Kultúrtörténeti kaleidoszkóp

Kultúrtörténeti kaleidoszkóp

Noha a fővárosi színházteremtők tulajdonképpen már a huszadik század elején birtokukba szerették volna venni a Margitszigetet, az elképzelés csak nyolcvan évvel ezelőtt, dátumra pontosan 1938. június 18-án ölthetett végül testet.

A mintát a Szegedi Szabadtéri Játékok hozták, helyszínül a víztorony előtti platót választva. Mint feljegyezték, „a háromezer-ötszáz személyes nézőtérrel szemben ötven méter mélységű távlati képet adó, ősfákkal és növényzettel körülvett színpad állt. Eső esetén a közönség a víztorony köré épített hat méter széles, száz méter hosszú fedett sétány alá húzódhatott.” A nyitóprodukciót William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátéka képezte. 1944 nyarán viszont „az előadásokat hirdető zászlót már nem tűzték ki a víztorony tetejére. A háború pusztítása a Margitszigetet sem kímélte, a szabadtéri színpadot lebombázták.” Az újjáépített művelődési színhely öt évvel később, 1949. augusztus 6-án nyitja meg újra kapuit. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad legutóbbi, 2013 tavaszában megindított, kétéves rekonstrukciója során „helyreállították a víztorony homlokzatát, mely impozáns díszkivilágítást is kapott. A nézőteret újra szigetelték, a nézőtéri székeket kicserélték. (…) A színpad fölé (…) új, feszített szerkezetű tető került.”

(külső hivatkozás: https://szabadter.hu/margitszigeti-szabadteri-szinpad)


A szerző felvételei

Az idei, jubileumi évad szervezői ugyancsak gazdag és sokszínű programmal szólítják meg az érdeklődőket. Szervesen illeszkedve az idei Budapesti Nyári Fesztivál alapkoncepciójához, mely 2018. június 10-e és szeptember 1-je között várja látogatóit a Margitszigeten, illetve a Városmajor szabadtéri színpadán.

(programajánló: https://www.jegymester.hu/hun/Festival/8144410/Budapesti-Nyari-Fesztival-2018)

Helyszíni fényképeink július elsején készültek a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, Szabó Balázs Bandájának egész estet betöltő koncertjén.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Kultúrtörténeti kaleidoszkóp
Múzsaidéző
Kultúrtörténeti kaleidoszkóp
Múzsaidéző
  • 2020.05.29.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Facebook

Támogatóink