home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Labdarúgás, kézilabda és cselgáncs a határokon át
Tóth Tibor
2021.07.15.
LXXVI. évf. 27. szám
Labdarúgás, kézilabda és cselgáncs a határokon át

A tóthfalui Nyers István Akadémia Sportegyesület és a Tompai Sportegyesület közös, határon átnyúló (IPA) pályázata, a MultiSport a határon át elnevezésű projektum pozitív elbírálásban részesült. A projektum — melynek összértéke 119 130 euró, ebből az Európai Unió hozzájárulása 101 260,50 euró — nyitókonferenciáját az elmúlt szombaton Palicson, az Ökoközpontban tartották meg.

A MultiSport projektum célja három sportág — a labdarúgás, a kézilabda és a cselgáncs — összefogása, ezáltal szélesebb keretet teremtve a célcsoport számára a jószomszédi kapcsolatok kiépítéséhez, közös sport- és szabadidős rendezvények szervezésével a határ menti régióban.

A projektum fő célcsoportja a közös aktivitásokban részt vevő foci-, cselgáncs- és kézilabdacsapatok tagjai, tíz-tizennyolc éves gyerekek. A projektum során a három sportágban és három tevékenységben mindkét országból megközelítőleg 370 fiatal játékos vesz részt. Az utolsó nagyszabású rendezvényen, a tömeges sportfesztiválon mintegy 200 fő bevonását tervezik.


A nyitókonferencia

Labdarúgó-minikupák, fejlesztő továbbképzések a testnevelő tanárok számára, közös edzőtáborok, cselgáncsversenyek, táborok, szemináriumok, kézilabdatornák, fejlesztő workshopok oktatók számára és más tömeges sport- és szabadidős rendezvények, fesztiválok lesznek megszervezve a határ mindkét oldalán, melyek összehozzák a potenciális résztvevőket, a határ menti térség lakosait, új lehetőségeket nyitva a régió számára, mely ezáltal élhetőbbé válhat. A projektum vezető kedvezményezettje a Nyers István Akadémia Sportegyesület, első kedvezményezettje pedig a Tompai Sportegyesület.


MultiSport a határon át

A nyitókonferencia résztvevőit elsőként Utasi Jenő, a Nyers István Akadémia elnöke üdvözölte. Kiemelte, hogy a járványhelyzet miatt a nyitókonferenciát nem tarthatták meg tavaly novemberben, de nem ültek ölbe tett kézzel, hiszen partnereikkel találkoztak, az eszközbeszerzésre vonatkozó pályázatot kiírták, és alig várták, hogy a járvány enyhülésével bátrabban gondolkodhassanak.

— A történet elsősorban a fiatalokról szól. Bízom benne, hogy mindhárom sportágban nagyszerű kapcsolatok alakulnak ki. A projektum célja, hogy egymás helyzetét, problémáit megismerjük, és közösen fejlődjünk. A pályázat teljes összege 119 130 euró, az Európai Unió hozzájárulása 101 260, 50 euró. Ebből a mi részünk 61 065 euró, a tompaiakat pedig 58 065 euró illeti — emelte ki Utasi.


A tóthfalui Nyers István Labdarúgó Akadémia edzői

Bálint Brigitta, Tóthfalu Helyi Közösségének alelnöke mielőtt a jövőbe tekintett volna, a múltról ejtett néhány szót.

— Kis falunk alapítója, Tóth József földbirtokos földjei egy részét szétosztotta napszámosainak és más, föld nélküli lakosoknak. Feleségével, Wagner Máriával 1902-től 1909-ig templomot építettek, és a település központja új arculatot kapott. Tóth József a helyiek szívében elültette az összetartozás fontosságának a magját, ami a mai napig jellemzi közösségünket. Nagyon büszkék vagyunk a Nyers István-sportegyesület munkájára, ahol minden a labdarúgással kezdődött. 2011-ben Vajdaság első labdarúgó-akadémiájaként alakult meg a magyar kormány sportfejlesztési stratégiájának és a helyi közösség akkori vezetőinek tenni, fejleszteni akarásának köszönhetően. Két évvel ezelőtt az akadémia a cselgáncsszakosztállyal egészült ki. A tehetséges, sportolni vágyó fiataloknak a tóthfalui Kaszap István Kollégium nyújt otthont. Nagyon örülünk a tompaiakkal való együttműködésnek, minden bizonnyal kölcsönösen sokat tanulhatunk egymástól — mondta Bálint.


A magyarországi vendégek egy csoportja

Véh László, Tompa polgármestere kiemelte, hogy Tompa városa jövőre ünnepli fennállásának századik évfordulóját.

— A történelem létrehozott egy határvonalat, melyet a határon átívelő pályázatok adta lehetőségeknek köszönhetően lebonthatunk, a régi kapcsolatokat újraépíthetjük. A projektum lényege, hogy kapcsolatainkat el tudjuk mélyíteni, és újakat alakítsunk ki. Hiszem azt, hogy erre a projektumra a jövőben további pályázatokat építhetünk — nyilatkozta Véh.

Kiss Róbert, a program koordinátora elmondta, hogy számukra a kézilabda még újnak számít, de a pályázat segítségével olyan eszközöket és felszerelést szerezhetnek be, amellyel a kézilabdát is elindíthatják.

— A labdarúgás szempontjából csúcstechnológiás eszközöket szerezhetünk be, melyeknek a játékosaink megfigyelésében, monitorozásában, valamint az edzés terhelésében lesz óriási szerepük. A cselgáncsszakosztály egyedi szőnyegeket vásárolt a pályázat eszközeiből, melyben közös versenyek, programok, táborok szerepelnek. Mindhárom sportágban külön táborok lesznek szervezve, emellett az edzők is külön képzésben részesülnek. A két sportegyesület edzői szakmai eszmecseréken, konferenciákon vesznek részt, ezáltal mindkét egyesület eredményesebb lesz a jövőben. Közös bajnokságok, versenyek vannak tervben, februárban pedig, a projektum zárórendezvényén, a közös sportfesztiválon több mint 200 gyerek sportol együtt, mérkőzik meg egymással labdarúgásban, kézilabdában és cselgáncsban.

Friebert László, a Tompai Sportegyesület képviselője elmondta, hogy a pályázatnak köszönhetően folyamatban van fitnesz- és kondigépek beszerzése, melyek értéke 5 millió forint. Friebert is reményét fejezte ki, hogy a két település, a két sportegyesület között bimbózó kapcsolatok alakulnak ki.

A projektum 2022. február 28-án zárul.

Az akadémia pályái felülnézetből (Böröc Anna felvétele)

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..