Lakodalom van a mi utcánkba...

Lakodalom van a mi utcánkba...

A hagyományok átmentése Muzslyán

A muzslyai RÉMUSZ Hagyományápolók Egyesületének szervezésében a közelmúltban tizenkettedik alkalommal került sor a Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvényre, a hagyományos vőfély- és koszorúslány-találkozóra, valamint a menyasszonyruha-bemutatóra is.

A rendezvény a Muzslai Petőfi Sándor MME kerthelyiségében és nyári színpadán szervezett lakodalmidisznópaprikás-főző versennyel kezdődött, melyre az idén csaknem tíz csapat nevezett be. Amíg a bográcsokban rotyogtak az ízletes étkek, addig a koszorúslányok és a vőfélyek alkalmi mondókákkal hívogatták a jelenlevőket az esti lakodalmi bálba. A zsűri értékelése szerint a legízletesebb disznópaprikást az erzsébetlaki Vlatko Hromčik készítette el, a második helyre a muzslyai Szent Márton Borkedvelők Egyesületének főztje került, a harmadik helyet pedig az erzsébetlaki Sárkány György érdemelte ki.

A legfinomabb lakodalmi édes és sós süteményeket Tadein Margit, Bíró Zsuzsanna, Borsos Irén, Kószó Rozália, Madarász Mária, Kónya Ilona, Gera Erzsébet, Havran Erzsébet és Csordás Juliska készítette, a legízletesebb házi pálinkáért járó díjat pedig Sági György, Kovács Nándor, Csonti Rezső és Emán Pál kapta.

A szervezők alkalmi műsorral is készültek, melyben néptánccal és népdalokkal, valamint mulatós zeneszámokkal léptek fel a tordai vendégek, a helybeli művelődési egyesület néptáncosai, a vegyes kórus, a felnőtt- és a Kisbanda citerazenekar, valamint a hagyományápolók zenekara is.

Az esemény fénypontja a vőfélyek és a koszorúslányok találkozója volt. A fiatalok a hagyományápolók zenekarának kíséretében alkalmi szavalatokkal köszöntötték a násznagyékat, majd a település főutcáján végigvonulva elindultak a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében megrendezendő és hajnalig tartó mulatságra. A lakodalmi bál keretében menyasszonyruha-bemutatót is tartottak.

A XII. Muzslyai lakodalmat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, Nagybecskerek városa, a TINA menyasszonyruha-szalon és Muzslya helyi közössége támogatta.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Lakodalom van a mi utcánkba...
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.06.30.
  • LXXV. évfolyam 26. szám
Facebook

Támogatóink