home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kulturális élmény — immár a hátrányos helyzetűeknek is
Bíró Tímea
2020.06.28.
LXXV. évf. 25. szám
Kulturális élmény — immár a hátrányos helyzetűeknek is

Mint sok más intézmény, a rendkívüli helyzet idejére a Szabadkai Városi Múzeum is bezárta kapuit a látogatók előtt. Ennek következtében több fontos esemény mellett a Múzeumok Éjszakájára tervezett rendezvény is elmaradt, de Hulló István igazgatótól megtudtuk, hogy az év második felében színvonalas programok várják az érdeklődőket.

Befejeződött az Interreg—IPA CBC Magyarország—Szerbia-program keretében a Közös művészeti örökségünk nyomában című projektum, mely rövidítésként az Art&Craft elnevezést kapta. Vezető partnere Hódmezővásárhely Újtemplomi Református Egyházközsége, míg a kedvezményezett a Szabadkai Városi Múzeum volt.

A projektum keretében lehetőség nyílt arra, hogy a múzeumban beépítsenek egy liftet a mozgássérülteknek, az időseknek, illetve a gyermekekkel érkezőknek, hogy számukra is élvezhetőek legyenek a kiállítások. Ezenkívül egy hátránnyal élők számára felszerelt emelő is helyet kapott a szecessziós épületben.

A szabadkai partner munkatársai két kiállítást szerveztek, egyet Hódmezővásárhelyen, egyet pedig Szabadkán. A hódmezővásárhelyi tárlatot az Alföldi Galéria termében rendezték be, témája Oláh Sándor, illetve Nemes Fekete Edit szabadkai művészek munkássága volt, mely Hódmezővásárhelyhez is több szálon kapcsolódik. A szabadkai kiállításon pedig Tornyai János festőművész munkásságát mutatták be. Ezenfelül egy egynapos tanácskozást is megtartottak, melyen a tárlatokhoz kapcsolódó témákat, szálakat dolgozták fel az előadók. A projektum során alkotóműhelyek és képzőművészeti táborok várták az érdeklődőket Szabadkán és Bácskossuthfalván.


Szombathy Bálint a Bosch+Bosch csoport kiállításán

Hulló István lapunknak elmondta, egyre több a látogató a múzeum épületében, az intézmény munkatársai pedig továbbra is lázasan dolgoznak a jövőbeli programok megvalósítása érdekében.

— Június 17-én nyílik meg a nagyszabású barokk kiállításunk. Elsősorban dr. Korhecz Papp Zsuzsannának köszönhetően minden évben van barokk programunk, hiszen ő nemcsak tárlatot tervez, hanem katalógust is ír, és restaurál. Ezúttal is nagyszerű munkát végzett, melynek eredményeként Szenzer Pál barokk festő kiállítása is megtekinthető lesz. A tárlat nemzetközi jellegű, hiszen Boszniából, Horvátországból és Magyarországról érkeznek hozzánk a festményei. Zsuzsanna egy rendkívül nagy oltárképet restaurált, mely a kiállításon tekinthető meg. Folyamatosak a kísérőrendezvényeink, látogatható A gramofon története és a lemezek aranykora című, valamint a Bosch+Bosch csoport munkásságát bemutató tárlat, illetve a nagyszerű hódmezővásárhelyi festő, Tornyai János kiállítása, melyről el kell mondani, egyedi alkalom, hogy ennyi műve látható Szabadkán.

Az igazgató kiemelte, hogy főként európai uniós projektumokon dolgoznak. Az őszre várható a REDISCOVER nemzetközi Interreg-program megvalósulása, ennek a Szabadkai Városi Múzeum is a kedvezményezettje, célja pedig a zsidó értékek bemutatása, illetve a zsidóságra vonatkozó tematikus turisztikai útvonalak kialakítása. A tervek között szerepel még egy olyan kiállítás létrehozása is, amely a helybeli zsidóságot kívánja bemutatni, emellett pedig egy régészeti projektum is a végéhez ér.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..