home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Lágyan ölelő textíliák
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.10.11.
LXXII. évf. 40. szám
Lágyan ölelő textíliák

Egy igényesen kialakított, kellemes és kényelmes otthon rengeteg apró, lényegtelennek tűnő részletből áll össze.

Létezik mégis egy nagyon fontos momentum: az anyagválasztás. A kifinomult bútorzat és a harmonikus textíliák jó érzékkel való összeválogatása adja meg ugyanis otthonunk stílusát.

Nagyon fontos megtervezni a szín- és a mintavilágot, továbbá a redőzést, mely ha megfelelő harmóniát és nyugalmat áraszt, akkor egységbe foglalja az enteriőrt.


Hangulatemelő lakástextilek

Nem szabad pánikba esnünk, ha bútorzatunkat egyszerűnek véljük, hiszen a melegséget, a puhaságot semmi mással nem tudjuk becsempészni otthonunkba, csakis lágy függönyökkel, puha tapintású kárpitokkal, szőnyegekkel, drapériákkal és párnákkal. Egy puha takaró és egy színben, textúrában hozzá illő párna egy egyszerű szövettel bevont kanapét is nagyon kényelmessé tud varázsolni. A természetes anyagok, a bársony, a velúr, illetve a bőrhatású darabok nagyon meleggé tudnak tenni egy nappalit, sőt, még a hálószobában is remek hangulatot keltenek. Nagyon divatosak a nagyanyáink korát idéző kötött, horgolt takarók, melyek egykoron kézimunkával készültek. Ha van hozzá türelmünk, mi is elkészíthetjük, ám használhatunk kordbársonyt, brokátot, selymet, taftot is.


 

A minták és a szövetek összhangja

A szövetek lehetnek egyszínűek vagy éppen mintásak (csíkosak, geometrikusak vagy virágmintásak). Előbb el kell döntenünk, melyik színt látnánk szívesen a lakásunkban, melyik árnyalat áll közel a szívünkhöz — ezekből a színekből keressünk textíliát. A legjobb, ha minden kategóriából válogatunk. Csodálatos látvány, ha szépen összeválogatunk több mintát egy színkategóriából, és ezeket alkalmazzuk a lakás egy-egy helyiségében. Természetesen érzéssel, finoman. A többféle minta lehet hasonló méretű, ám ha egy-egy darab kiemelkedik a többi közül, az is érdekes lehet. Az egyszínű anyagokhoz könnyű bármilyen mintásat választani, például egy sima bútorkárpithoz nagyon szépen illik a dús mintázatú díszpárna vagy takaró, sőt, akár csíkos szőnyeget vagy geometrikus mintázatú függönyt is választhatunk hozzá.


 

Puha plédek összhangja

A hideg időjárás közeledtével nem elhanyagolandó, hogy fizikailag is melegséggel töltenek el bennünket ezek a finom darabok. A fűtés ellenére, tévézés közben bizony jólesik a látványuk és a tapintásuk is — egyszerűen jót tesznek a hőérzetünknek.

Ha van rá lehetőségünk, készítsünk évszakhoz megfelelő garnitúrát függönyből, takaróból, díszpárnából, hogy gyorsan megváltoztathassuk lakásunk hangulatát.

Mielőtt azonban kiválasztatnánk a színt, a mintát és a stílust, azt is érdemes figyelembe vennünk, mekkora és milyen tájolású helyiségekről van szó, mennyi a természetes fény, stb. Köztudomású ugyanis, hogy a nagyobb minták és a sötétebb színek kicsinyítik a teret.

A klasszikus stílusú lakásba jól illenek a nehezebb anyagok — a függönyök dúsan zuhannak alá a padlóig. Modern lakásokba viszont inkább letisztultabb, könnyed, légies textíliákat válasszunk.


 

A szőnyegek kiválasztása

Ügyeljünk a szőnyeg kiválasztására, hiszen ennek a darabnak mind a bútorokhoz, mind a textilekhez illenie kell. Ha karakteresebb darabhoz ragaszkodunk, akkor érdemes a szoba többi textiljét hozzá igazítani, ám ha utólag szerezzük be, akkor talán jobb, ha semlegesebbet választunk.
 

Műszál kontra természetes anyag

Sokszor választunk műszálas anyagokat, hiszen kevés velük a gond, könnyen vasalhatóak — ha egyáltalán szükség van erre a lépésre —, és a mosásuk sem nagy ördöngösség, egyszóval könnyen kezelhetőek. Az is fontos szempont, hogy az áruk is jóval kedvezőbb, mint a természetes anyagból készült társaiké.

A természetes anyagok azonban megkövetelik a hozzájuk méltó környezetet is. Ha otthonunk a természetes anyagú berendezést követi (azaz, ha használunk követ, fát, naturális színeket), akkor mindenképp maradjunk a természetes textileknél. Nem mindegyik mosható gépben, vasalni is nehezebb őket, ám látványuk megéri a velük való fáradozást.

Ami engem illet, szeretek játszani a kontrasztokkal, társítani a csillogó selymet a sötét bársonnyal, a durvább anyagot a finom bőrrel, a halvány színeket az erősebbel. Érdemes kísérletezni, hiszen minden anyag társítása más és más végeredményt szül. Soha nem szabad tehát elhamarkodottan döntenünk, a szemünknek szoknia kell a látványt és a szívünknek is be kell fogadnia a lehetőségeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..