home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Lakodalmaztak Muzslyán
Kónya-Kovács Otília
2013.04.30.
LXVIII. évf. 18. szám
Lakodalmaztak Muzslyán

A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete szervezésében immár nyolcadik alkalommal tartották meg a Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvényt. Akik ellátogattak a programra, amint mondani szokás, nagykanállal ettek.

Az eseményen került sor a lakodalmi disznópaprikás-főző versenyre, melyre ezúttal 15-en neveztek be. A bírálóbizottság a sok jó paprikás közül kiválasztotta az ízében „leglakodalmibb”-at: a nagybecskereki Svetozar Tatić főztjét. Tisztelve a hagyományokat — amely értelmében Muzslyán egy lakodalom sem múlhat el birkapaprikás nélkül —, erre az alkalomra az amatőr szakácsok két üstben készítették a közkedvelt ételt. Ilyenkor kevés ház kéményéből száll fel a füst, hiszen a háziasszonyok is inkább megvásárolják a birkapaprikást, melyről mindenki azt tartja, hogy nagy mennyiségben, üstben főve a legfinomabb.

A rendezvény egyik főmozzanata a vőfélyek és koszorúslányok találkozója, melyen a lakodalmi szokásokról folytatnak eszmecserét. Az idén kevés, mindössze hét vőfély jelent meg, és két „hazai”, valamint egy szentmihályi koszorúslány mutatkozott be. A koszorúslányok állítólag csak Bánátban „ékesítik” a lakodalmakat, a régi időkben egy-egy esküvőn akár 4—8 is serénykedett, kísérte a menyasszonyt.

A násznépet — mint minden évben — a hagyományápolók székháza elől kísérték a lakodalom színhelyére. Beszédet mondott a főszervező, Gregus József, a hagyományápolók elnöke, valamint Hallai Zoltán tanácselnök, aki kiemelte az ilyen jellegű rendezvények fontosságát.

A jelenlévők zeneszóval mentek a násznagyért és násznagynéért, őket is a főutcán kísérték végig. Közben a vőfélyek rigmusokat kurjongattak — leginkább a násznagyék „kontó’’-jára, és természetesen a szép számú nézősereg szórakoztatására.

Az idén a násznagy szerepét Somorai Péter és neje, Aranka töltötte be. Ők fogadtak minden vendéget, majd annak rendje és módja szerint beköszöntötték őket a vőfélyek. A bokréták, a vacsora és egyetlen lakodalmi jelenet sem maradt megfelelő köszöntő nélkül, így a hagyományok kedvelői megismerkedhetnek Vajdaság több településének lakodalmi szokásaival.

A Muzslyai lakodalomban az esti órákban már a Mozaik együttes „húzta” a talpalávalót. A kiváló hangulatú összejövetel mulatós kedvű vendégei hajnalig ropták a táncot, mint ahogyan az egy igazi lagziban szokás.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..