home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Lábnyomon kívül mást ne tessék hátrahagyni!
(o. i.)
2006.06.28.
LXI. évf. 26. szám
Lábnyomon kívül mást ne tessék hátrahagyni!

Az új sétaösvény bejáratánál a környezetvédelmi megmozdulás koordinátora, Pálinkás József, a Községi Tanács turisztikai illetékeseTiszavirág sétaösvény - olvasható a magyarkanizsai Tisza-parton álló táblán. Nem véletlenül alakították ki éppen a vámház és a sódertelep közötti partszakaszon a...

Az új sétaösvény bejáratánál a környezetvédelmi megmozdulás koordinátora, Pálinkás József, a Községi Tanács turisztikai illetékese

Tiszavirág sétaösvény - olvasható a magyarkanizsai Tisza-parton álló táblán. Nem véletlenül alakították ki éppen a vámház és a sódertelep közötti partszakaszon az új, 950 méter hosszú erdei sétaösvényt, hiszen a folyónak ezen a részén található a tiszavirág ősi élőhelye. Az avatót a múlt kedden, június 20-án tartották, amelyre nem kerülhetett volna sor a szervezetek és magánemberek összefogása, áldozatos, önkéntes munkája nélkül. Amiért nyilvánosan mondtak köszönetet a zentai DTD-nek, a Vajdasági Erdőgazdaságnak, a helyi Komunalac közvállalatnak, a Bratstvo sporthorgászainak, a magyarkanizsai kajakosoknak, Molnár Ferencnek, Szabó Nándornak, valamint Lipták Miklósnak és családjának. Köszönetet mondtak a civil szervezeteknek, külön elismeréssel adóztak a fogyatékkal élők érdekvédelmi szervezeteinek, akik összegyűjtötték mindazt a műanyag szemetet, amit az egészséges, de gondatlan és felelőtlen polgárok ide hordtak.
,,Alig egy emberöltő múlott el azóta, hogy nagyapámék először vittek el csókázni. (Az egy külön mese, hogy miért akkor és milyen indíttatásból.) Akkor egy ma már hihetetlen egyedszámú madársereg rebbent fel és fekete felhőként körözött az ártéri erdő felett. Mostanság már senki sem főz madárfiókából paprikást - amihez a Tiszából merítettek vizet -, mégis eltűnt a nyűvágó sereg. Ezeknek a kedves madárdoktoroknak a hűtlensége fáj-e valakinek? Vagy feledjük, és kész, elszálltak mindörökre?' - kérdezte a sétaösvény avatóján TÁCSI Béla, Magyarkanizsa tartományi képviselője. A kérdés ugyanis ez: vajon törvényszerű-e, hogy a modern kor vívmányai megöljék az élővilágot? A válasz: nem. ,,Aki megismerte és megszerette a mi folyónkat, félteni és védeni fogja a szennyeződéstől, a millió műanyag palacktól, hogy legyen még mit átadni a jövőnek, unokáinknak. És merem remélni, hogy azok, akik ezen az ösvényen járni fognak, megőriznek maguknak valamit, a padokon megpihenve fölfedezik a természet csodáját, fontos lesz számukra a fű zöldje, a fák árnyéka, a madarak éneke, a kabócák zenéje és pusztuló világunk még létező sokfélesége, amelyek nélkül meghal a lélek' - mondta Tácsi Béla, s megtoldotta egy történettel. Amikor a sétaösvény elképzelése kezdett valósággá válni, voltak, akik rákérdeztek: út oda? Nincs ott semmi. Minek? Márpedig van. Lehetőség megismerni környezetünket, hogy mind kevesebb legyen az olyan család, mint például az a topolyai, amely tavaly lefényképezte a Tiszán úszó békalencsét, és boldogan újságolta: jókor jöttek, mert virágzik a Tisza!
A sétaösvény hivatalos átadása után - a szalagot KÖRMÖCI Károly polgármester vágta át - a civil szervezetek képviselői szándéknyilatkozatot nyújtottak át neki, melyben készségüket fejezik ki a sétaösvény gondozása és a terület természetbarát, bölcs hasznosítású helyreállítása érdekében, amely kitűnő terepet biztosíthatna a felnövekvő generációk ökológiai nevelésére és a polgárok környezetvédelmi szemléletváltására. A sétaösvénynek a sódertelephez közeli részén a gyerekek és felnőttek szalonnát süthettek, és megnézték azt a szabadtéri kiállítást, amelyen a civil szervezetek mutatkoztak be. ,,Az Ozoray Árpád Művelődési Egyesület képzőművészei örömmel tettek eleget a felkérésnek, hogy a megnyitón részt vegyenek, fessenek. Itt vannak a civilek, sikerült őket megmozgatni, sikerült összefogni a község mindazon civil szervezeteit, melyek a környezet megóvását szorgalmazzák. Ez itta lényeg' - nyilatkozta lapunknak PÁLINKÁS József, a Községi Tanács idegenforgalmi megbízottja. A megmozduláson ott volt a Csigabiga, a Fénybárka, a Zöld Világ, a Kecsketenyésztők Egyesülete, eljöttek a sporthorgászok, a kajakosok, akiket halászlével vendégeltek meg a szervezők. Az öblös bográcsok közelében pedig - ahogy a sétaösvényen több helyen is - ott áll a kétnyelvű tábla: Kellemes sétát kívánunk! Lábnyomon kívül mást ne tessék hátrahagyni.
Szombaton és vasárnap: Horgászfesztivál
A sétaösvény fontos helyszíne lesz az idei (és minden elkövetkező) horgászfesztiválnak. A hangverseny a vízen a sódertelepről indul. Ami a fesztivált illeti, annak részletes műsorát már közöltük lapunkban. Most, előzetesként, a kulturális műsorról néhány szót. A két nap műsora két különböző stílust képvisel. Szombaton a hagyományok tiszteletének jegyében a népi tradíciók elevenedek meg zenés-táncos formában a színpadon - és a vízen is, hiszen a Tisza virágzását köszöntő hangverseny és a fáklyás, lampionos felvonulás is a folyó hullámain zajlik. A tiszavirágok táncában úszó mólón a természeti csodát a kiskunhalasi Lyra Együttes zenéje köszönti. A horgászfesztivál szombat esti ünnepélyes megnyitóján a magyarkanizsai Tisza Néptánc Egyesület, a horgosi Bartók Béla ME és a kanizsai Szent Száva Szerb Művelődési Egyesület lép fel. A fáklyás, lampionos csónakfelvonuláson - mely régi helyi hagyományt elevenít fel - a lángok táncát a Mezőkövesden élő Polgár Lilla népdalénekes és az oromi Asztalos Alfréd klarinétjának hangja kíséri. A strandon gyújtott tábortűznél a zentai Careoke de Brasil együttes szalon- és népzenéje szórakoztatja a közönséget. Vasárnap este, a fesztiválzáró utáni bulin a magyarországi Sugarloaf együttes lép fel, melynek énekesnője Dér Henrietta.
,,A XI. Horgászfesztivál szervezői annak reményében, hogy a gazdag kínálatban mindenki megtalálja a neki tetsző programot, szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!' - üzenik a Tisza partjáról. Abban a reményben, hogy július 1-jén és 2-án nagyon-nagyon sokan lesznek a Vajdaságban, akik úgy érzik: minden út Magyarkanizsára vezet.
Az úthálózat fejlesztésére Magyarkanizsa kap legtöbbet
,,A turizmus és a mezőgazdaság fellendítése elképzelhetetlen az úthálózat fejlesztése nélkül. Tavaly avattuk a Kishomokra vezető 6 kilométeres felújított utat és a Horgos központjában kiépített körforgalmat, s ezt az 1:1 gyakorlatot (minden 1 dinár támogatáshoz 1 dinárt a saját eszközforrásainkból biztosítunk) a jövőben is folytatni fogjuk. Folyamatban van a Zimonjiæ-Velebit útszakasz felújítása, ami egyben kiszélesítést is jelent, immár európai normák szerint. A köztársasági támogatásból kapott pénzt az adorjáni, kispiaci, oromi, oromhegyesi és martonosi utak kiszélesítésére fordítjuk' - mondta a múlt kedden délután megtartott sajtótájékoztatón KÖRMÖCI Károly polgármester. A sajtótájékoztatón dr. Branko JOCIÆ, a Szerbiai Utak Közvállalat igazgatója bejelentette: a közvállalat 4 községgel, Szabadkával, Magyarkanizsával, Zentával és Adával írt alá szerződést a regionális és helyi utak kiépítéséről. A szerződés értelmében az elkövetkező két évben Szabadka több mint 1 milliárd dinárt, Magyarkanizsa 389 millió, Zenta 250 millió, Ada csaknem 100 millió dinárt kap a köztársaságtól erre a célra. Jociæ szerint ez lesz az elmúlt száz év legnagyobb szerbiai befektetése az országnak ezen a részén, mert a kormány és a nagyberuházások minisztériuma is úgy gondolja: az Európa kapujában fekvő községekben létfontosságú az úthálózat megjavítása, hiszen Szerbia is szeretne az európai népek nagy családjához tartozni.
Az útépítési akció tehát elkezdődik. A támogatások nyertese pedig egyértelműen Magyarkanizsa. Hiszen ha a község nagyságát és lélekszámát nézzük, akkor a Tisza-part határközsége több pénzt kap majd Belgrádtól, mint Szabadka.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..