home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kutyavilág
Tóth Péter
2020.09.05.
LXXV. évf. 36. szám
Kutyavilág

Németországban egy, a közelmúltban beterjesztett javaslat szerint miniszteri rendelettel napi kétszeri sétáltatásra kötelezhetik a kutyatartókat. A tervezett határozat értelmében az ebeknek legalább napi egy óra mozgást kell lehetővé tenni, mégpedig a tartási helyükön kívül. A javaslat azt is tartalmazza, hogy ehhez naponta legalább kétszer a szabadban kell sétáltatni őket. A szövetségi mezőgazdasági és élelmezési minisztérium tervezetében áll még, hogy a kutyatartóknak gondoskodniuk kell arról, hogy az állat ne legyen egész nap egyedül. A gazdának vagy az általa alkalmazott gondozónak naponta többször külön kell foglalkoznia az állattal.

Egyelőre egyeztetésre küldték ki a javaslatot a szakmai szervezeteknek és a tartományi kormányoknak. Amint ez befejeződik, várhatóan 2021 elején ki is hirdetik a rendeletet. A kutyák „jogait” érintő új szabályozás állítólag a kutyák szükségleteire vonatkozó, új tudományos felismerések alapján készült. Kutatások alapján megállapították ugyanis, hogy az állat fejlődéséhez és egészségének megőrzéséhez gondoskodni kell a „megfelelő mennyiségű mozgásról és környezeti ingerről”.

A minisztérium tájékoztatása szerint a rendelet betartását a tartományi hatóságok ellenőrzik majd. Nehéz elképzelni, hogy mégis hogyan lehet ezt szigorúan betartatni, hiszen még ha be is csengetnek minden egyes kutyatulajdonoshoz, hogy megkérdezzék, megvolt-e a két séta, nem biztos, hogy megbízható információkhoz jutnak. Hiszen a tulajdonos úgyis azt mond, amit akar. A kutya meg hát megmondani nem tudja. Emellett ha valamilyen módon nem vezetik be a jogaiba, vagy nem lesz minden kutyának jogvédője, nem tudja hatékonyan érvényesíteni jogait.

„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik” — mondta egykor Mahatma Gandhi. Szavait napjainkban is gyakran idézik, valóban sok igazságot rejtenek magukban. Az állatok, így a kutyák „jogaival” kapcsolatos elképzelések és fejlemények azonban számos kérdést is felvetnek. Félreértés ne essék, mindenképp pozitív fejlemény, amikor azt tapasztaljuk, hogy a világ mind több országában ismerik fel az állatvédelem fontosságát. Hazánkban is rengeteget változott a helyzet, jó irányban. Sajnos azonban még mindig látni kegyetlen módon, láncon tartott, rosszul táplált, sanyargatott ebeket is.

Ha továbbgondoljuk Gandhi mondását, egy nemzet nagysága nyilván abban is megmutatkozik, hogyan viszonyul a vele együtt élő őshonos kisebbségekhez. Európai polgári kezdeményezést indított az uniós tagállamok területén élő őshonos kisebbségek védelmét ernyőszervezetként képviselő Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), Minority Safepack (Kisebbségvédelmi Csomag) néven. A petíció aláírói arra kérik az EU-t, hogy növelje a nemzeti és a nyelvi kisebbségek védelmét, illetve támogassa az unió kulturális és nyelvi sokszínűségét. 

Miközben a brüsszeli bürokrácia költséges programokat szentel a bevándorlók támogatására, a nemzetállamok törvényhozása pedig a kutyák érdekvédelmét is célul tűzi ki, az őshonos kisebbségek elnyomását nem minden esetben sikerült megakadályozni. Egyes államok évek óta tagjai az európai közösségnek, mégis gond nélkül korlátozhatják például a magyar kisebbség jogait. A kisebbségek védelme ugyanis tagállami hatáskörnek minősül, így arra nincs uniós szintű szabályozás. A kezdeményezésben foglaltak megvalósításához az unió hét államából 1 millió aláírásnak kell összegyűlnie. Ez utóbbi már teljesült, de feltétel lenne még, hogy hét állam területéről legyenek meg az aláírások. A határidő áprilisban lejárt, de a járvány miatt hosszabbítottak, és november 7-éig van még lehetőség aláírni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..