home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
LX. Gyöngyösbokréta és XLVII. Durindó
2024.03.25.
LXXIX. évf. 12. szám
LX. Gyöngyösbokréta és  XLVII. Durindó

Ada, 2024. JÚNIUS 8–9.

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett – június 8-án és 9-én rendezi meg a LX. Gyöngyösbokrétát és a XLVII. Durindót, amelyre nagy szeretettel várnak mindenkit.

Az idei fesztivált az Együttműködő nemzet éve jegyében szervezik meg – ünnepelve hagyományainkat, a megtartó erőt, a gondviselést és az együvé tartozásunkat, hálával teli szívvel emlékezve azokra az elődökre, akik 45 évvel ezelőtt megszervezték Adán a XVI. Gyöngyösbokrétát, valamint Bodor Anikóra, akinek útmutatásai örökérvényűek.

Dr. Kiss Lajosra és az általa 50 éve közreadott Horgosi népdalok című daloskönyvére is méltó módon emlékezik majd meg a vajdasági magyarság, hiszen idén a Vajdasági Magyar Művelődés Intézet gondozásában az kibővítve jelenik meg újra.

Nagy tisztelettel emlékezünk meg 2024-ben Bartuc Szilveszterre és Vlasity Károlyné Zélity Klárára, akik mindketten Ada község szülöttjei, és akik – tanítói, alkotói és gyűjtő munkásságukkal – megkerülhetetlen egyéniségei voltak a vajdasági népzenei és néptáncmozgalomnak. Jelentős évfordulónk idén az első moholi római katolikus templom építésének 200 éves évfordulója is.

Felemelő tudni azt és emlékeztetni magunkat arra, hogy az idei a sorrendben hatvanadik Gyöngyösbokréta. Az elsőt 1936-ban szervezeték meg Gomboson. Erről a Reggeli Újság című lap így ír: „Most csillogtatta meg először népünk ősi kincseit, azzal a tudattal, hogy abból kedvünk szerint meríthessünk” majd így folytatja „…ez a Gyöngyösbokréta volt magyarságunk benső összeborulásának élő bizonysága”.
 

A házigazdák a napokban e-mailben értesítik ki a művelődési egyesületeket és népművészeti együtteseket.

A jelentkezés – amelynek határideje 2024. április 30. – az idei évben is online formában történik.

A LX. Gyöngyösbokréta Fesztiválra jelentkezni itt lehet:
https://forms.gle/DZm5HBE7HgtMLsBx9

A XLVII. Durindó Fesztiválra itt van lehetőség online regisztrálni:
https://forms.gle/yoq4TJbkJ9A86tRXA

Bővebb információ a Fesztivál két háttérintézményének referensétől:

  • a 062-566-234-es számon Juhász Gyulától, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársától,
  • Brezovszki Rolandtól, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség munkatársától a 069-5541-215-es elérhetőségen kérhető,
  • vagy keressék az Adai Szervezőbizottság vezetőjét, Varga Líviát a bokretadurindoada@gmail.com vagy a 062-8-695-882-es elérhetőségek valamelyikén.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..