home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Különleges történelemóra
Zséli Ágnes
2021.01.22.
LXXVI. évf. 3. szám
Különleges történelemóra

Nem mindennapi élményben lesz részük azoknak, akik a közeljövőben a Törökbecse Községi Művelődési Ház emeletén lévő csarnokba látogatnak. A kultúrintézmény ugyanis hangfalakat, vezeték nélküli mikrofont, valamint keverő-erősítőt is tartalmazó multifunkciós hangtechnikai berendezéssel gazdagodott, melynek köszönhetően a látogatók nyitott történelemóra részesei is lehetnek majd.

Mindamellett, hogy az 1976-ban épült, 1000 négyzetméteres, impozáns művelődési házban színházterem, képtárak, multifunkcionális tanácsterem is van, az emeleten lévő csarnok Törökbecse történelmi múltjáról regél, hiszen állandó jelleggel itt látható a 7000 éves neolitikus Borjas település, valamint az aracsi pusztatemplom lelettára is. Az érdeklődők a törökbecsei származású, híres közjegyző, Istvánffy István emlékére felállított panorámaképet is láthatják. Ő volt az, aki a XIX. században jelentősen meghatározta a bánáti falu életvitelét, gazdaságát, sőt a Tisza folyási irányát is.

— A csarnokba érkezőket egyelőre halk zene fogadja, a korszerű berendezésnek azonban a jövőben jelentős szerep jut majd — mondta Zerebélyi Tényi Edit, az intézmény szakmunkatársa. — Megjegyezhetem, hogy amióta ebben a nagy térben megszólaltak a hangszórók, a hangulat is kellemesebb lett. Az intézményünk emeleti részén nemcsak múzeumi, hanem művészi tárlatunk is van. Az aracsi pusztatemplomra és a Borjas településre vonatkozó kiállítás mellett a látogatók a középkorban fontos stratégiai szerepet betöltő Becse várának makettjét is megnézhetik, mely a valamikori erődítmény eredeti kinézetét tükrözi. Itt található továbbá az ismert törökbecsei zeneszerző, Josif Marinković tárlata is, aki aracsi volt. Szerzeményei jelentősen meghatározták a XIX. század zeneművészetét, alkotásait pedig mindmáig az iskolában is tanítják. A járvány miatt az idegenforgalom jelenleg a mélyponton van, de az új berendezésnek köszönhetően a jövőben a zene mellett tájékoztatót is beiktatunk, mely szerb és magyar nyelven szól majd. A zene és az információs szöveg folyamatosan váltakozik, s ily módon aki idelátogat, rövid tárlatvezetést kap. Mindemellett a különféle kiállítások megnyitóján is hasznos lesz, hiszen nem kell külön hangosítást szerelnünk.

— Az új berendezés vásárlását tavalyra terveztük — hangsúlyozta Novica Blažin, a Törökbecse Községi Művelődési Ház igazgatója. — A tervünkbe a koronavírus-járvány szólt bele, az év végén azonban megbizonyosodtunk arról, hogy az intézményünk keretösszege lehetővé tette az új berendezés megvásárlását. A célunk, hogy az állandó tárlatot az eddigitől eltérő módon is bemutassuk a látogatóknak. Műsorok formájában szerb és magyar nyelvű történelmi, kulturális tartalmakat készítünk, hogy a helyi és a vidéki polgárok jobban megismerhessék településünk múltját. Mindemellett intézményünk számos rendezvénynek is otthont nyújt, például a már hagyományossá vált Tiszai Akvarell Akadémia festőtelepnek, az Obzorja na Tisi (Tiszai Pirkadatok) nevű zenei rendezvénynek, a Ricsaj — bánáti népművészeti találkozónak, képkiállításoknak, színházi előadásoknak. A szerb nyelvű felvételek hamarosan elkészülnek, a magyar tartalmak megvalósításához pedig a szükséges pénzösszegre a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárságnál pályázunk. Egyébként az illetékes titkárságtól 2020-ban 50 000 dináros anyagi támogatást kaptunk a bocsári, valamint a kumáni kultúrotthonra, aminek köszönhetően az objektumok kétnyelvű intézménynévtáblával gazdagodtak. Örülünk az új berendezésnek, mely a jövőben mindenképp hozzájárul majd kultúrotthonunk modernebb és sikeresebb munkájához. 

Az új multifunkciós hangtechnikai berendezésre a Törökbecse Községi Művelődési Ház összesen 298 000 dinárt fordított.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..