home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Lakodalom van a mi utcánkba...
Borbély Tivadar
2017.06.05.
LXXII. évf. 22. szám
Lakodalom van a mi utcánkba...

A hagyományok átmentése Muzslyán

A muzslyai RÉMUSZ Hagyományápolók Egyesületének szervezésében a közelmúltban tizenkettedik alkalommal került sor a Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvényre, a hagyományos vőfély- és koszorúslány-találkozóra, valamint a menyasszonyruha-bemutatóra is.

A rendezvény a Muzslai Petőfi Sándor MME kerthelyiségében és nyári színpadán szervezett lakodalmidisznópaprikás-főző versennyel kezdődött, melyre az idén csaknem tíz csapat nevezett be. Amíg a bográcsokban rotyogtak az ízletes étkek, addig a koszorúslányok és a vőfélyek alkalmi mondókákkal hívogatták a jelenlevőket az esti lakodalmi bálba. A zsűri értékelése szerint a legízletesebb disznópaprikást az erzsébetlaki Vlatko Hromčik készítette el, a második helyre a muzslyai Szent Márton Borkedvelők Egyesületének főztje került, a harmadik helyet pedig az erzsébetlaki Sárkány György érdemelte ki.

A legfinomabb lakodalmi édes és sós süteményeket Tadein Margit, Bíró Zsuzsanna, Borsos Irén, Kószó Rozália, Madarász Mária, Kónya Ilona, Gera Erzsébet, Havran Erzsébet és Csordás Juliska készítette, a legízletesebb házi pálinkáért járó díjat pedig Sági György, Kovács Nándor, Csonti Rezső és Emán Pál kapta.

A szervezők alkalmi műsorral is készültek, melyben néptánccal és népdalokkal, valamint mulatós zeneszámokkal léptek fel a tordai vendégek, a helybeli művelődési egyesület néptáncosai, a vegyes kórus, a felnőtt- és a Kisbanda citerazenekar, valamint a hagyományápolók zenekara is.

Az esemény fénypontja a vőfélyek és a koszorúslányok találkozója volt. A fiatalok a hagyományápolók zenekarának kíséretében alkalmi szavalatokkal köszöntötték a násznagyékat, majd a település főutcáján végigvonulva elindultak a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében megrendezendő és hajnalig tartó mulatságra. A lakodalmi bál keretében menyasszonyruha-bemutatót is tartottak.

A XII. Muzslyai lakodalmat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, Nagybecskerek városa, a TINA menyasszonyruha-szalon és Muzslya helyi közössége támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..