home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Küszöbön a háború?
Kartali Róbert
2020.10.01.
LXXV. évf. 40. szám
Küszöbön a háború?

Összecsapások Azerbajdzsán és Örményország között — Történelmi magyar siker Marosvásárhelyen — 33 millió koronavírusos eset

Összecsapások Azerbajdzsán és Örményország között

Kihirdették a rendkívüli állapotot, és teljes katonai mozgósítást rendeltek el Örményországban, miután összecsapás tört ki az örmény és az azerbajdzsáni haderő között a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régióban. Vasárnap óriásira nőtt a feszültség a két ország között, miután Jereván közlése szerint az azeri erők nehéztüzérséggel támadtak célpontokat Hegyi-Karabah területén. Azeri közlés szerint akciójuk ellencsapás volt, válasz arra, hogy az örmény támogatást élvező erők azeri célpontokat támadtak a régióban. A két, egymással szomszédos korábbi szovjet köztársaságnak régóta területi vitája van egymással: a túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben kinyilvánította függetlenségét, vagyis elszakadását Azerbajdzsántól. Baku fegyverrel lépett föl a szeparatisták ellen, és bár a felek 1994-ben fegyverszünetet kötöttek, a térség azóta is alacsony intenzitású fegyveres konfliktus színtere. Júliusban a szinte mindennapos határ menti villongásoknál komolyabb összecsapás tört ki Hegyi-Karabahtól északnyugatra, az azeri—örmény határ térségében. A felek akkor is egymást okolták a konfliktus elmérgesedéséért. Az azeri és az örmény támogatást élvező erőket egymástól elválasztó vonal sűrűn aláaknázott senki földje, vagyis nem lakott területen húzódik — jegyezték meg hírügynökségi tudósítások. Vasárnap a világ vezetői, valamint Ferenc pápa is az örmény—azeri összecsapások beszüntetésére szólítottak fel, kivéve Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, aki országa támogatásáról biztosította Azerbajdzsánt. (MTI)


Fotó: biztonságpolitika.hu


Történelmi magyar siker Marosvásárhelyen

Jelentős sikereket hozott az erdélyi magyarság számára a vasárnapi romániai önkormányzati választás. A legnagyobb győzelem egyértelműen Marosvásárhely visszaszerzése. Itt él az erdélyi városok közül a legnagyobb magyar közösség, ám a település összlakosságához képest kisebbségben van. Így bravúr, hogy — húsz év román vezetés után — újra magyar polgármester veszi át az irányítást. Ugyanígy sikerült visszavenni Szászrégen és megtartani Szatmárnémeti irányítását. A következő ciklusban négy erdélyi megyét is vezethet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség színeiben megválasztott tanácselnök. A székelyföldi Hargita megyében Borboly Csaba, Kovászna megyében Tamás Sándor szerzett újabb elnöki mandátumot. Maros megyében Péter Ferenc, Szatmár megyében pedig Pataki Csaba folytathatja a munkát. Pásztor István, a VMSZ elnöke Facebook-bejegyzésében gratulált Kelemen Hunornak és az RMDSZ-nek a történelmi jelentőségű választási eredményhez. Kiemelte, ez a siker abba a tendenciába illeszkedik, amely júniusban itt Vajdaságban kezdődött a magyar választópolgárok támogatásával, és alátámasztja azt az alapigazságot, hogy a határon túli magyar közösségek csak akkor győzhetnek, ha egységet tudnak felmutatni. (M1, Facebook)

 

33 millió koronavírusos eset

Világszerte immár mintegy 33 millió ember fertőződött meg a koronavírussal, a halálos áldozatok száma megközelítette az 1 milliót, a gyógyultaké pedig lassan eléri a 22 milliót a Johns Hopkins Egyetem összesítése alapján. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint azonban a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. (MTI)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..