home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kulturális otthon a közösségnek
Fehér Márta
2021.05.09.
LXXVI. évf. 18. szám
Kulturális otthon a közösségnek

Székházat kapott a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület. A remények, tervek szerint a Mohol szívében található épület lendületet ad a kulturális életnek, és otthont a moholi közösségi rendezvényeknek.

Farsangzáró-télűző, jótékonysági húsvéti vásár, augusztus 20-ai kenyérszentelés, karácsonyi programsorozat — csak néhány rendezvény, mely a Csobolyó nevéhez fűződik. Számos fesztiválon, megmérettetésen jelennek meg minden évben a szakosztályok, fellépnek, részt vesznek a község napján, a moholi napokon, az adai Nagyboldogasszony-napi vásáron. Van miből meríteniük, hiszen a település kulturális élete egykor messze földön híres volt.


A Csobolyó székházának épülete (A Csobolyó felvétele)

— Régen, a ’70-es évek közepéig létezett egy Kultúrkör Moholon, ahol nagyon sok színjátszó, néptáncos tevékenykedett, nagy ünnepségeket rendeztek, gondoljunk csak a híres moholi lakodalomra! Ezt akkoriban elvették tőlünk, minden átkerült Adára, helyben mindent leépítettek. Az emberek elszoktak a kultúrától, a hagyományápolástól, attól az életmódtól, hogy élvezzék magyarságukat. Csak nagyon nehezen sikerült újjászervezni a kulturális életet. Az egyesület 1998-ban alakult meg, ám a működése többször is megszakadt. Hét évvel ezelőttig a régi ifjúsági otthonban volt egy terme, melyet használhatott, az önkormányzat azonban visszavette, és helyette Ada korábbi vezetősége semmilyen segítséget, lehetőséget nem kínált fel. Bekerültünk egy főutcai falusi kiskocsmába, ott találta meg magát a közösség, ezt 2015-ben vette bérbe tartósan a Pro Communitas Civil Szervezet, és közösségi házként használják a helybeli egyesületek, csoportok és polgárok, ám számunkra kicsinek bizonyult. Arra megfelelt, hogy húsz-harminc felnőtt összejöjjön, beszélgessen, a gyerekek próbái számára azonban nem volt elég tágas. A helyi közösség termeit használjuk ingyen és bérmentve, másokkal osztozkodva, ami sok fejtörést okozott az időpontok egyeztetése miatt, ám a közösködés egyéb problémákat is hozott. Az is látható, hogy bár történtek felújítások az elmúlt években, messzemenően nem kínál jó körülményeket ez a hely — foglalta össze az elmúlt esztendők nehézségeit Patyi Lajos, az egyesület elnöke. — Mindent összevetve nagyon szerettünk volna egy saját székhelyet, házat, otthont, ahol bármilyen rendezvényt megtarthatunk, legyen az egy bőgőtemetés, kisebb családi ünnepség, egyesületen belüli ünnepség, fellépések. Eleve a közösségi együttlét, az együvé tartozás érzésének a kialakítása, fejlesztése nagyon hiányzott. Ezért is örülünk a saját székháznak, köszönjük Pásztor István elnök úrnak, hogy terveinket, elképzeléseinket teljes mellszélességgel támogatja. Nagyon szeretnénk, ha székházunk újra a valamikori Kultúrkör szerepét töltené be a moholiak és nem csak a moholiak számára. Szívesen elfogadunk minden jóindulatú segítséget a felújítás folyamatában, legyen az munka vagy adomány, hogy utána közösen használjuk az új székházat.


Emléktábla Moholy-Nagy Lászlónak (A tábla részlete)

Az egyesület elnöke azt is elmondta, hogy 2018-ban a Csoóri Sándor Alap támogatásával sikerült nagy előrelépést tenni, népviseleteket tudtak varratni, felszerelést vásárolni, oktatókat fizetni.

— 2015 márciusában megpróbáltuk fellendíteni Mohol kulturális életét, mert egyszerűen elhalt, nagyon fájdalmas volt ez számomra, aki pici korom óta részese voltam népi életünknek, kultúránknak. Gyerekkoromban még a felnőttcsoportok vitték a kultúrát, rengeteg hagyományunk van, melyet fel kellene eleveníteni — fogalmazott Lajkó Mária, az egyesület csoportvezetője és programfelelőse. — Hat évvel ezelőtt tehát megkerestem az idősebb személyeket, kézműveseket, rendeztünk számukra egy kiállítást, melybe bevontuk a gyerekeket, felléphettek azok, akik szavaltak, zeneiskolába jártak, és így szép lassan rávezettük őket az egyesületi tevékenységek szépségére. Az év őszén sikerült megindítani a gyermekfoglalkozásokat tizennégy résztvevővel, a következő évben már néptánccsoportot is tudtunk alapítani. Akkor kértük fel Resócki Rolland adai néptáncpedagógust, hogy segítsen fellendíteni Mohol néptánctudományát, majd újabb előrelépést hozott Zombori Péter, az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör tamburatanára, aki egy évig ingyen tanította a gyerekeket ezen a hangszeren játszani. Hatalmas eredmény volt, hogy a következő évben a mi tamburásaink — akkor hatan voltak — arany minősítést kaptak a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn. Jelenleg van énekesszakosztályunk, duóval, szólistával, kis énekkarral, tizenheten járnak a nagycsoportos néptáncra, tizenöten pedig a kiscsoportba. Most már tíz tamburásunk van, és öt hegedűsünk! Meg rengeteg tervünk, melyet szeretnénk megvalósítani.


Rigó Flórián, Lajkó Mária és Patyi Lajos (A szerző felvétele)

Mária hangsúlyozza, hogy Mohol saját nótafával büszkélkedhet: a mintegy kilencven évvel ezelőtt született Vlasityné Zélity Klára moholi és Mohol környéki népdalokat gyűjtött, adott elő és tanított is, munkásságával pedig gazdagította a környékbeliek néprajzkincsét. Tiszteletére az egyesület évente emléknapot szervez, melynek keretében a népdalkórusok találkozóját is megtartják. Mária kiemeli, hogy művelődési egyesületi tagnak lenni életstílus, amit a gyerekek családjának is szem előtt kellene tartani, illetve minden mást ehhez igazítani. Ez csak egy próbaterem, otthon nélkül nagyon nehéz közösséget építeni — fogalmaz, és hozzáteszi, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek köszönhetően a saját székház mindezt majd lehetővé teszi.


Fellépés Ada község napján tavaly (A Csobolyó felvétele)

— Az önkormányzatban a VMSZ a haladókkal koalícióban alkotja a hatalmat. Jó az együttműködésünk, igyekszünk minden művelődési egyesületet, szervezetet támogatni, mely érdemi és érdemleges munkát végez, így a Csobolyót is — mondta Rigó Flórián, a VMSZ moholi elnöke, aki az egyesület támogató tagja, és büszkén hozzáteszi, két kisfia lassan olyan korba ér, hogy járhat majd a Csobolyóba. — Az egyesület székházának megvásárlását a Magyar Nemzeti Tanács finanszírozásával tudtuk megvalósítani, Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának jóvoltából, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően. Nemcsak az épület megvételére, hanem a felújítására is elegendő a mintegy 140 000 eurónyi támogatás. 20 000 euróba került az épület, a maradék összeg pedig a felújítást fedezi. 1300 négyzetméter területről van szó, ezen belül az épület maga több mint 250 négyzetméteres. A moholi magyarság kulturális megmaradásának, az értékek megőrzésének és átadásának a Csobolyó a kulcsa, számunkra az is fontos volt, hogy gyerekekkel foglalkoznak. Azt szeretnénk, hogy minden család felfedezze a közösségi élet lehetőségét, előnyeit. A székház a moholi magyarok kulturális otthona lesz. Szeretnénk a gyökerektől kezdve bemutatni, kik voltak Mohol mindenkori kulturális életének mozgatói, akikre büszkék lehetünk, munkájukat, emléküket pedig egy állandó tárlat keretében prezentálnánk.

A székházzal Moholy-Nagy László nemzetközi hírű magyar művésznek is emléket kívánnak állítani.

Karácsony 2019-ben (A Csobolyó felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..