home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Kultúrtörténeti barangolás
Martinek Imre
2023.05.06.
LXXVIII. évf. 18. szám
Kultúrtörténeti barangolás

Május 6-a

Május 6-a, vagyis Szent György napja (szerbül: Đurđevdan) a szerb ortodox egyház egyik legfontosabb, a tavasz kezdetének hagyományos köszöntéséhez kapcsolódó ünnepe.

A keresztény mitológia úgy tartja, hogy Szent György a hitéért vállalt mártírhalált. Ikonokon általában lóháton ábrázolják, amint éppen megöl egy sárkányt. Kultúrtörténeti barangolásainkból ezúttal — természetesen az esemény apropóján — Budapest belvárosából hoztunk néhány vonatkozó fotográfiát. A Szent György Nagyvértanú szerb ortodox templomról, illetve annak külső motívumairól.

A törökök elől menekülő szerb telepesek 1695 és 1698 között egy középkori templom alapjaira új templomot építettek, melyet Szent Györgynek szenteltek, majd 1731-ben lebontottak. A jelenlegi templomot 1733-ban állították a salzburgi Mayerhoffer András (1690—1771) tervei szerint. A harangtorony 1752-ben épült fel, és a főhomlokzat is ekkor nyerte el mai, végleges képét. A barokk templom kertjét kőfal kerítés határolja. A copfstílusú utcai díszkapu (1776-ban készült el) képfülkéjében Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló kerámiakép látható. Az alatta lévő új, ma is használatban lévő kovácsoltvas bejáró közvetlenül az utca szintjének megemelése után (1932) megformázott mestermű.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..