home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Laban: Decemberben alapkőletétel a palicsi wellnessközpont kiépítésére
Kartali Róbert
2018.11.28.
LXXIII. évf. 47. szám
Laban: Decemberben alapkőletétel a palicsi wellnessközpont kiépítésére

Kedden ülésezett a szabadkai városi képviselő-testület. A 19. rendes ülésen 22 napirendi pont szerepelt.


A szerző felvételei

A tanácsnokok a többi közt módosították a város idei költségvetését, hat közvállalat igazgatójának kinevezéséről döntöttek, a polgármester pedig bejelentette, hogy december végén megkezdődik a palicsi wellnessközpont kiépítése, megtörténik ugyanis az alapkőletétel.

Záróhatározatot fogadtak el a város költségvetésének az év első kilenc hónapjában történt megvalósításáról, majd egy rendelettel megszavazták az idei költségvetés módosítását és kiegészítését. Ez a két pont robbantotta ki a legnagyobb vitát a hatalmi többség és az ellenzék között. Tény, hogy a költségvetés bevételei az év első háromnegyedében a tervezetthez képest csupán 55 százalékban valósultak meg. Ezt nehezményezték az ellenzékből politizáló tanácsnokok, a várost irányító politikai opció szerint azonban ebben nincs semmi kivetnivaló, az előző évnek ugyanehhez az időszakához képest ugyanis most 8 százalékkal, azaz 218 millió dinárral több bevételt valósítottak meg, továbbá a városi büdzsé megvalósulásának teljes képe is csupán az év végére fog igazán kirajzolódni. 

Bogdan Laban, a város polgármestere bizakodóan nyilatkozott ezzel kapcsolatban, szerinte az idei évi költségvetés realizálása végül a 90 százalékot is elérheti. Az idén befejezik az Y elágazásnak az autópálya és a Zombori út közötti szakaszát, 2019-ben pedig már a kelebiai határátkelővel is összekötik. Jövőre folytatódik a Népszínház épületének felújítása is, valamint a palicsi új wellnessközpont megépítésének közbeszerzési eljárása is sikeresen lezárult, ezért várhatóan december végén megtörténhet az alapkőletétel, ami különösen fontos a város számára. Ennek a beruházásnak az első szakaszára mintegy 320 millió dinár lett előirányozva, a következő évben pedig a köztársasági és a tartományi forrásokból, valamint a városi költségvetésből különítik el a második fázisra szükséges 750 millió dinárt is. Egyébként az elmúlt két és fél év alatt csaknem 3 milliárd dinár folyt be a város költségvetésébe a magasabb közigazgatási szintekről — hangsúlyozta Laban.

A költségvetésről szóló rendelet módosításával 977,5 millió dinárral csökkentették a város büdzséjének kiadási oldalát. Az egyik legjelentősebb kiadás csökkenését az eredményezte, hogy több nagyberuházás esetében is kitolódott a határidő, így az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank által finanszírozott, a Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzésére vonatkozó projektum, valamint a Népszínház épületének felújítási munkálatai is csak jövőre folytatódnak. Ezzel kapcsolatban Nágel János, a VMSZ frakcióvezetője a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy rendelkezésre állt 500 millió dinár a Népszínház felújításának folytatására, viszont az áprilisban kiírt közbeszerzési eljárásra nem érkezett megfelelő ajánlat.

A költségvetés kiadási oldala is módosult, hiszen transzfereszközök érkeztek köztársasági szintről. Itt két nagyobb beruházás említhető, a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény központi konyhájának felújítása és kibővítése 20,7 millió dinár értékben, melyből 5,3 millióról a város gondoskodik, a másik beruházás pedig a Közgazdasági Kar és a város közös projektuma, egy regionális innovációs startupközpont létesítése, melyre 40,1 milliót irányoznak elő.

Az ülésen hat közvállalat igazgatójának kinevezéséről is döntöttek. Két közvállalat élén történt változás, a Stadion Kommunális Közvállalat igazgatójának Tamara Dimitrioski okleveles közgazdászt nevezték ki. Ezt a közvállalatot 2013 decemberétől Tóth Róbert vezette. Igazgatóváltásra került sor a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat élén is, Ilinka Vukoja ezt a tisztséget szintén 2013 óta töltötte be, őt Dejan Ljubisavljević okleveles közgazdász váltja. További négy közvállalat igazgatójának kinevezéséről is döntöttek, ezek esetében azonban személyi változás nem történt. Így az elkövetkező négy évben a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalatot a továbbiakban is Slobodan Milošev vezeti, a Temetkezési Kommunális Közvállalat igazgatói tisztségét Vesna Prćić tölti majd be, a Subotica-trans élén Aleksandar Aleksić marad, a Parking Kommunális Közvállalat igazgatója pedig a továbbiakban is Milorad Slijepčević lesz.

Az ülésen a tanácsnokok egyebek között rent fogadtak el a város 2018 és 2020 közötti időszakra vonatkozó közlekedésbiztonsági stratégiájáról, illetve az ezzel kapcsolatos cselekvési tervről. Ezek célja, hogy a közlekedésben ne veszítsék életüket gyermekek, továbbá hogy megfeleződjön a súlyosan sérült gyermekek száma. Az ülésen ezenkívül rent fogadtak el a lakó- és az üzleti célú épületek házirendjéről, valamint a kommunális rendről szóló rent is módosították.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..