Külső és belső harmónia

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Külső és belső harmónia

A Royal Szálló kívülről - Horváth Zsolt fotójaA Magyar Ede tervei alapján épült zentai Royal Szálló 1911 őszétől kezdett működni. A földszinten kávézó és étterem, az emeleten vendégszobák találhatóak, homlokzata a főtérre néz. A bejáratot szép baldachin-formájú előtető koronázza. A szecesszi...

A Royal Szálló kívülről - Horváth Zsolt fotója

A Magyar Ede tervei alapján épült zentai Royal Szálló 1911 őszétől kezdett működni. A földszinten kávézó és étterem, az emeleten vendégszobák találhatóak, homlokzata a főtérre néz. A bejáratot szép baldachin-formájú előtető koronázza. A szecessziós elemek jelenléte ellenére architektúrája a modern formázás felé hajlik. Megépítésével Magyar Ede Zentán is letette a névjegyét: Zenta városias képe új színnel gazdagodott.
A második világháború után állami hatáskörbe, egy vendéglátóipari vállalat tulajdonába került és Pannónia Hotelnek nevezték el. Az eredeti épület 1967-ben rekonstrukción ment keresztül, és díszeinek nagy részét elvesztette. Nem vették figyelembe a szecessziós stílusjegyeket, a dekorációs szabályokat, az új ablakok beiktatásával a homlokzat harmóniája felborult, az egész összhatás megromlott. 1985-ben a szabadkai Műemlékvédelmi Intézet műemlékké nyilvánította. 1990-ben, amikor leégett a szálló teteje, újabb változtatások következtek be. Mindez megszüntette azt a páratlan látványt, amelyet korábban a Royal nyújtott.
A magánosítás után tavaly februárban megkezdődött az objektum felújítása. Akik korábban már jártak a szálló éttermében, azok tudják, hogy a falakat három freskó ékesítette, Ács József és Benes József alkotása. Kettő a zentai csatát ábrázolja, a harmadik pedig egy óriási tiszavirágot. Az utóbbi, amely egy részben rejtett válaszfalon kapott helyet, veszélybe került. A tulajdonosokban felmerült, hogy esetleg nem tartják meg. Végül az 5,6 méter hosszú, 2,35 méter magas, 7 centiméter vastagságú, mintegy öttonnás falrészt, rajta a festménnyel, áthelyezték a leendő recepció mellé, ahol még inkább kifejezésre jut a szépsége. A mentési munkálatokat Horváth Lehel szabadkai építészmérnök irányította. A művelethez megfelelő kocsit szerkesztettek, amelyre emelőszerkezettel tették rá az előzőleg gyémántvágóval három részre vágott falat. A képet Goran Bolić, a Műemlékvédelmi Intézet szakmunkatársa restaurálta.
A renoválás lassan a végéhez közeledik, a régi fényében tündöklő Royal Szálló március elején megnyitja kapuit a vendégek előtt. Az átalakított szárnyat négycsillagosra tervezik - mondta Piri Bertalan, az egyik tulajdonos.
- Igyekeztünk, hogy a hotel a város rangjának megfelelő legyen. Egyelőre, anyagiak híján, a kategorizáció által előírt liftet nem tudjuk beépíteni, de a helye megvan, a közeljövőben ez a feltétel is teljesül. A szállodának az egyik, alacsonyabb besorolású része jelenleg is működik. Az ott dolgozók egy részét helyezzük majd át a megszépült épületbe, de új munkahelyeket is nyitunk. A terveink között szerepel az olyan szolgáltatások bevezetése, mint az edzőterem, wellness-lehetőségek, de a szobákban máris van klímaberendezés, kábeltévé és internet-kapcsolat. Remélem, a nyár elejére a kerthelyiséget is sikerül megnyitnunk. Megbeszéléseket folytatunk a város vezetésével a Tisza mozi átvételéről, amely valamikor szintén a szállodához tartozott. Ha megegyezünk, ott kapna helyet a báltermünk.
Az új épületszárnyban tizennégy egyágyas, nyolc kétágyas szoba, valamint négy lakosztály várja a látogatókat, vagyis a régi résszel együtt összesen 110 férőhely. Az előcsarnokban aperitif bár működik majd, de lesz például játékterem is.
Vatai István építész, a felújítási munkálatok irányítója kifejtette, a belső átalakítás során a négycsillagos kritériumoknak kellett megfelelni, a külcsínben pedig, mivel védett épületről van szó, a szabadkai műemlékvédelmi intézet által megszabott feltételeknek.
- A szálló izgalmas építészeti titkokat rejtegetett az adaptálást végzők előtt. Kiderült, a kilencvenes évek elején - miután leégett a tetőszerkezete - olyan álmennyezeteket, burkolatokat alakítottak ki, amelyek elrejtették az épület teljes magasságát, díszítményét és eredeti belső kiképzését. Ezeket most megtartottuk, kiegészítettük, és igyekeztünk olyan harmóniát, egységet létrehozni a homlokzat és a belső terek között, amelyek egy városi szállóra jellemzőek. Az étterem ,,témája” természetesen a zentai csata, az előtérben viszont a tiszavirág dominál, de ez a motívum megjelenik feljebb az ablakokon is.
A szakember szerint példaértékű lett a felújítás, amit tanúsíthatnak az újságírók is, akik megcsodálták az épület színeit, díszeit, lakályosságát. Reméljük, a leendő vendégeknek is megnyeri a tetszését.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Külső és belső harmónia
Múzsaidéző
  • Györffi Réka
  • 2018.11.03.
  • LXXIII. évfolyam 44. szám
Külső és belső harmónia
Irodalom
  • Hét Nap
  • 2018.04.10.
  • LXXIII. évfolyam 15. szám
Facebook

Támogatóink