home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
LAKODALOOOM!!!
Kónya-Kovács Otília
2009.04.29.
LXIV. évf. 17. szám
LAKODALOOOM!!!

Indul a násznép- kurjantgatták a vőfélyek Muzslya főutcáján, amikor a násznagyékat meg a népes násznépet kísérték a Muzslyai Lakodalomba, a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete szervezte rendezvényre. A program a délelőtti órákban etnovásárral kezdődött. Erre az alkalomra...

Indul a násznép

- kurjantgatták a vőfélyek Muzslya főutcáján, amikor a násznagyékat meg a népes násznépet kísérték a Muzslyai Lakodalomba, a muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesülete szervezte rendezvényre. A program a délelőtti órákban etnovásárral kezdődött. Erre az alkalomra eljöttek a képzőművészek Nagybecskerekről, a kézművesek Elemérről, Aradacról, de itt volt Nagy Béla borász Temerinből, azonkívül néhány játékárusító is (a gyerekek nagy örömére), továbbá cukrászok és első ízben kürtöskalács-készítők is. A szabadkai Pozsár házaspár, Ágnes és Vilmos jóvoltából a muzslyaiak is megkóstolhatták ezt a hagyományos erdélyi magyar finomságot, mely valamikor lakodalmi csemegének számított.
Tudvalevő, hogy Muzslyán talán nincs is olyan lakodalom, amelyben ne szolgálnának fel birkapaprikást ebédre. Híres is ám a muzslyai birkapaprikás! Éppen ezért ezúttal két üstben tették fel rotyogni az amatőr szakácsok, hogy jusson belőle bőven mindenkinek.
Kocsobán Ervin, a muzslyai fővőfély elmondta: tizenöt zentai, szabadkai, hajdújárási, csókai, szajáni, királyhalmi és helybeli társával együtt vezette le a lakodalmat, ez a rendezvény ugyanis a hagyományokat hivatott ápolni, továbbéltetni, miközben vőfély- és koszorúslány-találkozónak is beillik. Koszorúslányként csak a muzslyai lányok képviseltették magukat, ők mutatták be, mi is a dolga a menyasszony, illetve a vőlegény ''küldöttei”-nek. Persze, a vőfélyeknek is akadt bőven tennivalójuk!
A Muzslyai Lakodalomba második alkalommal jött el a 84 esztendős zentai Bicskei István, aki ezúttal is a legidősebb vőfélye volt a találkozónak. Elmondta, 1937. szeptember hónap utolsó keddjén - merthogy abban az időben még keddi napon tartották a lakodalmat - kezdte vőfélybojtárként a vőfélykedést, majd néhány év után önállóan folytatta ezt a mesterséget. Közben azt is megtudtam a rangidőstől, hogy az idén egy olyan háznál vezeti majd le a lakodalmat, ahol a nagymamától kezdve a család minden nőszemélyének esküvőjén ő volt a vőfély. Most a dédunokára került a sor a férjhez menésben. István bácsi kijelentette: ezzel a lakodalommal be is fejezi a pályafutását, ám a többi vőfély véleménye szerint ezt nem lehet abbahagyni...
A királyhalmi Kovács János, a vajdasági vőfélytalálkozó megálmodója elmondta, hogy nyolc évvel ezelőtt indította útjára ezt a mozgalmat, és már akkor ajánlotta a muzslyai fiataloknak: ki-ki a falujában is szervezzen találkozót.
A hagyományápolók székháza előtti téren a rendezvény részvevőit üdvözölte Dobó József, a helyi tanács művelődési ügyekkel megbízott tagja is, akinek Kovács János köszönőlevelet adott át, amiért a tanács támogatta a muzslyai hagyományápoló vőfélyek részvételét a nemrégiben megrendezett VI. Vajdasági Vőfélytalálkozón.
Az esemény részévé vált, hogy a násznagyokat, a násznépet zenészekkel kísérik el a vőfélyek az esti bál helyszínére. Így volt ez az idén is! Az egyesület legidősebb tagjai, a Mári házaspár töltötte be a násznagyék szerepét, ők fogadták a vendégeket. A vőfélyek pedig minden egyes bálozót beköszöntöttek, vagyis a saját hagyományaik szerint ajánlották a násznagy úr ''kegyeibe”, egyben bemutatva a tájegységek szokásait.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..