home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kulturális csobbanás a Béga partján
Szerda Zsófia
2023.03.25.
LXXVIII. évf. 12. szám
Kulturális csobbanás a Béga partján

Veszprémen és a görögországi Elefszínán kívül Temesvár a harmadik európai város, mely 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli. Temesvár az eredeti tervek szerint 2021-ben lett volna Európa egyik kulturális fővárosa, de a világjárvány miatt nem tudták megtartani a rendezvényeket, így a város meg a szervezőség halasztást kért, most azonban teljes elánnal, izgalmas programmal várják a városba látogató kultúrafogyasztókat a világ minden tájáról.

Az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés a ’80-as évek elején indult. Az akkori görög és francia kulturális miniszter javasolta megszervezését, így 1985-ben Athén viselte először a címet, mely akkor még csak Európa Kulturális Városa volt. Azóta sok minden változott a lebonyolítás körül, s a név is módosult egy picit, de a lényege maradt a régi. Az Európai Unió szaktestülete által kiválasztott városok az aktuális naptári évben olyan eseménysorozatot szerveznek, amellyel a kulturális sokszínűségre alapozva hozzák közelebb egymáshoz a kontinens lakosait. Temesvár, Veszprém és Elefszína Újvidéktől, a litvániai Kaunastól és a luxemburgi Esch-sur-Alzette településtől vette át erre az évre a címet, és a stafétát az észtországi Tartunak, az ausztriai Bad Ischlnek és a norvégiai Bodønak adja majd tovább.

Temesvár a Bánság egyik legnagyobb települése. Az egykori Temes vármegye és a mai Temes megye székhelye. 319 279 lakosával Románia harmadik legnépesebb városa. A Duna—Körös—Maros—Tisza Eurorégió földrajzi középpontjában fekszik, és ennek köszönhetően a történelem során stratégiai fontosságú hely volt. Első hiteles írásos említése 1266-ból származik, amikor a Magyar Királysághoz tartozott. A XVI. században az Oszmán Birodalom elfoglalta, majd két évszázad múlva ismét a Magyar Királyság része lett. 1920-ban a trianoni békeszerződés Romániának ítélte a várost. Temesvár többnemzetiségű, a románok mellett magyarok, németek, szerbek, szlovákok, ukránok, illetve az utóbbi években kismértékben olaszok is lakják. Multikulturális jellegére az Európa Kulturális Fővárosa pályázat és programsorozat kialakítása során is kiemelten támaszkodtak. A kulturális, de különösen az építészeti gazdagsága miatt Temesvárt kis Bécsnek is nevezik.

A Fényeddel világítsd városod! mottót választotta Temesvár az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat szlogenéül. A fény egyébként is különleges jelentéssel bír a „szikrák városában”, ott, ahol Európában elsőként vezették be az izzólámpás, elektromos közvilágítást, s ahol 1989-ben kipattanhatott a kommunista diktatúra elleni forradalom szikrája.

Az új évet is fényfesztivállal indították, s a fénymotívum az egész év eseményeit végigkíséri, hogy a közös utazás során a fáklyaként világító egyéniségek erejét és szenvedélyességét mutathassák be a közösségnek, így motiválva tagjait, hogy eddig rejtett energiaforrásaikkal kapcsolódjanak be a Béga-parti város életébe. A korábbi 300 000 turistához képest az idén legalább 250 000-rel több látogatót várnak a városba. 

A projektumban közreműködő több mint 200 intézmény, együttes és egyesület átlagban heti 30 eseményt szervez. Temesváron egyedülálló módon három különböző nyelvű állami színház is működik: román, német és magyar. A magyar közösség is jelen van a Temesvár 2023 központi projektumaiban. A hivatalos program kínálatában egyelőre a Csiky Gergely Állami Magyar Színház intézményéhez köthető Párhuzamos város című trilógia szerepel. 

Az eseménysorozatra való felkészülés során 5 mozit újítottak fel, kialakították a MultipleXity művészeti és technológia központot, valamint fejlesztéseket hajtottak végre a Művészeti Múzeumban, a Mária Terézia-bástyán és a Cioca reptéren is.

A már jól ismert eseménysorozatok (mint a Jazz X vagy a TESZT) is betagozódnak a programkavalkádba, mely sok egyéb mellett 5 színházi seregszemlét és 12 zenei fesztivált tartalmaz. A képzőművészeti kiállítások közül kiemelkedik a bukaresti, majd a franciaországi avantgárd szcéna egyik neves festője, Victor Brauner (1903—1966) retrospektív tárlata, melyhez 50 munka érkezett a párizsi Pompidou Központból. Még egy fontos tárlattal készülnek, mely a román Constantin Brâncuși alkotásait mutatja majd be. Az őszi esemény a szobrászművész legfontosabb romániai kiállítása az utóbbi ötven évben. Temesvárra több nemzetközi hírű művész is érkezik, a Mihai Eminescu Nemzeti Színházban fellép John Malkovich és Isabella Rossellini is, de két Nobel-díjas író is a városba látogat: a török Orhan Pamuk és a lengyel Olga Tokarczuk.

A Temesvár 2023 — Európa Kulturális Fővárosa programsorozat nyitónapjain egy sor romániai és európai kortárs művész újfajta megközelítésben mutatta be a város központi tereit és fő útvonalait, több mint ötven eseményt kínáltak, ezek egyike Dan Perjovschi performer művészeti gesztusa volt egy muzeális villamoson. A nyitónapok Lajkó Félix & Volosi koncertjével értek véget.

Rózsák parkja és óriási, levegős parkok, a múltat idéző, szépen felújított épületek, különféle vallások templomai, ínycsiklandó falatokat kínáló éttermek sora, kedves, vendégszerető polgárok — ez mind-mind Temesvár. Aki kedvet kapott egy kiránduláshoz, melyet szívesen kötne egy izgalmas kulturális eseményhez, fesztiválhoz, az alábbiakban elolvashatja az idei évre tervezett programokat. Bizonyára mindenki talál majd saját szája íze szerint valót, hiszen a választék színes. Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében Temesváron az idén több mint 100 kiemelt program fut. A teljes lista az opening.timisoara2023.eu oldalon látható, ebből emelünk ki néhányat:

Április — Világmegváltó gondolatok: Orhan Pamuk, Olga Tokarczuk, Jean-Pierre Sauvage, Jean-Marie Lehn — irodalmi konferenciasorozat

Április 15. — február 15. — Baroque Reloaded — a Temesvári Nemzeti Művészeti Múzeum tárlata

Május—szeptember — Barokk vízizene — koncertsorozat

Májusban — Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó (TESZT) — fesztivál a Csiky Gergely Állami Magyar Színház szervezésében

Május 30. — június 2. — Francia Nemzeti Zenekar — szimfonikus koncertsorozat

Júniusban — Flight fesztivál

Júniusban — Középkori fesztivál a Hunyadi-kastélyban

Június 30. — július 3. — Jazz X

Június—július — Impulse fesztivál

Július 23. — Pokoli vígjáték — színházi előadás John Malkovich főszereplésével

Augusztus 24—27. — Codru fesztivál

Szeptember—október — Constantin Brâncuși: Román források & egyetemes perspektívák — a Temesvári Nemzeti Művészeti Múzeum tárlata

Szeptember—október — Eurothalia európai színházfesztivál

Szeptember—november — Retracing Bartók — jazzkoncertsorozat

Október—november — Régizene-fesztivál

Október 24—27. — Temesvári Nemzetközi Irodalmi Fesztivál

November 30. — Darwin mosolya — Isabella Rossellini egyszemélyes előadása

December 29. — január 2. — Fényfesztivál

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..