Lakossági fórum Belgrádban

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Lakossági fórum Belgrádban

- Szabó Attila felvételeA Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi helyi szervezete lakossági fórumot tartott Nebojša Marjanović elnök, valamint Mila Pajić és Farkas Ármin alelnökök közreműködésével. A fórum A VMSZ a következő választási ciklusban témát taglalta, és részt vett rajt...

- Szabó Attila felvétele

A Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi helyi szervezete lakossági fórumot tartott Nebojša Marjanović elnök, valamint Mila Pajić és Farkas Ármin alelnökök közreműködésével. A fórum A VMSZ a következő választási ciklusban témát taglalta, és részt vett rajta a párt több neves politikusa is: Pásztor István, a párt elnöke, Pásztor Bálint frakcióvezető, Kovács Elvira és Varga László parlamenti képviselő.
Nebojša Marjanović üdvözlő beszédében kitért arra, hogy a szervezet november 30-i megalakulása óta folyamatosan erősödött, és bebizonyosodott, hogy a VMSZ-nek helye van a fővárosban. A párt és pártszervezet fontosságát pedig főként az eurointegrációs folyamat és a magyar--szerb kapcsolatok erősítésében látja.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke üdvözölte a fórum részvevőit, és megköszönte, hogy itt lehet egy fővárosi fórumon, amelyet egy magyar párt szervez. Ezután kifejtette, hogy nagy megkönnyebbülést hozott Szerbia európai uniós tagjelölti státusának megszerzése. Mint mondta, ez volt az első fontos lépés a teljes jogú tagság megszerzésének útján, és most érzékelhető igazán, hogy milyen kár volt több mint egy évtizedet elvesztegetni. A Vajdasági Magyar Szövetség előtt álló kihívásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy ambiciózus terveik vannak a választások vonatkozásában, mindenképpen a köztársasági parlamentbe várja a pártot, továbbá Vajdaság meghatározó politikai tényezőjeként szeretné látni a jövőben is. A belgrádi pártszervezet kapcsán reményét fejezte ki, hogy a választásokig sikerül jelölteket állítania, illetve összegyűjteni a kellő számú aláírást a jelöltállításhoz. Aggodalmát fejezte ki azonban amiatt, hogy nemzeti konszenzus mögé bújtatott anyagi okokból a szerb politikai elit előrehozná a köztársasági elnökválasztásokat. A VMSZ számára egyébként nincs más alternatíva, mint hogy minden szinten részt kell venni a választásokon, előre azonban semmilyen koalícióban sem szabad gondolkodni. A párt nem feltétlenül a kormányzati pozíciókért indul a választásokon, hanem a saját programja megvalósításáért. Csak a sikeres választásokat követően szabad esetleges koalícióban gondolkodni, vagy koalíciós partnert keresni. A VMSZ elsősorban nem a sokat emlegetett Haladó Párttal, hanem a jelenlegi koalíciós partnerekkel, azaz a Demokrata Párttal szeretne együttműködni, ezenkívül pedig további demokratikusnak mondható kisebb politikai szervezetekkel. Hangsúlyozta, hogy pártja nem mindenáron szeretné a koalíciót, sokkal fontosabb számára a saját programja. Az a program, amely egy olyan élhetőbb országról szól, amelynek van jövője, és ez a jövő az Európai Unióban képzelhető el. Mintegy 100 000 szavazatot szeretnének, ami még több jelentős pozíciót biztosítana a párt számára.
A fórum végén a részvevők kérdéseket tehettek fel, s többnyire arról érdeklődtek, hogyan tudnák erőteljesebben megszervezni a fővárosi pártszervezetet, hogyan tudnák gyakorolni a magyar nyelvet, illetve milyen módon lehetne különféle összejöveteleket szervezni.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink