home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Lakossági fórum Nemesmiliticsen
2022.03.09.
LXXVII. évf. 10. szám
Lakossági fórum Nemesmiliticsen

Március 8-án a Vajdasági Magyar Szövetség lakossági fórumot tartott Nemesmilitics Helyi Közössége termében, mely zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel.

Részt vevő vendégek voltak: dr. Pásztor Bálint köztársasági képviselőjelölt, a VMSZ alelnöke, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, Fremond Árpád köztársasági képviselőjelölt, a VMSZ alelnöke, dr. Úri Emese köztársasági képviselőjelölt, a zombori egészségház igazgatója, Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, Pelt Ilona tartományi segédtitkár, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke. 

A lakossági fórumon jelen volt két tartományi képviselő: Csikós László és Dubacz Éva, Jankovich Szilárd Zombor városi tanácsos, Sövény Rudolf önkormányzati képviselő, dr. Goretić Vámoser Györgyi, Zombor Város Képviselő-testülete VMSZ-frakciójának vezetője, Pribilla Attila, Zombor Város segédpolgármestere, a Zombor Városi Képviselő-testület képviselői: Gellér Magdolna, Ölvegyi Róbert, Kanizsai Tamás.

A vendégeket, a jelenlévőket, a helyi tisztségviselőket Stefkó István, a VMSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte.

A fórum kezdetén Pelt Ilona körzeti elnök jó hírrel szolgált. Elmondta, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnökével való egyeztetés után kijelenthető, Csonoplyán is nyílik falugazdász-iroda. Mindez kihathat majd a nemesmiliticsi gazdálkodók segítésére is, pályázati tanácsadás, kezelés, képzések szervezése terén. 

Dr. Úri Emese képviselőjelölt egyebek mellett a következőkkel fordult a jelenlévőkhöz:

— A VMSZ-ben megvan a munkamódszer, melynek lényege, hogy meghallgatjuk az embereket. Kezdettől fogva ebben látom a szerepemet, igazgatóként is, hogy kialakuljon egy párbeszéd, a polgárok megfogalmazzák közösségi fejlesztési, fejlődési igényeiket, melyeket továbbíthatunk az illetékesek felé. A gondok folyamatos feltérképezése által, apró lépésekben haladva szeretnénk eljutni azok megoldásáig, a közösségek tagjaival karöltve. Legyünk ott az anyaország számára és egymásnak is a választáskor, hiszen csakis így tudjuk elérni azokat a célokat, amelyek mindannyiunk számára fontosak. 

Juhász Attila államtitkár röviden összefoglalta a mezőgazdasági minisztérium által kínált, újdonságnak számító lehetőségeket, fontos tudnivalókat. Év közben a különböző fórumokat járva az igények mentén, a VMSZ mezőgazdasági irányultságú szakpolitikusaival egyeztetve határozták meg azokat a lehetőségeket, amelyek különféle pályázati kiírások által vagy egyéb módon segíthetik a vajdasági magyar közösség tagjait.

Fremond Árpád arról beszélt, hogy önkormányzati és országos szinten miként kötötték össze a politizálást:

— A VMSZ-en belül következetes politizálás zajlik. Nem szoktunk olyan dolgot megígérni, amit nem tudunk teljesíteni. El tudunk számolni azzal, amit megtettünk az elmúlt időszakban. A választók az általunk megvalósított fejlesztéseket értékelni tudják. Ha mindezt így csinálja egy községi szervezet vagy politikai párt, tartományi, országos és helyi szinten is, akkor lehetnek eredményei. Tudjuk, hogy Zombor város területén sokkal nehezebb, mert kevesebb a magyar, még inkább szükség van az összefogásra, ahhoz, hogy az emberek érdeket tudjanak érvényesíteni. Óriási dolog volt az elmúlt időszakban, hogy itt, Nyugat-Bácskában is folyamatosan tudtuk növelni a szavazataink számát, és az emberek felismerték azt, hogy ha a VMSZ tisztségviselői megígérnek valamit, azt be is tartják, vagy nem ígérnek olyat, amit nem tudnak betartani.

Dr. Pásztor Bálint a Zombor várost és falvait, magyar közösségeit érintő eredményeket ismertette.

— A Prosperitati Alapítvány támogatásai azt eredményezték, hogy nemigen van olyan vajdasági magyar család, amely valamilyen mértékben és módon nem volt annak a haszonélvezője. Ház, kezdő vállalkozás, vállalkozás, turizmus, mezőgazdasági termelő vagy nagyobb cégben normális fizetést kapó alkalmazottként, tehát világos lehet, hat év alatt jelentős összegről van szó. Konkrétan, a komplett hároméves tartományi költségvetés az az összeg, amely a vajdasági magyarok között, a Prosperitati Alapítvány lebonyolításában, Magyarország Kormányának köszönhetően kiosztásra került hat év alatt. Mellé lehet helyezni az ösztöndíj-támogatásokat, az Európa Kollégium által biztosított lehetőségeket, a jog- és a közgazdászhallgatói ösztöndíjat, a művelődési egyesületek felújítását, a különböző intézmények támogatását. Mindez nem jöhetett volna létre, ha a Vajdasági Magyar Szövetség, együtt a szakértőivel, nem dolgozza ki az adott gazdaságfejlesztési programot. A VMSZ partnere a Fidesznek, és adottak a helyi elképzelések, amelyek támogathatóak.

Arra kérte a jelenlévőket, győzzenek meg mindenkit arról, hogy április 3-án támogatni érdemes a 3-as számú listát Szerbiában, illetve azt egy kicsit megelőzve, levélszavazat útján, a Fidesz listáját is.

Az összejövetelen a jelenlevők feltehették kérdéseiket, és a nemzetközi nőnap alkalmából a hölgyek virágot kaptak.

Szöveg és fotók forrása: Nyugat-Bácska Portál

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..