMSZ helyi szervezetének elnöke, majd Dobai János, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte.
Tápi Lajos a schengeni vízum megszerzésének feltételeit ismertette. Közölte: 2003 novembere óta évente átlag 130 ezer vízumot adtak ki, 25 munkatársuk csak ezzel foglalkozik.
- Ezt a kényszerhelyzetet nem mi találtuk ki, mi sem szeretjük a vízumokat és igyekszünk e kérdésben tisztességes kompromisszumot kötni ügyfeleinkkel. Magyarország december 21-étől, illetve január elsejétől csak schengeni vízumot állíthat ki. Az eddig kiadottak - a megszabott határidőig - továbbra is érvényesek lesznek, de kizárólag Magyarország területére korlátozódnak. Ezzel ellentétben a schengeni vízum tulajdonosai valamennyi EU-s ország területére beléphetnek.
Ügyfeleinket igyekszünk részletesen és hitelesen tájékoztatni az új vízumfeltételekről. Tisztában vagyunk azzal, hogy ötszázezer Szerbiában és Ukrajnában élő magyar szorul az EU-s határokon kívülre, de erről nem mi tehetünk. Szerbiával folyamatban van a vízumkönnyítési megállapodás aláírása, ami azt jelenti, hogy a megszabott 60 euró helyett 35 euróba kerül majd, ugyanakkor a diákok, nyugdíjasok, sportolók, egyházi személyek, a családi kapcsolatokkal rendelkezők, a zarándokok, a hivatalból, kulturális, illetve testvértelepülési kapcsolatból utazók mentesülnek a fizetése alól. A biztosítási kötelezettség viszont ezeknél a kategóriáknál is megmarad.
Pásztor Bálint a VMSZ képviselőinek munkáját ismertette a köztársasági parlamentben, valamint a toloncegyezményről adott bővebb felvilágosítást az egybegyűlt polgároknak.
Elmondta, először jár Tordán képviselői minősítésben. A vajdasági magyar szavazópolgárok hamarosan rájönnek arra, mi a valóság és mi a retorika, továbbá melyik pártok képviselik valóban a vajdasági magyarok érdekeit, és kik azok, akik csupán a választások előtt ígérgetnek. Elégedetlenek a kormány munkájával, ugyanis nem hajlandó a kisebbségek ügyeivel, gondjaival, problémáival foglalkozni, kizárólag a kosovói kérdés foglalkoztatja. Fontosnak tartja, hogy a három VMSZ-es képviselő ott van a parlamentben és felvállalja a vajdasági magyarság ügyeit. A toloncegyezményől a polgárok megtudhatták, hogy 2009. április 1-jéig több tízezer ember tér vissza Szerbiába, az államnak viszont semmilyen stratégiája, elképzelése sincs ezzel kapcsolatban. Pásztor úr közölte azt is, hogy a VMSZ-t felvették az Európai Néppártba, ami új kapukat, mozgásteret, lobbi-lehetőségeket nyit meg a vajdasági magyar érdekek előtt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..